Hoe vaak stofzuigen voor een gezonde en schone woning?

hoe-vaak-stofzuigen

Of het nu gaat om vloer, tapijt, parket of tegels; het regelmatig stofzuigen is essentieel voor een schoon huis. Het is niet altijd even prettig, maar het moet nou eenmaal gebeuren. Maar hoe vaak moet je stofzuigen voor een schone en gezonde woning?

Hoe vaak moet je stofzuigen?

Het is verstandig om minstens één keer per week te stofzuigen, vooral als je huisdieren of allergieën hebt. Daarnaast moeten sommige delen van je huis vaker gestofzuigd worden dan andere (denk aan de ingang en eetkamer). Als je allergieën hebt is het beter om 2 keer per week te stofzuigen.

Hoe vaak je precies moet stofzuigen is niet gemakkelijk te zeggen, omdat het van verschillende factoren afhangt. Denk aan het aantal bewoners, oppervlakte, wel of geen huisdieren, meubilair, tapijt, allergieën, etc. Daarom is het een goede richtlijn om minimaal één keer per week te stofzuigen.

Naast dat je weet hoe vaak je moet stofzuigen, is het ook belangrijk dat je de juiste techniek gebruikt om zo efficiënt mogelijk te stofzuigen. Hieronder leggen we uit hoe je dit het beste kan doen:

Hoe kun je het beste stofzuigen?

Dit zijn de stappen om snel en effectief te stofzuigen:

  1. Vloer vrijmaken: De eerste stap is om alle lichte voorwerpen op te ruimen. Denk aan speelgoed en schoenen. Zorg ook dat je de voorwerpen niet simpelweg verplaatst naar een andere kamer waar je straks nog moet stofzuigen.
  2. Opzetstukken kiezen: Voor tapijt kun je vaak beter een borstel met een korte opening gebruiken, zodat die wat krachtiger zuigt. Voor de vloer is een gewoon mondstuk genoeg.
  3. Werk naar de deur toe: Begin in de verste hoek van de kamer en werk terug naar de kamer waar je als laatste moet zijn. Zo weet je zeker dat je niet zelf meerdere keren door je eigen gestofzuigde ruimte heen loopt. Werk in lange rechte lijnen naar de deur toe.
  4. Stofzuig langzaam: Veel mensen vinden het maar een saai klusje en willen zo snel mogelijk klaar zijn. Dit heeft een averechts effect. Beweeg de stofzuiger langzaam heen en weer, zodat stof en vuil effectief wordt opgezogen.
  5. Gebruik een spleetzuigmond voor lastige hoeken: Een spleetzuigmond heeft een dunne, nauwe opening waardoor die perfect is voor lastige plekjes. Denk aan randjes, plinten, hoeken en bij bureaus of tussen de randen van de bank.
  6. Stofzuiger reinigen: Vervang regelmatig de stofzuigerzak en maak de filters schoon. Dit zorgt ervoor dat de stofzuiger een sterke zuigkracht behoudt.

Hoe vaak stofzuigen voor verschillende situaties

  • Laminaat, pvc: Eén keer per week.
  • Tegels, vinyl, steen: Eén keer per week.
  • Huisdieren: Minimaal twee keer per week.
  • Tapijt, vloerbekleding: Minstens twee keer per week.

Waarom moet je regelmatig stofzuigen?

Regelmatig stofzuigen is belangrijk voor schone tapijten en vloeren, maar ook voor de luchtkwaliteit van je huis. Hoe vaker je stofzuigt, hoe minder stofdeeltjes er in de lucht zitten. Daarom moeten mensen met allergieën een stuk vaker stofzuigen dan mensen zonder allergieën. Ook is het beter om met allergieën geen tapijt te nemen. De stofdeeltjes komen namelijk vast te zitten en zijn vervolgens zeer moeilijk te verwijderen.

Hoe vaak moet je dweilen?

Eén of twee keer per week stofzuigen is vaak nog niet genoeg om de vloer van je huis echt schoon te houden. Sommige vlekken blijven namelijk altijd zitten en zijn alleen te verwijderen door te dweilen. Maar er dus een gewoonte van om elke keer dat je hebt gestofzuigd ook gelijk even te dweilen.

Als je een baby hebt kun je ook wat vaker dweilen om te voorkomen dat je baby tijdens het kruipen veel in aanraking komt met bacteriën op de vloer.

Regelmatig afstoffen om minder vaak te stofzuigen

Bij het schoonmaken is er één belangrijke regel: werk van boven naar beneden. Het heeft geen zin om eerst te stofzuigen en vervolgens alle meubelen te gaan afstoffen. Investeer in een swiffer en stof regelmatig het tv-meubel en dergelijke af. Dit voorkomt ook dat er zich veel stof opstapelt.

Robotstofzuiger als oplossing

Als je geen zin of tijd hebt om regelmatig te moeten stofzuigen, dan is het misschien de moeite waard om te investeren in een robotstofzuiger. Robotstofzuigers nemen je veel werk uit handen. De meeste werken door middel van een sensor aan de voorkant. Als je hem aanzet gaat hij gelijk stofzuigen. Als die in aanraking komt met een voorwerp, dan kiest die een andere richting. Het is niet het meest efficiënt, maar het werkt wel en je hoeft hem enkel aan te zetten. Neem een kijkje bij "Beste robotstofzuiger" om de kijken wat een goed model is voor jou.

Conclusie

Het is dus aan te raden om minstens één keer per week je huis te stofzuigen. Hiermee zorg je voor een schoon huis zonder al te veel stofdeeltjes in de lucht. Kijk ook eens bij een van de volgende artikelen:

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).