Hoe Boom Snoeien: Stap-voor-Stap Uitgelegd

hoe-boom-snoeien

Een boom snoeien helpt bomen sterk te groeien en er netjes en aantrekkelijk uit te laten zien. Je snoeit een boom om beschadigde takken te verwijderen en nieuwe groei te stimuleren. Het is belangrijk om het correct te doen, zodat je de boom niet beschadigt. In dit artikel leggen we stap-voor-stap uit hoe jij het snoeien van bomen het beste kunt aanpakken.

Waarom het snoeien van bomen belangrijk is

Voordat we stap-voor-stap gaan kijken hoe je bomen moet snoeien, is het belangrijk om te weten waarom het snoeien van bomen belangrijk is. Er zijn enkele redenen te bedenken:

 1. Vorm van de boom beïnvloeden. Wellicht dat de boom te groot of wild wordt. Door hem goed te snoeien kun je de structuur aanpassen zodat die mooi in model blijft.
 2. Gezondheid van de boom stimuleren. Bomen blijven gezond door regelmatig dode takken, afstervende of zieke takken te verwijderen. Ook takken die tegen elkaar aan schuren dienen verwijderd te worden om groei te blijven stimuleren.
 3. Veiligheid rondom de boom garanderen. Soms worden takken groot en zwaar. Als ze dan ergens overheen hangen kan dit gevaarlijk worden als er (bijvoorbeeld) kinderen onder de boom spelen.

Wat is jouw doel met snoeien?

Voordat je gaat snoeien, moet je nadenken wat je doel is. Wil je bijvoorbeeld de boom snoeien voor schaduw, wil je de vorm van de boom anders hebben of moet er simpelweg een stukje af omdat die wat te groot en wild wordt.

De reden die jij hebt om te snoeien is ook van invloed op het moment waarop je snoeit. Je kunt eigenlijk te allen tijde wel licht snoeien door bijvoorbeeld dood hout te verwijderen. Maar als je de boom een flinke snoeibeurt wil geven moet je nadenken wanneer je dit het beste kunt doen.

 • Bomen snoeien in de winter zal leiden tot explosieve groei in de lente.
 • Bomen snoeien in de zomer zal de groei van afgeknipte takken vertragen.

Houdt dat dus in het achterhoofd als je na aan het denken bent over het snoeien van bomen.

Lees ons artikel "wanneer bomen snoeien" als je precies wil weten wanneer je het beste welk type boom kunt snoeien.

Snoei ABC bomen nooit in de winter

In de vorige paragraaf hebben we uitgelegd dat het snoeien in de winter en zomer verschillende gevolgen kan hebben voor een boom. Hiervoor geldt één uitzondering, namelijk de zogenaamde ABC bomen. Deze mag je niet in de winter snoeien.

ABC bomen (Acer, Berk en Carpinus) kunnen "bloeden". Als je ze snoeit tijdens de winter richt je veel schade aan waardoor ABC bomen heel moeilijk kunnen herstellen. Als een boom gaat bloeden zijn ze op dat moment ook veel vatbaarder voor ziektes en schimmels.

Wil je graag ABC bomen snoeien? Dan raden we aan om dit tussen juni en oktober te doen. Lees ons volledige artikel "ABC bomen snoeien".

Zorg voor het juiste gereedschap

Ga je een boom snoeien? Voor bomen snoeien heb je uiteraard wel goed snoeigereedschap nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Een veiligheidsbril. Je wil natuurlijk niet dat er tijdens het snoeien een tak in je ogen komt.
 • Een goede, stevige ladder.
 • Bedekkende en stevige kleding.
 • Een goede snoeischaar of grasschaar voor takken met een diameter van circa 1,5 centimeter. Kijk eens bij onze snoeischaar test om de beste te vinden.
 • Hiermee kun je takken van circa 2-3 centimeter snoeien.
 • Het ligt er heel erg aan hoe groot de snoeibeurt wordt. Soms heb je groot gereedschap nodig zoals een kettingzaag voor de echte dikkere takken. Er zijn verschillende soorten kettingzagen, bijvoorbeeld accu kettingzagen maar ook benzine kettingzagen.
 • Telescopische heggenschaar of zaag. Dit is natuurlijk vooral handig als je ergens niet bij kunt, zodat je ook hogere takken kunt snoeien.

Voor sommige bomen heb je een vergunning nodig om deze te snoeien. Het gaan dan bijvoorbeeld om bomen die op het landelijke register monumentale bomen staan. Ook bomen die op de lijst "Beschermwaardige bomen" van jouw gemeente staan mag je niet zomaar snoeien.

Bepaal de ideale structuur en vorm van de boom

Kijk even naar de grootte en de vorm van de boom en stel je voor hoe hij eruit moet zien als je klaar bent.

Probeer daarnaast ook gelijk risicotakken, dode takken en dikke takken waar te nemen die je graag weg wil hebben. Zo weet je precies waar je te werk moet gaan.

Een boom heeft altijd een soort "skelet" van takken. Dit zijn vaak cruciale takken die je niet moet verwijderen.

Als je een minder ontwikkelde kant heb, dan moet je deze toch mee snoeien. Dit zal namelijk de groei stimuleren.

Hoe moet je een boom snoeien?

Pak bomen snoeien als volgt aan:

 1. Snoei zo weinig mogelijk. Alles wat je snoeit (of dit nou dikke takken of nieuwe uitlopers zijn) kan de boom in gevaar brengen omdat ze gevoeliger worden voor schimmel- en insectenplagen. Snoei alleen zoveel als absoluut noodzakelijk is en verwijder nooit meer dan 25 procent van de takken van een boom.
 2. Snoei als eerste de onderste takken langs de stam weg.
 3. Snoei grotere takken nooit vlak langs de stam weg. Hierdoor wordt de snoeiwond onnodig groot. Dit verhoogt weer de kans op boomziektes. Snoei dus in dat geval ongeveer 10-15 centimeter van de stam.
 4. Dikke/grote takken kun je het beste in 2 keer snoeien. Je maakt dan eerst een snede 10-15 centimeter van de stam af tot ongeveer de helft. Vervolgens schuif je een paar centimeter op en maak je nog een snede aan de bovenkant. Deze kun je nu helemaal doorzagen. Dit voorkomt dat de tak tijdens het zagen afbreekt of afscheurt.
 5. Verwijder eerst dode, beschadigde of zieke twijgen. Deze verwijder je als eerst, zodat het water en de voedingsstoffen die ze nog aan de boom onttrekken worden herverdeeld over de gezonde takken. Dood hout herken je aan het feit dat ze geen bladeren bevatten.
 6. Verwijder kruisende takken of takken die tegen elkaar schuren. Dit zodat lucht kan circuleren en het licht alle delen van de plant kan bereiken. Voor een gezonde groei hebben bomen een goede luchtcirculatie door en rond de takken nodig.
 7. Snoei takken die in de weg zitten. Dit kunnen bijvoorbeeld takken zijn die over het dak schuren of over je huis hangen. Het is prima om takken te snoeien die hinder veroorzaken.
 8. Snoei takken om de boom vorm te geven. Als je graag wilt dat een boom een meer afgeronde vorm krijgt, snoei dan de takken uitsteken. Een paar van dit soort takken snoeien kan al een groot verschil maken.

hoe moet je bomen snoeien

Met bovenstaande stappen heb je binnen no-time jouw bomen gesnoeid.

Wanneer kun je beter niet snoeien?

Er zijn een aantal situaties waarbij je beter niet kunt gaan snoeien. Kijk van tevoren even of jouw type boom gesnoeid mag worden in de periode waarin je graag wil gaan snoeien. Dit kan namelijk per soort boom verschillen. Daarnaast is het ook beter om bomen niet te snoeien bij de volgende omstandigheden:

Bomen snoeien door een expert

Bomen snoeien is niet voor iedereen weggelegd. Zoals je hebt kunnen lezen vergt het best wel wat kennis om dit tot een succesvol einde te brengen. Ondanks dat het heel rustgevend kan zijn en goed voor de mentale gezondheid, kun je bij twijfel beter een expert inschakelen.

Grote bomen snoeien kan ook gevaarlijk zijn als je hier geen ervaring mee hebt. Als je dus zekerheid wil dat het goed uitgevoerd wordt, kun je beter een hovenier inschakelen.

Hoveniers kunnen waarschijnlijk jouw bomen snoeien in een paar uur. Houdt er rekening mee dat de meeste bomen elk jaar sowieso één snoeibeurt nodig hebben.

Bomen snoeien: veelgestelde vragen

Wellicht dat je toch nog wat vragen hebt naar aanleiding van dit artikel over hoe je het beste een boom kunt snoeien. Om die reden hebben we hieronder nog een aantal veelgestelde vragen opgenomen.

Kunnen bomen doodgaan door het snoeien?

Ja, je kunt een boom doden door hem te veel te snoeien. Het beste is om klein te beginnen, en slechts een paar takken per keer te verwijderen. Vervolgens kijk je elk jaar om te kijken hoe het snoeiwerk de boom beïnvloed heeft.

Is snoeien schadelijk voor bomen

Als je het goed doet, is snoeien niet schadelijk voor bomen. Maar, als je het nog nooit gedaan hebt, kun je het beste klein beginnen en je erin verdiepen. Je wilt niet te ver gaan en te veel afknippen.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).