Hoe vaak moet je de stofzuigerzak vervangen?

hoe-vaak-stofzak-verwisselen

Vraag je je af hoe vaak je de stofzuigerzak moet vervangen? Veel mensen stofzuigen op zijn minst één keer per week. Zo’n stofzuigerzak kan dus best snel volraken. Het is belangrijk dat deze regelmatig vervangen wordt om de levensduur te verlengen.

Hoe vaak moet je de stofzuigerzak vervangen?

Het is aanbevolen om je stofzuigerzak om de 1 tot 3 maanden te vervangen. Als de zak driekwart vol zit, is het raadzaam om hem te vervangen. Wacht niet tot de zak vol is, want dit kan leiden tot verminderde zuigkracht en oververhitting.

Hoe vaak je precies de zak moet vervangen hangt af van meerder factoren. Zo zullen mensen met huisdieren vaker een stofzuigerzak vervangen. Ook als je een groot huis hebt met meerdere personen, zal de stofzuiger waarschijnlijk vaker gebruikt worden en dus sneller moeten worden vervangen.

Wellicht ben je helemaal klaar met het vervangen van de stofzuigerzakken. Kijk dan eens bij de beste stofzuigers zonder zak.

5 tekenen dat je stofzuigerzak aan vervanging toe is

1. Verminderde zuigkracht

Dit is vaak het eerste wat je merkt als de stofzuigerzak vol begint te raken. De stofzuiger heeft minder kracht en je merkt dat stof, haren en andere rommel niet gemakkelijk meer wordt opgezogen of terug uit de slang komt.

2. De stofzuiger geeft een naar geurtje af

Dit kan soms ook al zijn als de stofzuigerzak nog niet helemaal vol zit, maar als er een nare geur vanaf komt betekent dit vaak dat de zak aan vervanging toe is.

3. Als je de zak al langer dan 3 maanden niet vervangen hebt

Als je de stofzuigerzak langer dan 3 maanden niet hebt vervangen, is het hoe dan ook verstandig om de zak te vervangen. Dit zorgt ervoor dat je stofzuiger optimaal blijft werken. Ook verlengt het de levensduur van je stofzuiger. Hoe lang een stofzuiger meegaat heb je namelijk zelf in de hand.

4. Na het stofzuigen van een zeer stoffig gedeelte (zoals een zolder)

Het opzuigen van stof en andere kleine deeltjes leidt er op verloop van tijd toe dat je stofzuiger minder goed presteert. Sommige mensen hebben ook veel stof in huis. Als je echt een hele stoffige ruimte hebt moeten stofzuigen, controleer dan gelijk de zak of deze niet al vol zit en vervang deze indien nodig.

5. Als de indicator aangeeft dat je de zak moet vervangen

De meeste luxere en nieuwe stofzuigers zijn uitgerust met een handige indicator die aangeeft wanneer je de stofzuigerzak moet vervangen. Als het lampje hiervan dus brandt, vervang dan de zak.

Conclusie

Hopelijk heb je een goed antwoord gekregen hoe vaak je de stofzuigerzak moet vervangen. Als je huisdieren hebt, kijk dan eens bij de beste stofzuigers voor huisdieren. Voor de moeilijk bereikbare plekken is een kruimeldief of een kleine stofzuiger wellicht verstandiger.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).