Kabelbreuk in de grond opsporen in 3 stappen

kabelbreuk-opsporen

Het kan iedereen overkomen; een kabelbreuk waardoor je robotmaaier niet meer werkt. Als je een robotmaaier hebt weten we allemaal dat het plaatsen van het perimeterdraad een vervelend klusje is. Dit wil je uiteraard liever niet helemaal opnieuw doen. Daarom laten we in dit artikel zien hoe je de kabelbreuk kan opsporen én nog belangrijker; hoe je hem ook tegelijk kan repareren.

Weet je zeker dat je een draadbreuk hebt?

Nog voordat we je vertellen hoe je een kabelbreuk kan opsporen, raden we eerst altijd aan om even het laadstation van jouw robotmaaier goed te bekijken. Het kan namelijk in enkele gevallen zo zijn dat het perimeterdraad in het laadstation is losgeschoten en dat dit de reden is dat de robotmaaier niet meer werkt. Is dit niet het geval? Dan heb je helaas zeer waarschijnlijk een kabelbreuk. Hieronder laten we zien wat je kan doen om het op te lossen.

Sommige laadstations geven aan (door middel van bijvoorbeeld een lampje) dat je een kabelbreuk hebt. Raadpleeg de handleiding van jouw robotmaaier om hier meer over te lezen.

Zo spoor je een kabelbreuk in de grond op

We gaan je 2 manieren (met video) laten zien om een draadbreuk in de grond op te sporen. De eerste is met een kabelbreuk detector. De andere manier is middels een oude AM/FM radio waarmee je het signaal van het draad kan opvangen.

Bij beiden manieren hoef je niet het hele draad uit te graven. Je zult vrij nauwkeurig de locatie van de breuk kunnen opsporen waarna je deze kan herstellen.

Toe aan een nieuwe robotmaaier? Neem eens een kijkje bij ons artikel “Beste robotmaaier”.

Kabelbreuk in de grond opsporen met een kabelbreuk detector

  1. Stap één is om de kabeltester aan te sluiten op het perimeterdraad van het laadstation.
  2. Vervolgens verbreek je de verbinding van het perimeterdraad aan één kant van het laadstation. Aangezien je een breuk hebt, zal één kant nu geen signaal meer afgeven.
  3. Met de toongenerator van de kabelbreuk detector volg je het perimeterdraad dat onder de grond ligt.
  4. Zolang een toon gegenereerd wordt en je hoort dus een geluidje, is het draad op die plek nog intact.
  5. Loop langs het hele perimeterdraad totdat de toon een keer wegvalt. Als dat het geval is heb je de breuk gevonden!

Hieronder zie je een video met uitleg:

YouTube Video Thumbnail
Kabeltester met toongenerator
Kabeltester met toongenerator
Klik voor beste prijs

Kabelbreuk opsporen met een oude AM/FM radio

Ik was stomverbaasd toen ik leerde dat je met een oude radio ook een draadbreuk kan opsporen. Beiden manieren werken prima, maar een oude AM/FM radio kost een stuk minder dan een kabelbreuk detector. Dus het is best de moeite waard om deze manier eerst te proberen.

Volg onderstaande stappen om de kabelbreuk op te sporen:

  1. Verbreek weer de verbinding aan een kant van het laadstation. De kant van de breuk zal nu geen signaal meer afgeven.
  2. Zet je handradio in de AM-modus.
  3. Ga naar een frequentie waar je alleen statisch geluid hoort (dus waar geen radiostation op actief is).
  4. Loop met de antenne van de radio langs het draad.
  5. Valt het signaal geluid stil? Dan heb je de breuk gevonden!

Hieronder een video:

YouTube Video Thumbnail

Kabelbreuk repareren; zó doe je dat

Heb je de breuk in de kabel gevonden met één van de twee uitgelegde manieren? Super! Nu kan het volgende werkje beginnen, namelijk het repareren van de breuk.

De breuk kun je vrij gemakkelijk repareren door gebruik te maken van een kabelverbinder. Je graaft enkel het perimeterdraad op de plek van de breuk uit. Je hebt nu als het goed is 2 (losse) uiteinden te pakken. Je steekt beiden kanten in een kabelverbinder en drukt deze dicht met een tang. Vervolgens graaf je het draad weer in.

Draadverbinders voor perimeterdraad
Draadverbinders voor perimeterdraad
Klik voor beste prijs

3 tips voor het voorkomen van een kabelbreuk

Om in de toekomst ervoor te zorgen dat je niet meer dit vervelende klusje hoeft uit voeren, delen we hieronder een aantal tips om te voorkomen dat je opnieuw een kabelbreuk krijgt.

  • Maai je gras niet te kort tijdens de installatie van het draad. Als je het draad niet ingraaft, maar met krammen hebt vastgezet, moet je het gazon even de tijd geven (1-2 weken) om hier overheen te groeien. Als je maait tijdens die eerste 2 weken na het vastzetten, maai dan even op maximale hoogte.
  • Zet het draad niet te strak tijdens de installatie. Tijdens het installeren van het draad moet je voorkomen dat je het draad onder teveel spanning zet door er constant aan te trekken en te doen. Het is beter om het draad wat losser te installeren en eventueel zelfs een stukje draad over te hebben, dan dat het super strak staat. Het heeft dan maar weinig nodig voor een breuk of beschadiging.
  • Installeer de kabel op de juiste afstand van de rand van het gazon. Ook dit wordt super vaak over het hoofd gezien. Als je het draad te dicht langs de rand van het gazon installeert, loop je het risico dat de robotmaaier buiten de randen van het gazon gaat maaien. Hierdoor kan deze kantelen en met de scherpe messen door het gazon (en de kabel) maaien.

Er zijn overigens tegenwoordig ook robotmaaiers zonder draad. De technologie loopt nog wat achter, maar ze zijn er wel mee bezig.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).