Grasmaaier start niet: 5 oplossingen (accu, benzine)

grasmaaier-start-niet

Je wilt even lekker het gras gaan maaien, je haalt de grasmaaier uit de schuur en probeert hem aan te zetten… Helaas start je grasmaaier niet. Wat nu? Raak in ieder geval niet in paniek. Je kunt van alles proberen om hem weer aan de praat te krijgen. In dit artikel hebben we de meest voor de hand liggende oorzaken en oplossingen op een rijtje gezet.

Controleer altijd eerst even de handleiding. Daar staan vaak ook al tips in en dingen die je kunt proberen als je grasmaaier niet goed start.

6 redenen waarom je grasmaaier niet goed start

Als je een benzine grasmaaier hebt, kunnen er behoorlijk wat redenen zijn waarom hij niet lekker wil starten. Onderneem dan de volgende stappen:

 1. Kijk of er genoeg benzine in de tank zit: Veel mensen weten niet dat ‘normale’ benzine (euro 95, 98 of E10) vaak na 3 weken al niet meer ‘houdbaar’ is. Dat wil zeggen als het 3 weken heeft stilgelegen in de grasmaaier, is de kans groot dat de grasmaaier niet start. Vervang in dat geval de benzine.
 2. Check het oliepeil: Zit er nog wel voldoende olie in de olietank? Ook dit kan startproblemen veroorzaken bij grasmaaiers.
 3. Bekijk of de messen geblokkeerd worden: Soms kan het zo zijn dat de messen onder de grasmaaier geblokkeerd worden (bijvoorbeeld door steentjes of klompen opgedroogd gras). Let wel echt goed op voordat je je hand onderin je grasmaaier steekt waar de messen zich bevinden. Gebruik desnoods een stuk hout/pvc of iets soortgelijks.
 4. Loszittende / vieze bougie: Het is sowieso geen slecht plan om de bougie zo nu en dan te vervangen. Deze staan erom bekend vaker kapot te gaan. Bekijk de handleiding van je grasmaaier om deze los te koppelen. Maak hem schoon en probeer het nog eens. Als die beschadigd is zul je hem moeten vervangen.
 5. Gebruik de choke om de grasmaaier te starten: Heb je al geprobeerd de grasmaaier te starten met de choke? Dit kun je ook nog even 2-3 keer proberen. Maar gebruik de choke niet vaker dan 4 keer! Je loopt het risico de motor te verzuipen.
 6. Vervuilde luchtfilters: Vervang de luchtfilters of maak ze schoon.
 7. Bekijk de kabels: Zie je zichtbare beschadigingen? Vervang de kabel dan.

Start de maaier wel, maar loopt deze onregelmatig? Bekijk dan eens ons artikel: “Grasmaaier loopt onregelmatig”.

Elektrische/ accu grasmaaier start niet

Bovenstaande oorzaken en oplossingen hebben eigenlijk alleen maar betrekking op benzine grasmaaiers. Start jouw elektrische of accu grasmaaier niet? Dan kun je de volgende dingen controleren:

 1. De accu is stuk: bij een accumaaier kan het zijn dat de accu stuk is. Vaak gaan accu’s van een grasmaaier enkele jaren mee voordat ze ‘op’ zijn. Je kunt nieuwe accu’s aanschaffen, maar vaak ben je dan net zo duur uit als het aanschaffen van een hele nieuwe accu grasmaaier. Bekijk dus wat voor jou het voordeligst is.
 2. Voedingskabel defect: Bij elektrische grasmaaiers kan het natuurlijk zo zijn dat de voedingskabel defect is. Bekijk of je zichtbare schade ziet en probeer eventueel een andere kabel.

Zit er geen leven meer in? Dan wordt het wellicht tijd voor een nieuwe accu grasmaaier of elektrische grasmaaier.

Grasmaaier start wel maar blijft niet lopen

Wanneer je grasmaaier wel start maar niet blijft lopen, is er bijna altijd iets mis met de carburateur. De motor krijgt dan te weinig benzine. Probeer eerst de carburateur schoon te maken. Als dat niet werkt, controleer dan de bougie, vervang eventueel de gaskabels en maak de benzinetank schoon.

Als je dat allemaal geprobeerd hebt en je grasmaaier start nog steeds niet goed, wordt het tijd om hulp van een expert in te schakelen.

3 tips voor het starten van je grasmaaier na de winter

Om je grasmaaier goed te laten starten na de winter, moet de grasmaaier goed onderhouden zijn.

Het is verstandig om aan het einde van het seizoen (dus rond oktober), de grasmaaier een goede onderhoudsbeurt te geven. Dit zodat die weer helemaal in orde is als je hem rond maart weer uit de schuur moet halen.

Als je wil dat de grasmaaier na de winter goed start, onderneem dan de volgende stappen:

Accu / elektrische grasmaaier

Bij een accu of elektrische grasmaaier kun je de motorkap er afhalen en de motor even goed schoonmaken. Dit zorgt voor een verbeterde koeling van de motor.

Benzine grasmaaier

Bij een benzine grasmaaier vergt het onderhoud wat meer tijd.

 1. Haal de benzine uit de grasmaaier. Zoals we eerder al gelezen hebben is benzine na een paar weken al niet goed meer als het stilstaat. De benzine verliest namelijk zijn ontstekingskracht.
 2. Gebruik smeermiddel om alle scharnieren en mechanismen even goed in te vetten.
 3. Ververs de olie. In tegenstelling tot de benzinetank, hoort er te allen tijde olie in de grasmaaier te zitten. Als je dat niet doet loop je kans op roestvorming.
 4. Reinig de bougie(s) en het luchtfilter. Een bougie kun je schoonmaken door deze uit de grasmaaier te halen. Gebruik vervolgens een staalborstel en een doek om hem schoon te maken. Het luchtfilter kun je gewoon uitblazen. Deze kun je eventueel ook vervangen.
 5. Verwijder grasresten. Maak de maaier een keer goed schoon. Gebruik een harde borstel om alle grasresten te verwijderen.

Ondanks dat je alle bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, kan het zijn dat je grasmaaier na de winter er alsnog wat moeite mee heeft. Bekijk in dat geval de handleiding. In de meeste gevallen moet je simpelweg wat vaker proberen om de maaier te starten.

Zitmaaier start niet: wat moet je doen?

Als je zitmaaier niet start, kun je veel van de stappen ondernemen die we bij de benzine grasmaaier al hebben behandeld. Dit zijn de dingen die je moet controleren als je zitmaaier niet start:

 • Bekijk of er genoeg benzine in de tank zit.
 • Check of je de goede benzine in de tank hebt zitten.
 • Controleer of de bougie vies of stuk is.
 • Maak het luchtfilter schoon.
 • Defect vacuüm benzinepomp (check of er benzine lekt).
 • Controleer het brandstoffilter om te verifiëren dat er benzine door het filter kan lopen.
 • Oude benzine kan verstoppingen in de leidingen veroorzaken. Controleer deze leidingen met de brandstof afsluitklep.
 • Vieze/ verstopte carburateur.
 • Slechte accu, losse kabels.
 • Vaak zit er onder de stoel een beveiliging. Je kunt controleren of deze nog werkt met een multimeter.
 • Doorgebrande zekering.

Als je dat allemaal gecontroleerd hebt en je zitmaaier start nog steeds niet, dan wordt het tijd om een expert in te schakelen.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).