Grasmaaier slijpen: gemakkelijk in 5 stappen

grasmaaier-slijpen

Wordt het weer tijd om jouw grasmaaier te slijpen? Dan moet je het wel goed doen! Het is wel even een klein klusje. In dit artikel leggen we precies uit je jouw grasmaaier messen dient te slijpen. Zowel voor een ‘normale’ grasmaaier als voor een kooi/handgrasmaaier.

Waarom het slijpen van je grasmaaier belangrijk is

Nog even snel voordat we beginnen; wellicht dat je je afvraagt waarom het eigenlijk belangrijk is om de messen van je grasmaaier zo nu en dan te slijpen (1x per jaar minimaal). Nou, als je met een bot mes gaat grasmaaien, dan worden de topjes van de grassprietjes niet mooi afgesneden. Bekijk bijvoorbeeld maar eens onderstaande afbeelding:

bruin geel gras

Je loopt het risico dat het gras niet goed kan herstellen en daarmee langzaam afsterft. Met een scherp geslepen grasmaaier heb je binnen no-time weer een perfect (en groen) gazon.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Allereerst heb je wat gereedschap nodig voor het slijpen van je grasmaaier. Denk hierbij aan het volgende:

 • Een vijl
 • Een steeksleutel
 • Een bankschroef

Daarnaast gaat veiligheid natuurlijk boven alles. Je wil natuurlijk niet dat de grasmaaier ineens aanspringt als jij bezig bent met de messen. Dus, voordat je begint:

 • Haal de bougie los als je een benzine grasmaaier hebt. Haal de accu uit de grasmaaier als je een accumaaier hebt of haal de stekker uit het stopcontact als je een elektrische grasmaaier hebt.
 • Doe goede werkhandschoenen aan. Je gaat (misschien) werken met een mes dat wat verroest kan zijn. Je wil daar je vingers uiteraard niet aan openhalen.

Grasmaaier slijpen: zó doe je dat

Dit zijn de 5 stappen voor het slijpen van je grasmaaier:

Stap 1: Verwijder het mes van je grasmaaier

 1. Haal de bougie los.
 2. Kantel de grasmaaier en leg hem op zijn zij. Als je een benzine maaier hebt: zorg dat het luchtfilter, de carburateur en benzinetank naar boven wijzen. De carburateur herken je aan de gaskabels die er naartoe lopen. Raadpleeg de handleiding bij twijfel.
 3. Onthoud/ maak een notitie van hoe het mes in de grasmaaier zit (aan welke kant zit de snijkant?).
 4. Verwijder het mes uit de maaier.
 5. Zet de grasmaaier weer recht.

grasmaaier mes slijpen

Stap 2: Prepareer het mes om te gaan slijpen

 1. Maak het mes even snel schoon. Verwijder aangekoekte modder/ grasresten.
 2. Zet het grasmaaier mes vast in de bankschroef.

mes slijpen grasmaaier stap twee

Stap 3: Slijp het mes van je grasmaaier

 1. Het is nu tijd om daadwerkelijk het mes te gaan slijpen.
 2. Let op de snijhoek. Je behoort je mes te gaan slijpen door in dezelfde snijhoek te gaan vijlen als je grasmaaier mes. Vijl dus met de hoek mee van jouw grasmaaier mes. Zie onderstaande afbeelding.

grasmaaier messen slijpen stap 3

Stap 4: Grasmaaier mes balanceren

 1. Doordat je aan beiden kanten een stuk gaat vijlen, kan het zijn dat je grasmaaier mes in onbalans is.
 2. Controleer de balans van het mes. Sla ergens een spijker in en hang je grasmaaier mes op zoals op bovenstaande afbeelding. Het mag wel een klein beetje naar een kant hangen, maar absoluut niet te veel.
 3. Vijl aan de kant die naar boven hangt. Als je mes naar beneden gaat hangen aan één kant, dan is het mes aan die kant dus zwaarder. Vijl aan de andere kant nog een beetje bij totdat die in balans is.

benzine maaier mes slijpen

Stap 5: Monteer het mes terug op de grasmaaier

 1. Leg de maaier weer op zijn zij. Let erop dat de carburateur naar boven wijst.
 2. Maak het maaidek schoon (nu je toch bezig bent).
 3. Als het goed is heb je een notitie gemaakt hoe je grasmaaier mes hing voordat je hem eruit haalde. Zet hem dus op dezelfde manier weer terug in de maaier en zet hem vast.

zelf grasmaaier mes slijpen

En that’s it! Je messen zijn nu weer scherp genoeg om je gazon weer eens een mooie maaibeurt te geven.

Per grasmaaier merk kunnen de stappen iets afwijken. Kom je er niet uit? Raadpleeg dan de handleiding.

Ben je toe aan een nieuwe grasmaaier? Bekijk dan eens even een van de volgende artikelen:

Handgrasmaaier/ kooimaaier slijpen: dit is hoe je dat doet

Heb je niet een ‘normale’ grasmaaier, maar een kooimaaier/ handmaaier. Dan zijn de stappen allemaal net wat anders. Hieronder leggen we uit wat je moet doen.

Kijk je liever een video? Bekijk dan deze video met uitleg voor het slijpen van je grasmaaier:

Dit zijn de 7 stappen voor het slijpen van je handgrasmaaier:

Stap 1: Het afstellen van de messenwals/ ondermes.

 1. Het messenwals en het ondermes komen heel licht met elkaar in contact. Daardoor worden grassprietjes mooi afgesneden. Door botte messen kan het zijn dat ze niet meer met elkaar in contact komen. Als dat zo is, kun je het ondermes iets aandraaien met een schroevendraaier.
 2. Let op: als je het ondermes aandraait met een kwartslag van een schroevendraaier heeft dat al behoorlijk effect. Test het dus tussendoor even of er voldoende contact plaatsvindt.

Stap 2: Haal de wielen van de kooimaaier los

 1. De wielen zitten vaak vast met een c-clip. Zet er een schroevendraaier tussen en druk omhoog. De clip zal losspringen.
 2. Haal het rondsel (soort tandwiel) los. Als het goed blijft er een kleine metalen pinnetje over. Ook deze haal je los (zie foto).

Stap 3: Monteer de wielen aan de andere kant

 1. Door de wielen aan de andere kant te monteren, zal de maaier tegen de klok in gaan draaien als je hiermee over de grond rolt.
 2. Wissel dus de rondel/tandwielen om en monteer de wielen weer op de maaier.

Stap 4: Slijp je handgrasmaaier door heen en weer te rollen

 1. Breng slijppasta aan op het messenwals.
 2. Doordat de handgrasmaaier in tegengestelde richting beweegt, kun je het messenwals als het ware ‘zichzelf laten slijpen’.
 3. Loop er een klein rondje mee in de garage (niet op gras) of rol heen en weer. Doe dit net zo lang totdat je zo goed als geen weestand meer voelt.
 4. Verwijder vervolgens de slijppasta weer door het messenwals met een oude doek schoon te maken.
Slijppaste voor handgrasmaaier
Slijppaste voor handgrasmaaier
Klik voor beste prijs

Stap 5: haal de wielen weer los

 1. Haal de wielen weer los net als in stap 2.

Stap 6: Wissel de rondels/tandwielen voor de laatste keer om.

 1. Je draait nu (voor de laatste keer) de rondsels/tandwielen weer om.
 2. Door de rondsels weer om te draaien zal het messenwals weer netjes met de klok mee draaien (zodat je er daadwerkelijk gras mee kunt maaien).
 3. Controleer even of hij daadwerkelijk weer met de klok mee draait.

Stap 7: Grasmaaien maar met je vers geslepen messenwals

Je hebt alle stappen netjes doorlopen. Als het goed is, is je messenwals weer scherp en kun je weer gaan grasmaaien! Je kunt controleren of je messen scherp zijn door een stukje papier of krant tussen het messenwals en het ondermes te zetten. Draai het messenwals een stukje rond door een hefboom met een schroevendraaier te maken. Wordt het papier scherp afgesneden? Dan is het messenwals weer goed scherp.

Tijd voor een nieuwe handgrasmaaier? Neem dan eens een kijkje bij ons artikel: Beste handgrasmaaier.

Wanneer moet je een grasmaaier mes vervangen

Het is verstandig om ten minste elke 2 jaar jouw grasmaaier mes te vervangen. Als je te lang doet met je mes, loop je het risico dat hier stukjes van af kunnen breken en in het rond geslingerd worden. Met een beschadigd grasmaaier mes wil je natuurlijk niet gaan maaien.

Grasmaaier slijpen kosten

De kosten voor het slijpen van je grasmaaier kan per aanbieder verschillen. Als je het mes zelf loskoppelt ben je doorgaans tussen de €10 - €20 euro kwijt. Moet iemand anders het mes loshalen, dan ben je rond de €30 euro kwijt.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).