Vermogen stofzuiger: hoeveel wattage heb je nodig?

vermogen-stofzuiger

Als je stofzuiger kapot is of je bent simpelweg toe aan een nieuwe, is een van de belangrijkste specificaties waar je rekening mee zal moeten houden het vermogen van de stofzuiger. Je stofzuiger vermogen bepaalt namelijk de effectiviteit en efficiënte van het apparaat. In dit artikel gaan we wat dieper in op de wattage van stofzuigers, zodat jij een weloverwogen beslissing kan maken.

Nieuwe Europese regelgeving voor stofzuiger vermogen

Voor de mensen die al een hele lange tijd geen nieuwe stofzuiger hebben gekocht, is het even nuttig om te vermelden dat je vroeger stofzuigers kon kopen met een veel hoger vermogen vergeleken met nu. Er zijn nieuwe Europese richtlijnen van kracht waardoor er geen stofzuigers verkocht mogen worden met een hoger vermogen dan 900 watt. De reden hierachter is bedoeld om energie te besparen. Dit is beter voor het milieu. Deze ‘nieuwe’ stofzuigers zijn trouwens bijna net zo efficiënt als de stofzuigers van vroeger met een hoger vermogen. Ze halen namelijk veel meer uit de huidige wattage dankzij verschillende technologieën.

Weet je niet zeker of je een stofzuiger met- of zonder zak moet kopen. We hebben de voor- en nadelen opgesteld in dit artikel: "Stofzuiger met of zonder zak".

Welk stofzuiger vermogen heb je nodig?

Voor de meeste huishoudens is een stofzuiger met een vermogen tussen de 600 en 900 meer dan voldoende. Als je veel tapijten in huis hebt, dan is een wat hoger vermogen wel aan te raden. Voor puur laminaat of stenen vloeren kun je prima uit de voeten met een wat lager vermogen.

Hoeveel vermogen je precies nodig hebt, hangt af van veel verschillende factoren. Denk aan de oppervlakte, vloerbedekking en de hoeveelheid stof. Ook als je huisdieren hebt is het vaak raadzaam om een stofzuiger te kopen met een wat hoger vermogen.

Wellicht dat een van onze blogs je verder kan helpen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de onze uitgebreide stofzuiger test. Ook hebben we onderzoek verricht naar de beste steelstofzuigers en de beste stille stofzuiger.

De kracht van de stofzuiger is niet alles

Naast het vermogen van de motor is ook de efficiëntie belangrijk voor een goede zuigkracht. Als de motor efficiënt is, kan er meer energie worden geleverd aan de zuigkracht. Daarnaast loont het ook de moeite om te kijken naar de energieklasse van de stofzuiger die je op het oog hebt. Dit is namelijk het resultaat van je energieverbruik en de effectiviteit van de stofzuiger. De energieklasse A (met plussen) levert de hoogste energie-efficiëntie en daardoor dus ook de beste prestaties.

Factoren die de zuigkracht bepalen

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de zuigkracht, zoals:

  • Het vermogen: Het vermogen (wattage) is de belangrijkste factor die in grote mate de zuigkracht bepaald.
  • Luchtstroom: Hoe meer lucht er door de stofzuiger kan circuleren, hoe groter de zuigkracht is. Hiervoor worden door verschillende merken slimme technologieën op bedacht.
  • Zuigmond: Een brede zuigmond kan meer lucht en vuil opnemen dan een smalle zuigmond. Welke zuigmond je nodig hebt hangt af van verschillende situaties.
  • Filters: Een kapot of verstopt filter zorgt ervoor dat er veel minder lucht door de stofzuiger kan circuleren. Dit vermindert de zuigkracht.
auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).