Maaier soorten: welke zijn er allemaal?

maaier-soorten

Er zijn ontzettend veel verschillende maaier soorten. Elk heeft zo zijn eigen functie en toepassing. Omdat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien, hebben we in dit artikel alle 14 soorten maaiers voor je in een handig rijtje gezet. Ook geven we per maaier een korte uitleg en leggen we uit voor welk doeleinde het type maaier doorgaans gebruikt dient te worden.

14 maaier soorten op een rij

Dit zijn alle 14 soorten maaiers van dit moment:

1. Handgrasmaaiers

Allereerst hebben we de handgrasmaaier. Dit zijn kleine grasmaaiers die doorgaans alleen gebruikt worden voor kleine gazons. Bijvoorbeeld bij een gazon tussen de 25 en 150m2. Hij is klein, compact en vaak in te klappen waardoor die makkelijk op te bergen is. Je zal hem zelf vooruit moeten duwen om het gras te maaien. Hij gebruikt dus geen stroom of brandstof en is daarmee zeer milieuvriendelijk! Bijkomend voordeel is dat die ook nauwelijks geluid maakt. Je buren zullen er dus in ieder geval geen last van hebben 😉.

2. Elektrische grasmaaier

Op plek #2 hebben we elektrische grasmaaiers. Deze worden doorgaans bij middelgrote gazons ingezet. Er zijn echter ook uitvoeringen voor grote gazons van 700m2 +. Het grote voordeel van een elektrische maaier is dat deze uiteraard een stuk minder onderhoud vereist dan bijvoorbeeld een benzine grasmaaier of een zitmaaier. Je zult wel een stopcontact in de buurt moeten hebben.

Neem een kijkje bij onze elektrische grasmaaier vergeklijking.

3. Accu maaier

Een accu maaier is vaak wat prijziger ten opzichte van een elektrische grasmaaier. Voordeel is dan wel dat je geen stroomvoorziening in de tuin nodig hebt. Ook beleef je ultieme bewegingsvrijheid doordat je niet steeds loopt te hannesen met een stroomkabel. Ook accu maaiers zijn geschikt voor middelgroot tot grote gazons. Denk aan tuinen tot ongeveer 700 – 1000m2.

Geïnteresseerd? Kijk bij onze accu maaier test.

4. Benzine grasmaaier

Dan hebben we op plek 4 benzinemaaiers. Dit is weer een heel ander type dan degene die we hiervoor hebben gehad. Ze zijn doorgaans erg sterk en robuust en gaan vaak jarenlang mee. De beste benzinemaaier voor jou hangt vaak van je gazonoppervlakte af. Nadeel is dat ze uiteraard brandstof nodig hebben en dat ze meer onderhoud vereisen. Je moet dus wel een klein beetje handig zijn om de basis dingen te kunnen repareren als je er pech mee krijgt. Ze zijn wel geschikt voor zeer grote gazons (tot wel 1500m2).

5. Robotmaaier

Een prachtig groen en goed onderhouden gazon zonder daar ook maar iets voor te hoeven doen? Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Tegenwoordig kan dat met een robotgrasmaaier. Ze zijn wel aan de dure kant en de allereerste keer vergt het wel instel/afstel werk om hem helemaal te krijgen zoals jij dat graag wil. Denk aan het perimeterdraad installeren en een maaiprogramma instellen. Als je dat eenmaal gedaan hebt zul je wel een goed onderhouden gazon hebben waar je vrij weinig meer hoeft aan te doen.

Robotmaaiers zijn er voor tuinen tussen de 300m2 en 2500m2. Dus letterlijk voor iedereen wat. Klinkt dat als iets dat jij graag zou willen? Kijk dan eens bij onze robotmaaier test.

6. Zelfrijdende (aangedreven) grasmaaier

Naast benzinemaaiers zijn er ook nog zelfrijdende grasmaaiers. Je hebt ze ook in elektrische/ accu uitvoering, maar meestal zien we dit type terug bij benzinemaaiers. Je kunt je wel voorstellen dat als je een grote tuin moet maaien van 1000m2+ en zelf zo’n zware benzinemaaier vooruit moet duwen, dat dat best intensief kan zijn. Daarom heb je ook uitvoeringen die gewoon vanzelf al langzaam rijden (zo’n 3-4 km/u). Daarmee is het ineens een stuk beter vol te houden om zo’n groot gazon aan te pakken. Het maaien wordt hiermee een stuk lichter en aangenamer.

7. Mulchmaaier

Sommige grasmaaiers kunnen automatisch het gazon ‘mulchen’. Hiermee wordt het versnipperde gras automatisch teruggeblazen op het gazon. Dit vormt een beschermlaag op het gazon en dient tegelijkertijd als natuurlijke bemesting.

8. Zweefmaaier

Heb je geen vlak gazon of zelfs vrij stevige hellingen in de (voor)tuin. Dan is een zweefmaaier zeer zeker wat voor jou. De zweef maaier soort is speciaal gemaakt voor mensen die thuis een hobbelige tuin hebben. De motor zuigt aan de bovenkant lucht. Hierdoor wordt als het ware een soort ‘luchtkussen’ gecreëerd. Dit maakt hem super wendbaar en heel gemakkelijk om te hanteren op hellingen en heuvels.

9. Bosmaaier

Op plek 9 hebben we vervolgens de bosmaaier. Ook dit type is weer met een speciale gedachtegang ontwikkeld. Soms heb je namelijk van die lastige plekjes waar je met een normale grasmaaier niet bij kan. Denk bijvoorbeeld rondom paaltjes of bij grasranden. Met een bosmaaier kom je gemakkelijk om deze hardnekkige plekjes bij het gazon.

Ook wordt de bosmaaier vaak gebruikt voor hardnekkig onkruid en zware klussen.

10. Zit grasmaaier

Zitmaaiers worden vaak ingezet bij zeer grote gazons waarbij het eigenlijk niet meer te doen is om het met een normale benzine maaier te maaien. Het is een soort tuintractor waar je op kunt zitten met aan de onderkant een zeer groot maaidek. Doordat je een zeer ruime maaibreedte hebt, kun je vrij snel een groot gazon van circa 2000m2 er weer strak bij hebben liggen. Ze zijn uiteraard wel prijzig. Daarnaast is het natuurlijk zo dat hij (net als bij de benzine maaier), wel wat onderhoud vereist. Je vindt de beste zitmaaier in dit artikel.

11. Balkmaaier

Een balkmaaier (of ruwterreinnmaaier) is handig voor als je ergens met een gewone zitmaaier niet bij kan komen. Daarnaast is hij uiterst geschikt voor ruw terrein zoals bij hoog gras. Ook als er ergens nog stukken hout liggen (tot 3cm dik) kun je een balkmaaier gebruiken.

12. Frontmaaier

Een frontmaaier is eigenlijk een soort van zitmaaier. Het grote verschil tussen de zitmaaier en de frontmaaier is de extreem grote wendbaarheid bij de frontmaaier. De ‘tractor’ zelf is namelijk een stuk kleiner en het maaigedeelte bevindt zich aan de voorkant.

13. Zero turn maaier

De een-na-laatste grasmaaier soort is de zero turn maaier. Deze kan 360 graden draaien. Het verschil ten opzichte van een frontmaaier of zitmaaier is het feit dat ze op hogere snelheden het gras kunnen maaien.

Een zitmaaier/frontmaaier maait het gras met ongeveer 4 tot 6 km/u. De zero turn maaier soort maait wel met snelheden tussen de 8 en 12 km/u. Dit kan natuurlijk veel tijd besparen.

14. Klepelmaaier

Tot slot in deze lijst met maaier soorten hebben we de klepelmaaier. Ook deze heeft weer een eigen toepassing waar die voor gebruikt wordt. Het zijn zeer grote en robuuste maaiers die gebruikt worden voor ruig terrein, hoog gras, onkruid maar ook twijgen en lage begroeiing tot dikke takken. Dat zal met een normale grasmaaier (of zelfs met een zitmaaier) niet zo makkelijk gaan.

Conclusie

In dit artikel hebben we zo’n 14 maaier soorten behandeld. Heb jij nog toevoegingen of zijn we er een vergeten? Neem dan contact met ons op.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).