Mag je overhangende takken snoeien?

snoeien-in-de-zon

Je kunt het beste conflicten met je buren voorkomen dan genezen. Zeker conflicten over bomen kunnen eenvoudig worden voorkomen wanneer je de rechten weet die je hebt en afspraken met je buurman. In dit artikel proberen we je antwoord te geven op de vragen die bijna iedereen wel heeft met betrekking tot hun rechten. Voornamelijk het snoeien van takken van een boom en eventueel de boom zelf.

Overhangende takken

Als je last van overhangende takken hebt dan wil je daar natuurlijk wat tegen kunnen doen. Maar mag je deze zomaar snoeien? Stel je voor dat er een boom is geplant op het erf van je buurman maar na enige jaren komen de takken boven jouw tuin te hangen. Ondanks dat de boom achter jouw erfgrens staat kun je last hebben van deze boom. Dus de bomen die achter jouw erfgrens staan gepland kunnen boven jouw tuin gaan groeien. Dit worden overhangende takken genoemd. Dit is hoeft nog geen probleem te zijn, maar op een gegeven moment is het aannemelijk dat deze overhangende takken voor overlast gaan zorgen.

Het kan namelijk zo zijn dat je hinder ondervindt door de overhangende takken. Ze kunnen voor hinder zorgen als je erlangs moet fietsen of lopen of wanneer ze boven je terras hangen. Of als er daar gespeeld wordt met de kinderen kan het gevaarlijk zijn voor ogen en andere delen van het gezicht. Kortom het kan gevaarlijk zijn. Maar er komt nog meer bij kijken. Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het opruimen van de bladeren of vruchten als die eraan zitten? Dit kan voor verrotting zorgen op de bodem, maar ook de schutting kan verrotten door overhangende takken of overhangende beplanting. Kortom er zijn genoeg redenen om de takken te snoeien. Mocht je de takken niet mooi vinden of simpelweg niet willen boven je tuin en daarom willen snoeien, dan is dat uiteraard ook een geldige reden.

bomen snoeien

Wat zijn je rechten?

Allereerst zeggen ervaren juristen dat de beste oplossing is om van tevoren duidelijke afspraken te maken met je buren. Maak het liefst deze afspraken met je buren schriftelijk en niet alleen mondeling om meningsverschillen te voorkomen.

Overhangende takken en overhangende beplanting

Wanneer je last van overhangende takken hebt en ze over jouw erfgrens heen groeien, dan heb je het recht deze te snoeien. Je mag ze terugsnoeien tot de erfgrens van je buren. Ga je over de erfgrens heen met snoeien dan pleeg je huisvredebreuk en dit is strafbaar. Je kunt ook niet zeggen tegen je buurman dat hij ze moet komen snoeien op jouw erf. Het is dus eigenlijk ook je plicht om ze te snoeien.

Perrongeluk diefstal

Juridisch gezien ben je alleen geen eigenaar van de takken boven je tuin. De eigenaar van de boom is ook eigenaar van de overhangende takken met bijhorende vruchten en bloemen. Dus in theorie zou je de gesnoeide takken moeten aanbieden aan je buren. En als er bloemen of bijvoorbeeld appels aan zitten kunnen de buren deze terugeisen.

Vergoeden

Maar het afval van de boom of struik die over je schutting heen komt is jouw verantwoordelijkheid. Vallen er bladeren of vruchten op de grond van de overhangende takken dan moet jij die zelf opruimen wanneer nodig. Het kan dus niet zo zijn dat de buurman wordt aangemaand door jou voor het reinigen van jouw terrastegels die vies zijn geworden door de boom van de buurman. Daarentegen kun je wel de buren een aangetekende brief sturen voor de betaling van reparatie na significante schade wat veroorzaakt is door de boom en niet te wijten is aan je eigen nalatigheid.

Het is altijd beter om het eerst met je buurman te bespreken, maar als er een deskundige moet worden ingeschakeld om bijvoorbeeld doorschietende wortels te laten verwijderen, dan is het de verantwoordelijkheid van de boomeigenaar om de rekening te betalen. Staat de boom op de erfgrens dan zijn jullie beiden eigenaar, maar staat de boom op het erf van de buren dan zijn zij eigenaar. Zij kunnen ervoor kiezen om vooruit te betalen of om de kosten te verhalen op zijn eigen opstalverzekering.

Bevoegdheid

Maar wanneer het gaat om grote bomen en het gaat om hele dikke takken, dan is het raadzaam om ze niet zomaar te snoeien en even te toestemming te vragen aan je buren. Staat de boom voor de helft over de erfgrens, dan betekent dat niet dat je de boom zomaar mag omhakken. Jij en je buurman zijn beiden eigenaar van de boom met bijbehorende rechten en plichten. Dus zou je de boom willen omhakken dan moet je toestemming van je buren hebben hiervoor.

Hoe zit het met doorschietende boomwortels?

Naast overhangende takken of overhangende beplanting heb je ook doorschietende boomwortels. Boomwortels zijn vaak een lastiger probleem omdat je ze pas later kan waarnemen. Je wilt niet de boom onherstelbaar beschadigen. Je hebt het recht om wortels die op je land zijn gekomen op te graven en te verwijderen. Wortels kunnen veel problemen veroorzaken en als ze diep zijn voor verzakkingen of andere schade zorgen. Schakel een boomchirurg of bouwkundige in voor verwijdering van de wortels, als het probleem te ingewikkeld is.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).