- Published on
- Laatste update:
Beste Zitmaaier van vandaag | Zitmaaier test & vergelijk
Stiga Estate 384M
Beoordeling: 4.8/5
De Beste zitmaaier op het gebied van algemene prijs/kwaliteit. Het is een krachtige zitmaaier die geschikt is voor gazons tot circa 3000m2.
Check beste prijsHusqvarna Rider Frontmaaier
Beoordeling: 4.8/5
Kenners weten dat Husqvarna beschouwd wordt als het beste merk. Deze Husqvarna frontmaaier stelt daarin ook weer niet teleur.
Ego Z6 Zero turn ZT4201E-L
Beoordeling: 4.6/5
De Ego Accu zitmaaier is een van de eerste die volledig aangedreven wordt op accu. Dat maakt het een zeer bijzondere (zero turn) zitmaaier.
5 aandachtspunten waar je op moet letten voordat je een zitmaaier koopt
Ga je een zitmaaier kopen? Voordat je een keuze gaat maken en overgaat tot koop van een zitmaaier, is het belangrijk om te weten welke factoren van invloed kunnen zijn op jouw aankoopbeslissing. Het zijn er namelijk meer dan je misschien zal denken. Hieronder hebben we 5 aandachtspunten opgenomen die van belang kunnen zijn bij het maken van de juiste keuze.
1. Kies het juiste 'type' zitmaaier (normaal, zero turn of frontmaaier)
Er zijn eigenlijk 3 verschillende 'soorten' zitmaaiers. Dit zijn: normale zitmaaiers, zero turn zitmaaiers en frontmaaiers. Elke soort werkt op een iets andere manier en zijn daardoor geschikt voor verschillende toepassingen. Hieronder leggen we dat kort uit:
- Zero turn zitmaaier: De zogeheten zero turn zitmaaier is de meest wendbare zitmaaier die er is. Je kunt heel gemakkelijk om je eigen as heen draaien om snel weer een andere lijn te gaan maaien. Daarnaast halen ze vrij hoge snelheden van circa 12 km/u.
- Frontmaaier: Met een frontmaaier kun je een stuk nauwkeuriger maaien dan met een traditionele zitmaaier. Dit omdat het maaidek aan de voorkant zit. Als je obstakels hebt (of je moet onder bepaalde elementen in de tuin maaien zoals bankjes of speeltoestellen), dan is een frontmaaier de beste zitmaaier voor jou.
- Normale zitmaaier: De normale zitmaaier wordt veruit het meeste gebruikt. Dit maakt dat het de meest betaalbare optie is van de drie. Het maaidek zit aan de onderkant. Gras kan opgevangen worden in een opvangbak of uitgeworpen worden.
2. Let op jouw gazonoppervlakte
Naast het type zitmaaier, is ook jouw gazonoppervlakte een factor die van grote invloed kan zijn op jouw aankoopbeslissing. Uiteraard is het een beetje overbodig om een zitmaaier te kopen die geschikt is voor een tuin van 5000m2 als je eigen tuin of klussen als hovenier 'slechts' circa 2000m2 zijn.
De maaibreedte van een zitmaaier bepaalt het maximale werkoppervlak. Bij een maaibreedte van 84 centimeter kun je een gazon van circa 3000m2 maaien. Hoe breder de maaibreedte is, hoe meer tijd je bespaart. Dit omdat je daarmee uiteraard bredere banen kan maaien.
3. Opslagruimte
Zitmaaiers zijn grote machines die je niet zomaar buiten kunt laten staan. Theoretisch zou dit kunnen met een zeil eroverheen, maar dat zal de levensduur van de machine zeker niet bevorderen.
Je moet er dus rekening mee houden dat je een plekje in je garage, schuur of tuinhuis over zal moeten hebben op het moment dat je een zitmaaier wil gaan kopen.
4. De prijs van een zitmaaier
Zitmaaiers zijn allesbehalve goedkoop. Voor grote klussen als hovenier of voor mensen met zeer grote gazons, bespaart het wel enorm veel tijd. Het is vaak een eenmalige investering die zich de komende 10-15 jaar terugbetaald.
Los van het feit dat de prijs sowieso al aan de forse kant is, kan de prijs tussen verschillende zitmaaiers ook veel variëren. Dit heeft alles te maken met het merk, het type en de specificaties van de betreffende zitmaaier.
5. De motor van je zitmaaier
Zoals bij punt #4 hebben besproken, zijn zitmaaiers een investering voor de toekomst. Uiteraard wil je dat jouw zitmaaier zo lang mogelijk meegaat. Het is daarom de moeite waard om ook goed te letten op de motor die in de zitmaaier zit. Over het algemeen zijn er 2 grote fabrikanten van motoren voor tuinmachines. Dit zijn Briggs & Stratton en Honda. Veel merken (zoals bv John Deere) rijden ook met motoren van een van deze 2 leveranciers.
Uiteraard zijn er ook 'goedkope zitmaaiers', die met hun eigen motor rijden. Daar is niet per se iets mis mee, maar het is wel iets om rekening mee te houden. De meeste informatie online is ook te vinden over Briggs & Stratton en Honda motoren. Dus als je technisch niet geweldig onderlegt bent, kan het helpen om een zitmaaier te kopen met een van deze 2 motoren.
De Beste Zitmaaiers van vandaag: snel vergelijken
Positie | Product | Kenmerken | Score | |
#1 | Stiga Estate 384M Beste zitmaaier |
| Score: 9.7 | Check beste prijs |
#2 | Husqvarna Rider Frontmaaier Beste frontmaaier |
| Score: 9.5 | Check beste prijs (bol.com) |
#3 | Ego Z6 Zero turn ZT4201E-L Beste zero turn maaier |
| Score: 9.2 | Check beste prijs (bol.com) |
#4 | Stiga Tornado 398 M |
| Score: 8.9 | Check beste prijs |
#5 | Stiga Tornado Benzine zitmaaier |
| Score: 8.8 | Check beste prijs |
Dit zijn de 5 Beste Zitmaaiers van dit moment
1.Stiga Estate 384M - 3000m2
Beste Zitmaaier van 2023
- Gazonoppervlakte: 3000m2
- Maaibreedte: 84cm
- Opvangbak: Ja (200 liter)
- Cilinderinhoud: 352 cm3
- Mulchingfunctie: Ja
- +3
Naar onze mening is de Stiga Estate 384M de beste zitmaaier van dit moment. Dit omdat het een zeer krachtige, maar toch betaalbare zitmaaier betreft die geschikt is voor grote tuinen van circa 3000m2.
De tuintractor bezit over een ST 350 benzinemotor van Stiga met een nettovermogen van 5.8 kW en een toerental van 2400 rpm. Met de 200 liter opvangbak kun je gemakkelijk het gemaaide gras verzamelen en afvoeren.
Daarnaast kun je de maaihoogte zelf instellen in 7 standen van 25 mm tot 80 mm. Het betreft tevens de goedkoopste zitmaaier uit deze lijst. Tot slot kun je er in principe ook mee mulchen. Door het gras te mulchen maak je geen gebruik van een opvangbak, maar wordt het gras extra fijn versnipperd in het maaidek en terug over het gazon geblazen. Dit zorgt voor bescherming en natuurlijke bemesting van het gazon. Hiervoor heb je wel de Stiga Multiclip plug voor nodig die helaas afzonderlijk wordt verkocht.
2. Husqvarna Rider Frontmaaier - 4000m2
- Gazonoppervlakte: 4000m2
- Maaibreedte: 94cm
- Opvangbak: Nee
- Cilinderinhoud: 500 cm3
- Mulchingfunctie: Ja
Op plek #2 hebben we een hele bijzondere zitmaaier. Het betreft hier de Husqvarna Rider frontmaaier. Allereerst valt op dat de maaibreedte een stuk breder is vergeleken met de Stiga op plek 1. Hierdoor heb je een groter maximaal werkoppervlakte van circa 4000m2.
Ook beschikt deze Husqvarna over een Briggs & Stratton motor met een nettovermogen van maar liefst 9.5 kW en een toerental van 3000 rpm. Een zeer krachtige motor dus wat een zeer comfortabele zitmaaier maakt. Die komt echter helaas wel met een prijskaartje (net zoals de meeste zitmaaiers). Op het moment van schrijven is hij namelijk bijna 2x zo duur als de Stiga op plek #1. Echter, deze Rider kan zoveel meer doen dan alleen het gazon maaien. Dankzij hulpstukken zoals sneeuwschuiver, aanhanger, moshark en strooier kan hij jouw tuin het hele jaar door onderhouden.
Tot slot beschikt deze Husqvarna niet over een opvangbak. In plaats daarvan maak je 'standaard' gebruik van de mulching functie. Het combi-mulch maaidek van deze frontmaaier is een mulching maaidek die het gemaaide gras heel fijn versnipperd, zodat het terugvalt tussen het gazon, hierdoor bemest je 'automatisch' het gazon terwijl je maait. Ook bespaart het tijd en afval omdat je niet telkens volle grasopvangbakken hoeft te legen.
Gezien het feit dat het hier om een frontmaaier gaat, is het uiteraard een extreem wendbare zitmaaier.
3. Ego Z6 Zero turn ZT4201E-L - 8000m2
- Gazonoppervlakte: 8000m2
- Maaibreedte: 107cm
- Opvangbak: Nee
- Cilinderinhoud: n.v.t.
- Mulchingfunctie: Ja
We sluiten onze top #3 af met deze Ego accu zitmaaier. Het bijzondere aan deze Ego zitmaaier is het feit dat het een zitmaaier is die aangedreven wordt door accu's. Het grote voordeel van zo'n elektrische zitmaaier, is dat het een stuk onderhoudsvriendelijker is vergeleken met de benzine zitmaaiers. Ook is het beter voor het milieu en hoef je niet telkens benzine te kopen.
Als je bang bent dat je onophoudelijk de accu's moet opladen voordat je verder kunt, wees gerust. Er kunnen in totaal 6 accu's in de zero turn maaier waarmee je in één keer de gehele werkoppervlakte zou moeten kunnen afwerken. Een uitstekende keuze dus als je liever geen benzine zitmaaier wil kopen.
Daarnaast is deze Ego accu zitmaaier geschikt voor zeer grote oppervlaktes dankzij de royale maaibreedte van maar liefst 107cm. Hierdoor ligt je maximale werkoppervlakte ergens rond de 8000m2. Dit maakt dat deze zero turn zitmaaier geschikt is voor particulier maar ook zeker voor de hovenier.
Het maaidek wordt aangedreven door 2 zeer sterke elektromotoren direct op het mes. Ook kun je de maaihoogte zelf instellen in 10 verschillende hoogtes.
4. Stiga Tornado 398 M - 8000m2
- Gazonoppervlakte: 4500m2
- Maaibreedte: 98cm
- Opvangbak: Ja
- Cilinderinhoud: 352 cm3
- Mulchingfunctie: Ja
We hebben nog 2 benoemingswaardige modellen gevonden die respectievelijk plek #4 en #5 hebben behaald in deze lijst van beste zitmaaiers. Allereerst hebben we hier de Stiga Tornado 398 M. Deze zitmaaier is vergelijkbaar met de Stiga benzine zitmaaier op plek #1. Echter, de maaibreedte is maar liefst 14 centimeter groter (84cm t.o.v. 98cm). Hierdoor is die gschikt voor een groot gazon van circa 4500 vierkante meter.
De zitmaaier wordt aangedreven door een Stiga benzinemotor met een netto vermogen van 6.5 kW en een toerental 2800 rpm. De Tornado 398M betreft een handgeschakelde zitmaaier met een 98 cm maaidek met twee messen en 2 anti-scalpwielen. De maaihoogte is centraal regelbaar in 7 standen van 25 tot 80 mm. Met een handige knop start u de messen veilig dankzij de elektromagnetische mes inschakeling. Dit alles maakt het een zeer goede zitmaaier.
5. Stiga Tornado Benzine zitmaaier - 5000m2
- Gazonoppervlakte: 5000m2
- Maaibreedte: 98cm
- Opvangbak: Ja
- Cilinderinhoud: 352 cm3
- Mulchingfunctie: Ja
We sluiten onze top 5 beste zitmaaiers af met eigenlijk de 'grootste broer' van de 3 Stiga zitmaaiers uit deze lijst. De zitmaaier wordt aangedreven door een motor met een netto vermogen van 7.5 kW en een toerental 2800 rpm. Hij is dus net wat krachtiger vergeleken met de vorige Stiga.
In plaats van een mechanische transmissie, heeft de Tornado zitmaaier een hydrostatische transmissie. Ook hier betreft het (net als alle andere zitmaaiers) een solo zitmaaier. Het gemaaide gras kun je opvangen in een opvangbak of afvoeren met de los leverbare Stiga mulchplug. Deze moet je er dan wel apart bij kopen.
Meest gestelde vragen over zitmaaiers beantwoord
Uiteraard is de zoektocht naar de beste zitmaaier niet gemakkelijk. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden. Om die reden hebben we hieronder een aantal van de meest gestelde vragen omtrent zitmaaiers beantwoord.
1. Welke zitmaaier moet je kopen voor een weiland?
In principe maakt het niet uit of je een zitmaaier, zero turn maaier, frontmaaier of een gewone benzine grasmaaier koopt het maaien van een weiland. Als het een oppervlakte van > 2000m2 betreft, raden we wel echt aan om te kijken naar een zitmaaier. Dit omdat het dan substantieel tijd zal gaan besparen ten opzichte van een doorsnee benzine grasmaaier.
2. Hoelang gaat een zitmaaier mee?
Een zitmaaier gaat gemiddeld zo'n 10 tot 15 jaar mee. Hiervoor zal je hem wel goed moeten onderhouden. Dit betekent regelmatig olie verversen en ook zeker elk jaar winterklaar maken. Daarnaast is de levensduur afhankelijk van het model en merk.
3. Hoe maak je een zitmaaier schoon?
Op veel verschillende zitmaaiers zit een zogeheten 'Washing Link'. Je kunt hier je tuinslang op aansluiten om je zitmaaier heel gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast kun je ook een heftoestel kopen om de zitmaaier te kantelen. Zo kun je ook bij de onderkant om het maaidek goed schoon te maken.
4. Waarom is een zitmaaier handig (t.o.v. een traditionele grasmaaier)?
Het grootste voordeel van een zitmaaier is de tijd die je ermee bespaard ten opzichte van een normale grasmaaier. Daarnaast is de tuintractor ook de ideale zitmaaier voor grote oppervlaktes die niet helemaal gelijk zijn. Denk aan heuveltjes en hobbels of ruwterrein.
5. Hoe onderhoud je een zitmaaier?
Het belangrijkste is dat je na elke maaibeurt het maaidek helemaal schoonmaakt. Gebruik daarvoor eerst een borstel en daarna eventueel de tuinslang via de washing link. Droog de onderkant af om roest te voorkomen. Daarnaast kun je ook regelmatig de olie verversen, de bougie en leidingen controleren en algemeen motoronderhoud uitvoeren.
6. Wat voor benzine gaat er in een zitmaaier?
Vrijwel elke zitmaaier beschikt over een 4takt motor. Hier kan standaard Euro 95 of 98 in. Het zal per zitmaaier verschillen of er E10 in kan. Raadpleeg daarvoor de handleiding. Daarnaast kun je ook Aspen4 gebruiken. Het grote voordeel van Aspen4 is dat het een stuk langer houdbaar is vergeleken met normale benzine.