Robotmaaier zonder draad: wat zijn de beste opties?

beste-robotmaaier

Een robotmaaier zonder draad; dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Het lijkt fantastisch. Geen gezeik met perimeterdraad en dergelijke. Maar—werkt het überhaupt? Welke modellen zijn er momenteel op de markt? Dit zijn slechts enkele vragen die we in dit artikel zullen beantwoorden.

Wat is het probleem met het gebruik van perimeterdraad?

Er kleven een aantal nadelen aan het gebruik van een robotmaaier met perimeterdraad. Namelijk:

  • Iemand zal het perimeterdraad moeten installeren. Je kant dit laten doen (dan kost het geld) of je kan het zelf doen (dan kost het tijd).
  • Het draad kan kapotgaan. Lees in dat geval: kabelbreuk in de grond opsporen.
  • Als je de lay-out van je tuin wil veranderen of een ander gedeelte wil maaien, moet je opnieuw perimeterdraad gaan aanleggen of de huidige structuur veranderd. Niet ideaal dus…

Robot grasmaaier zonder draad: hoe werkt het eigenlijk?

Bij een ‘normale’ robotmaaier wordt altijd perimeterdraad meegeleverd. Dit draad zul je zelf rondom je gazon moeten vastzetten met krammen (of ingraven). Door het signaal dat het perimeterdraad afgeeft, weet de robotmaaier precies de lijntjes te vinden waarbinnen die moet maaien. Afhankelijk van hoe groot je gazon is, kan dit natuurlijk best wel een werkje zijn.

Een robotmaaier zonder draad werkt door middel van een sensor die kan herkennen of die op gras rijdt. Als de maairobot herkent dat die niet op gras rijdt, dan zal die omdraaien en een andere richting op gaan. Pas dus op met vijvers en dergelijke.

De ontwikkeling van een maairobot zonder draad

Er zijn momenteel 4 soorten robotmaaiers in ontwikkeling die de belofte “maaien zonder grenskabel” proberen waar te maken. De waarheid die wij zelf hebben ondervonden met onze tests is echter wel dat deze technologieën nog een aantal jaar nodig hebben om echt effectief te zijn. Dit zijn de technologieën die momenteel worden ingezet:

  • Robotmaaier met sensor: dit type maaier is eigenlijk de enige die momenteel goed werkt en die ook nog een beetje betaalbaar is. In de volgende paragraaf bespreken we wat de beste robotmaaiers zonder draad zijn.
  • GPS gebaseerde robotmaaiers: GPS-technologie wordt veelvuldig ingezet door bedrijven met robotmaaiers. Echter, dit wordt met name gebruikt om data te verzamelen om in de toekomst hier een robotmaaier voor te ontwikkelen waar geen perimeterdraad voor nodig is. Momenteel zijn ze nog niet accuraat genoeg.
  • Robotmaaier met een ‘baken’: Deze baken zou in de tuin geplaatst moeten worden die een meer accurate inschatting van de omvang en obstakels in de tuin kan maken. Het duurt nog wel even voordat het zover is dat deze op de commerciële markt te verkrijgen zijn.
  • Een robotmaaier met ‘ogen’: Denk hierbij een beetje aan de ‘autopilot’ systeem van bijvoorbeeld Tesla. Door middel van diverse sensoren wordt geprobeerd gras en obstakels te herkennen waardoor deze er automatisch omheen kan sturen. Dit type robotmaaier zonder perimeterkabel heeft in de nabije toekomst de meeste kans om op de markt te komen.

Het bovenstaande klinkt natuurlijk niet super veelbelovend. Maar er zijn momenteel wel modellen op de markt die door middel van een sensor dus kunnen herkennen of ze op gras rijden. Hieronder geven we een kort overzicht welke opties er zijn.

De 5 beste robotmaaiers zonder draad

Er zijn een aantal modellen op de markt. Ook zijn er modellen die nog op de markt moeten komen.

Dit zijn de 5 beste robotmaaiers zonder draad:

1. Ambrogio L60 Elite (200m2)

Robotmaaier zonder draad

De Ambrogio L60 Elite is speciaal ontwikkeld voor de wat kleinere tuinen van circa 200m2. Het is de ideale oplossing voor mensen die opzoek zijn naar een robot die je gras automatisch kan bijhouden zonder dat je begrenzingsdraad moet installeren. Tijdens onze test hebben we ook gebruik kunnen maken van de app. Hiermee kun je bijvoorbeeld gemakkelijk de nieuwste software updates installeren. Hij beschikt over 4-wielaandrijving en kan hellingen van 50% aan.

Check beste prijs

2. Ambrogio L60 Elite + (400m2)

Robotmaaier zonder draad

Deze uitvoering is het ‘grotere broertje’ van de robotmaaier die op plek 1 staat. Je kunt hiermee een gazon van circa 400m2 onderhouden. Als je meerdere ‘plekken’ hebt (bijvoorbeeld een voor- en achtertuin), kun je de maaier oppakken en verplaatsen en hij zal vanzelf weer gaan maaien. Uiteraard is kabelinstallatie niet nodig.

Check beste prijs

3. Ambrogio Twenty ZR (1000m2)

Ambrogio AM032D0F9Z zonder draad

Ambrogio maakt al meer dan 20 jaar robotmaaiers. De laatste jaren hebben ze erg veel geïnvesteerd in technologieën voor het ontwikkelen van het een maairobot zonder draad. Het is dan ook niet gek dat ze meerdere keren in dit lijstje voorkomen. Dit type maakt gebruik van een radar en implementeer artificial intelligence om gras en obstakels te kunnen herkennen. Daarnaast kan je hem inzetten voor de wat grotere gazons van circa 1000m2.

Check beste prijs

4. Segway Navimow H800e (800m2)

Robot Segway Navimow H800E

Eindelijk dan een maaier zonder ingewikkelde draadinstallatie die niet van Ambrogio is. Dit model is voor de middelgrote tuin van circa 800m2. Hij navigeert door de tuin door middel van sensoren en gps. Hij is vrij stil voor een robotmaaier (slechts 54db).

Check beste prijs

5. Husqvarna EPOS (5000m2)

De husqvarna 550 EPOS is een robotmaaier ontworpen voor professioneel gebruik. De automower is een volledig uitgerust met de Husqvarna EPOS-geleiding, transportpaden, AppDrive en nauwkeurig gebiedsbeheer. Met virtuele grenzen kunt je meerdere werkgebieden met verschillende instellingen definiëren, evenals tijdelijke stay-out zones instellen. Kan alle soorten gazons aan, navigeert door smalle doorgangen en beheert hellingen tot 45% (24°) met perfecte maairesultaten - zelfs in regenachtige omstandigheden. EPOS-referentiestation vereist. Hij is wel echt zeer prijzig. Dus voor veruit de meeste consumenten zal dit zeker niet de eerste keus zijn.

Toch liever een robotmaaier met perimeterdraad?

Ik kan me voorstellen dat ik je nou niet bepaald overtuigd hebt met dit artikel. Dat begrijpen wij. De waarheid is, de technologie loopt nog achter om écht een goede robotmaaier zonder grensdraad te ontwikkelen. Neem daarom eens een kijkje bij ons artikel over de beste robotmaaier.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).