Hoe werkt een kettingzaag?

hoe-werkt-een-kettingzaag

Als je nog nooit een kettingzaag gebruikt hebt dan spreekt het voor zich dat je niet weet hoe deze werkt. Erg fijn dat je dit artikel hebt gevonden want een kettingzaag is een gevaarlijke machine en het is belangrijk dat die in goede staat wordt gehouden.

Zo werkt een kettingzaag

Eenvoudig gezegd heeft een kettingzaag een zaagblad en daaraan vast een ketting met zaagbladen of zaagtanden. Wanneer je de kettingzaag start, zal je merken dat je motor aanslaat. Vervolgens begint de ketting met hoge snelheid rond het zaagblad te draaien, waardoor alles wat in de weg ligt wordt doorgezaagd.

Een kettingzaag bestaat uit twee hoofdonderdelen: een zaagblad dat is ingebouwd in een ketting. Deze ketting is gewikkeld om een lang metalen zaagblad en om een kleine één cilinder benzinemotor of een elektromotor die wordt aangedreven door een snoer of een accu. De ketting lijkt een beetje op een fietsketting. Deze ketting draait rond over de speciaal ontworpen tandwielen met ongeveer 30 scherpe zaagtanden. Deze zaagketting en zaagtanden zijn gemaakt van gehard staal. De zaagtanden zitten steeds met dezelfde afstand om het zaagblad gemonteerd. Als de zaagtanden niet meer scherp zijn, zul je de ketting van je kettingzaag moeten slijpen. De verbrandingsmotor bevat een brandstofpomp die zorgt dat de kettingzaag start. Vervolgens draait de ketting rond over het zaagblad.

De voor- en nadelen van een kettingzaag

Het belangrijkste voordeel van een kettingzaag is de snelheid. Met een handzaag kun je moeilijk in een paar uur een boom hebben omgezaagd en vervolgens ook meteen afgevoerd. Maar met een kettingzaag is dat zeker mogelijk. Een kettingzaag is namelijk zoveel krachtiger dan je lichaam en je bent ook een stuk minder moe aan het eind van de dag.

Een beetje ruwe wiskunde laat zien waarom een kettingzaag misschien wel 5-10 keer sneller is dan een gewone handzaag. Bedenk hoeveel planken hout je zou kunnen maken van één gesnoeide boomstam: misschien tien of vijftien? Bedenk nu hoe moeizaam het is om een enkele plank door te zagen met een handzaag. Een hele boom doorzagen kost je minstens 10 keer zoveel tijd, ervan uitgaande dat je energie niet opraakt of je zaagblad niet eerst kapotgaat.

De twee grootste nadelen van kettingzagen zijn veiligheid en onderhoud. Hoewel kettingzagen kunnen worden gebruikt door elke redelijk sterke volwassene zijn ze niettemin inherent gevaarlijk. Het grootste risico komt van een probleem dat terugslag heet, waarbij de ketting ergens aan blijft haken maar de motor blijft draaien, zodat de hele zaag omhoog en achteruit naar je hoofd vliegt wat dodelijk letsel kan veroorzaken. Laat de kettingzaag absoluut niet op de grond vallen omdat die dan alle kanten op kan vliegen. Zorg er ook voor dat je altijd de juiste spanning op de ketting hebt staan om terugslag te verminderen.

Om ongelukken te voorkomen is het verstandig om wat veiligheidsvoorzieningen te raadplegen. Draag dan ook gehoorbescherming, veiligheidsbril en handschoenen. Omdat de kettingzaag een gevaarlijke machine is kan het raadzaam zijn om een EHBO kit in huis te hebben voor eventuele verwondingen. Ook is een helm met een vizier geen overbodige bescherming. Check ons artikel 'Hoe gebruik je een kettingzaag?' om zeker te zijn dat je de kettingzaag op de juiste manier hanteert.

Een ander groot probleem met kettingzagen is de hoeveelheid onderhoud die ze nodig hebben. Een handzaag is heerlijk onderhoudsvrij: het zaagsel dat je produceert valt gewoon uit de groef die je maakt. Bij een kettingzaag kan het superfijne stof vast komen te zitten in het mechanisme en zich vermengen met de smeerolie van de ketting, zodat er een schimmel bende ontstaat die regelmatig moet worden schoongemaakt. Dus hoewel het waar is dat kettingzagen je tijd besparen bij het hout hakken, gaat een deel van die tijd helaas verloren aan onderhoud.

Wat voor kettingzaag heb ik nodig?

Bij een kettingzaag kopen komt meer kijken dan je denkt. Er zijn namelijk verschillende merken en ook meerdere soorten kettingzagen. Er bestaat een elektrische kettingzaag, een benzine kettingzaag en een accu kettingzaag.

Elektrische kettingzaag

De elektrische kettingzaag heeft een snoer. Dit snoer is vaak vrij onhandig omdat je de kans loopt het snoer door te zagen. Maar wanneer je de kettingzaag alleen rondom huis gebruikt en genoeg nabije stroompunten hebt, dan kun je een elektrische kettingzaag wel overwegen. Er zijn genoeg goede elektrische modellen die geschikt zijn voor het zagen van bomen. Op het gebied van aanschaf zijn deze het meest voordelig. Voor meer informatie over elektrische kettingzagen zie het artikel "wat is de beste elektrische kettingzaag"?

Benzine kettingzaag

De benzine kettingzaag is, zoals de naam vermoed, een kettingzaag met een benzinemotor. Deze is vaak wat handzamer en kan mee worden genomen het bos in als er een flinke boomstam verwijderd moet worden. Het nadeel van een benzine kettingzaag is dat je hem regelmatig moet bijvullen. De benzine kettingzaag starten kan soms wel wat pogingen nodig hebben. Het voordeel is dat een kettingzaag op benzine het eigenlijk altijd vrij lang blijft doen. Het maakt niet uit hoe koud het weer is. Dit is bij een accu kettingzaag soms wel een probleem. Wil je weten wat de beste benzine kettingzaag is? Kijk dan bij onze benzine kettingzaag test.

Accu kettingzaag

Accu kettingzagen krijgen op dezelfde manier energie als elektrische kettingzagen, maar dan van een lithium-ion accu in plaats van een stopcontact. Omdat kettingzagen op batterijen beperkt zijn door het vermogen dat ze van de batterij krijgen en vaak moeten worden opgeladen, zijn ze vaak niet zo krachtig als elektrische of benzine kettingzagen. Desalniettemin zijn er veel goede accu kettingzagen die perfect zijn voor kleine klussen. Klik hier op 'accu kettingzaag test'.

Boom omgezaagd, wat nu?

Wat moet je doen met de afgezaagde stammen? Het beste is het om de afgezaagde stammen in losse delen te zagen. Zeker wanneer je een dikke boomstam hebt dan raden wij aan om de boomstam in stukken van 30 cm te zagen omdat het anders niet te tillen is. Ook kun je ervoor kiezen de boomstam heel te laten maar dan moet je hem voorttrekken met kettingen aan een voertuig.

Conclusie

Een kettingzaag is ideaal voor het zagen van stukken hout, takken of hele bomen. Let er wel op dat de stukken hout droog genoeg zijn. Als de kettingzaag loopt kun je beginnen met zagen. Begin eerst altijd met een klein beetje vermogen voordat je hem op vol vermogen zet. Wanneer je een kettingzaag start weet dan dat je wel een terugslag kan verwachten.

Kettingzagen kunnen geweldige hulpmiddelen zijn om tijd en energie te besparen bij het kappen van bomen mits ze goed worden gebruikt. De meest voorkomende manieren om deze machines te gebruiken is het omzagen van bomen, het splijten van boomstammen tot brandhout, het kappen van brandhout en het snoeien van struiken rond de tuin.

Nu je beter weet hoe een kettingzaag werkt, kun je de manier waarop dit gereedschap hout zaagt beter waarderen.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).