Hoe lang gaat een stofzuiger mee? [Hoe levensduur verlengen]

hoelang-gaat-een-stofzuiger-mee

Je bent soms honderden euro's kwijt aan een goede stofzuiger. Geen wonder dat veel mensen zich afvragen hoelang een stofzuiger meegaat. Verschillende factoren zijn van invloed op de levensduur van een stofzuiger. In dit artikel kijken we naar de levensduur en geven we tegelijkertijd een aantal tips om je stofzuiger goed te onderhouden, zodat deze zo lang mogelijk meegaat.

Hoelang gaat een stofzuiger mee?

Een stofzuiger gaat gemiddeld 7 tot 10 jaar mee. De levensduur van een stofzuiger kan sterk variëren en hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit, frequentie van gebruik en de oppervlakte waarvoor die gebruikt wordt. Ook de mate van onderhoud speelt een rol.

Gemiddelde levensduur van verschillende soorten stofzuigers

Hieronder vind je de levensduur van verschillende soorten stofzuigers:

 • Steelstofzuiger: 3-5 jaar
 • Robotstofzuigers: 3-5 jaar
 • Kruimeldieven: 2-3 jaar
 • Draadloze stofzuigers: 4-6 jaar
 • Sledestofzuiger: 7-10 jaar

Dit zijn slechts schattingen op basis van kennis en ervaring met stofzuigers. Sommige kruimeldieven zullen ook een stuk langer meegaan, terwijl andere na een jaar al kapot zijn. Neem het dus met een korreltje zout.

Levensduur van stofzuigers per stofzuiger merk

De levensduur van je stofzuiger kan ook sterk verschillen qua merk. Er zijn talloze goede, betrouwbare stofzuiger merken. Daarnaast weet je vaak ook dat als je een stofzuiger in de uitverkoop bij de Aldi koopt dat deze geen 10 jaar mee zal gaan.

 • Miele: Miele stofzuigers gaan gemiddeld 12 jaar lang mee. Het is een merk dat bekend staat om hoge kwaliteit en betrouwbaarheid.
 • Dyson: De steelstofzuigers van Dyson gaan ongeveer 6 jaar mee. De 'gewone' modellen gaat wat langer mee (8 tot 10 jaar).
 • Philips: Ook Philips stofzuigers hebben een bovengemiddelde levensduur. Afhankelijk van het model gaan ze vaak 7-8 jaar mee.
 • Overige merken: Naast de bovenstaande 3 merken zijn er natuurlijk nog talloze andere stofzuigermerken. Het is onmogelijk om voor elk merk een levensduur te geven. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat wat goedkopere merken een levensduur hebben van circa 5 jaar of minder. Duurdere merken zitten daarboven.

Waarom de levensduur belangrijk is om naar te kijken

Zoals we al noemden is een nieuwe stofzuiger best een flinke investering. Zeker draadloze stofzuigers zijn vaak prijzig. Voordat je dus overgaat tot koop is het goed om jezelf eerst af te vragen hoelang verschillende typen stofzuigers meegaan, zodat je een goede beslissing kan maken. Je wil ook niet continu je stofzuiger repareren.

Hoe kies je een stofzuiger die lang meegaat?

Bij het kiezen van een stofzuiger is het belangrijk om er een te kiezen die zo lang mogelijk meegaat. De beste stofzuiger komt van een betrouwbare leverancier die goed is aangeschreven en een bewezen staat van dienst heeft. Let op de volgende factoren:

 • Zorg dat de motor voldoende vermogen levert.
 • De capaciteit van de stofzuigerzakken.
 • Gemaakt van goed materiaal.
 • Afkomstig van een goed merk (zoals Miele).

Onderdelen vervangen

Soms denken mensen dat hun stofzuiger kapot is en dat ze deze moeten vervangen. Het is echter vaak ook zo dat de stofzuiger heel gemakkelijk te repareren is. Dit zijn bijvoorbeeld enkele onderdelen die je gemakkelijk kunt vervangen:

 • Kabelhaspel
 • Stofzuigerslang
 • Zuigborstels
 • Vastzittende wielen
 • Verstopt of verouderd luchtfilter

Wat zijn tekenen dat je stofzuiger aan vervanging toe is?

Voor elke stofzuiger houdt het een keer op. Ze gaan helaas niet eeuwig mee. De motor en de onderdelen verslijten allemaal langzaam. Enkele tekenen dat je stofzuiger écht defect is en vervangen zal moeten worden zijn:

 • Je merkt dat de zuigkracht flink afneemt.
 • De stofzuiger wordt erg heet en je verwacht dat die aan het oververhitten is (ondanks dat je de stofzuigerzak recent hebt vervangen).
 • Je hebt een kapotte motor.
 • De stofzuigermotor maakt ineens veel meer lawaai dan normaal.
 • De stofzuiger bevat barsten of andere grote tekens van slijtage.

Elke stofzuiger bevat ook slijtgevoelige onderdelen. Als een of meerdere hiervan defect raken is de reparatie klus vaak zo groot dat het beter is om een nieuwe stofzuiger aan te schaffen.

10 tips voor een langere levensduur van je stofzuiger

Je wil natuurlijk dat jouw stofzuiger zo lang mogelijk meegaat. Hiervoor zal je hem goed moeten onderhouden. Hieronder delen we 10 tips om de levensduur van je stofzuiger te verlengen:

 1. Reinig de uitwasbare filters en onderdelen regelmatig: Zo zou je bijvoorbeeld eens per halfjaar de borstelrollen, filters en stofbak van je stofzuiger kunnen schoonmaken. Hierdoor behoudt de stofzuiger zijn zuigkracht.
 2. Gebruik de goede stofzuigerzak: Vaak kiezen mensen voor een goedkopere stofzuigerzak. Alhoewel hier in principe niks mis mee is, kan het er wel voor zorgen dat de stofzuiger eerder kapotgaat. Dit omdat de zakken niet voor de specifieke stofzuiger zijn gemaakt. De verkeerder stofzak kan ook de zuigkracht verminderen.
 3. Vervang de stofzuigerzak op tijd: Als de zak ongeveer driekwart vol is kun je hem al vervangen. Dit zorgt ervoor dat de stofzuiger zijn zuigkracht behoudt. Ook voorkom je hiermee dat de zak verstopt raakt.
 4. Filters reinigen: Als de filter niet meer kan filteren, komt er veel stof op plaatsen waar dat niet de bedoeling is. Hierdoor kan de stofzuiger verstopt raken en op den duur kapotgaan.
 5. Zuig geen nat materiaal op: Het is niet verstandig om natte materialen op te gaan zuigen. Hierdoor kan de motor kapotgaan.
 6. Ga er voorzichtig mee om: Ga normaal om met je stofzuiger. Duw en trek hem niet alle kanten op als de kabel even blijft hangen. Hiermee voorkom je onnodige beschadigingen.
 7. Stofzuigerborstel reinigen: Reinig de stofzuigerborstel regelmatig om te voorkomen dat deze verstopt raakt met haren en stof.
 8. Berg de stofzuiger goed op: Berg de stofzuiger op een veilige en droge plek op waar je er ook weer gemakkelijk bij kan. Ook is het belangrijk dat je hem bijvoorbeeld niet in een ijskoude schuur zet. Dit kan de levensduur van een stofzuiger verminderen.
 9. Onderhoud de stofzuiger: In de handleiding van je stofzuiger zullen ook tips staan om het model goed te onderhouden. Volg deze aanwijzingen goed op.
 10. Contoleer op verstoppingen: Vaak ben je al te laat als je merkt dat de stofzuigerslang is verstopt en dus de zuigkracht sterk is verminderd. Wees hier dus op tijd bij en controleer het met enige regelmaat.

Conclusie

Een stofzuiger gaat dus gemiddeld 7 tot 10 jaar mee mits je hem goed onderhoudt. Is de stofzuiger nou toch op zijn einde, kijk dan eens bij een van de onderstaande artikelen:

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).