Trimmerdraad vervangen: zó doe je dat (Bosch, Stihil, Husq)

trimmerdraad-vervangen

Helaas is het trimmerdraad van je grastrimmer een keertje op. Na een tijdje zal je er dus aan moeten geloven; het trimmerdraad vervangen. Gelukkig is het niet zo moeilijk, maar je moet wel nét even weten hoe het in zijn werk gaat.

Hieronder vind je een beknopte samenvatting:

  1. Koop allereerst trimdraad dat ongeveer even dik is als het dat je nu hebt.
  2. Haal de trimmer van de stroom.
  3. Verwijder de spoelkap.
  4. Plaats de nieuwe spoel of vervang het draad.
  5. Wikkel het nieuwe trimdraad in de aangegeven richting om de spoel.
  6. Monteer de spoelkap terug op de trimmer.

verder in het artikel leggen we in meer detail (met afbeeldingen) uit hoe je de stappen dient uit te voeren.

Welk trimdraad heb je nodig?

De grastrimmers van de bekendste merken (Bosch, Stihil, Husqvarna en Powerplus), werken allemaal ongeveer hetzelfde. Er zit vaak enkele meters aan trimdraad om een spoel heen gewikkeld. Door op een knopje te drukken of bijvoorbeeld met de trimkop tegen de grond te drukken, wordt het trimdraad verlengd. De werking is dus ongeveer hetzelfde, maar het type trimdraad kan wel verschillen per merk. Het is belangrijk dat je trimdraad kiest dat ongeveer even dik is, als het trimdraad dat je nu hebt.

Eventueel kun je hiervoor de handleiding raadplegen om te kijken of daar iets instaat over het trimdraad wat je nodig hebt voor jouw specifieke grastrimmer. Het veiligste is om hetzelfde soort trimdraad te kopen wat oorspronkelijk bij de grastrimmer geleverd was. Je kan er ook voor kiezen om gewoon een hele nieuwe spoel te kopen. In dat geval hoef je niet zelf het trimdraad om de spoel te wikkelen.

Neem eens een kijkje bij ons blog “Beste Grastrimmers” als je denkt dat jouw grastrimmer aan vervanging toe is.

Zo vervang je het trimmerdraad van jouw grastrimmer

Dit zijn 5 stappen voor het vervangen van jouw trimmerdraad:

Stap 1: Ontkoppel de trimmer van stroom

trimmerdraad vervangen stap 1

Als je bezig bent met het vervangen van het trimdraad, wil je niet dat deze ineens aanspringt. Veiligheid gaat voorop! Zorg er daarom voor dat je de trimmer eerst van de stroom haalt. Bij een elektrische grastrimmer betekent dit dat je de stekker uit het stopcontact haalt. Als je een accu grastrimmer hebt, haal dan de accu eruit.

Stap 2: Verwijder de spoelkap van de grastrimmer

grastrimmer draad vervangen

Verwijder de spoelkap. Per merk kan het enigszins verschillen hoe je dit moet doen. Raadpleeg de handleiding als je er niet uitkomt. In de meeste gevallen hoor je bijvoorbeeld aan beiden kanten een knop in te drukken om de spoelkap te verwijderen. Soms kan je hem er ook gewoon af draaien.

Als het goed is moet nu de spoel goed zichtbaar zijn en kan je deze eruit halen.

Stap 3: Vervang het trimdraad (of vervang de hele spoel)

draad trimmer vervangen

Je hebt als het goed is nu de losse spoel in je hand. Als je een hele nieuwe spoel hebt gekocht kun je deze nu plaatsen op dezelfde manier. Als je nieuw trimdraad hebt gekocht, is het ietsje ingewikkelder.

Aan de bovenkant van de spoel zie je als het goed is een pijl (zie rechterkant bovenstaande afbeelding). Onthoud deze richting.

Zoek vervolgens naar een klein gaatje aan de binnenkant van de spoel (zoals bij de linker afbeelding hierboven aangegeven met de rode pijl). Duw hier vervolgens het nieuwe trimdraad in totdat je weerstand voelt. Zorg dat je het trimdraad gemakkelijk kunt oprollen om de spoel in de richting die aan de bovenkant van de spoel staat aangegeven.

Je kunt nu door naar stap 4.

Stap 4: Wikkel het nieuwe trimdraad helemaal om de spoel

spoel gastrimmer

Je hebt al een beginnetje kunnen maken. Je kunt nu de rest van het draad om de spoel wikkelen (in de richting van de pijl). Zorg dat je mooie banen maakt (een beetje zoals het oprollen van een tuinslang met een haspel).

Als je het niet netjes en zorgvuldig doet, loop je kans dat het trimdraad op een gegeven moment gaat vastlopen.

Stap 5: Plaats de spoel terug in de trimmer

draadspoel grastrimmer

In deze voorlaatste stap kun je de spoel met het verse trimdraad terug in de spoelkap plaatsen. Je kunt nu het trimdraad afknippen. Haal het trimdraad nog even snel door de zijkant van de spoelkap heen zoals aangegeven op bovenstaande afbeelding.

Stap 6: Monteer de spoelkap

Tot slot zet je alles weer in elkaar. Zet de spoelkap terug op de trimmer en klaar is kees! Je kunt nu weer het gras netjes gaan trimmen.

Trimdraad vervangen voor trimmers van Bosch, Stihil, Husqverna en Powerplus

Zoals al eerder werd aangegeven kan het per merk enigszins verschillen hoe je het trimdraad zal moeten vervangen. Als je er niet helemaal uitkomt kun je op internet naar jouw specifieke model of merk zoeken. Je kunt natuurlijk ook altijd de meegeleverde handleiding raadplegen. Hier zal ook in staan hoe je het trimdraad dient te vervangen als deze eenmaal leeg is.

Bosmaaier draad vervangen

We krijgen ook weleens de vraag hoe je het draad van een bosmaaier moet vervangen. In vrijwel de meeste gevallen gaat dit op exact dezelfde manier. Ook hier raden we dus aan dat als je er niet uitkomt om de handleiding van jouw specifieke merk en model te raadplegen. Heb je een nieuwe bosmaaier nodig? Kijk dan eens bij ons artikel over de beste bosmaaiers van dit moment.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).