Waar moet je op letten bij het kopen van een stofzuiger?

stofzuiger-kopen-waar-op-letten

Het kopen van een stofzuiger is vaak een redelijke investering. Je wil natuurlijk wel de beste stofzuiger met een zo goed mogelijk prijs/kwaliteit verhouding. Aangezien het vaak een aankoop is van honderden euro’s, is het niet gek dat je je van tevoren goed wil inlezen. In dit artikel hebben we alle factoren voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe stofzuiger.

1. Type stofzuiger

Er zijn verschillende soorten typen stofzuigers. Denk bijvoorbeeld aan:

Elk type heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen. Een steelstofzuiger bied je veel flexibiliteit. Robotstofzuigers nemen je natuurlijk veel werk uit handen. Kruimeldieven zijn perfect voor het aanrecht en kleine oppervlaktes. Bij draadloze stofzuigers geniet je van optimale bewegingsvrijheid. Sledestofzuigers zijn het klassieke model en vaak wat goedkoper.

We kunnen niet super inhoudelijk op elk typen ingaan. Bekijk verschillende modellen en besluit welke het beste bij jou past.

2. Zuigkracht en vermogen

De zuigkracht is een belangrijke factor om mee te nemen in je aankoopbeslissing. Het ligt er ook erg aan wat voor soort oppervlakten je moet gaan zuigen hoeveel stofzuiger wattage je nodig hebt. Tapijten vergen veel meer zuigkracht dan een standaard laminaat vloer.

Ook de luchtcirculatie kan van invloed zijn op de zuigkracht. Ook dit is iets om mee te nemen in je aankoopbeslissing. Over het algemeen zit je met een stofzuiger met een wattage tussen de 600 en 900 watt altijd goed.

3. Afmetingen van de stofzuiger

Uiteraard zijn ook de afmetingen van de stofzuiger belangrijk. Je moet hem wel gemakkelijk kunnen opbergen. Niemand zit te wachten op een grote, lompe stofzuiger waar je nauwelijks plek voor hebt. Om die reden worden steelstofzuigers en draadloze stofzuigers steeds populairder.

Ook moet je erover nadenken of je makkelijk moet kunnen manoeuvreren met je stofzuiger. Met een sledestofzuiger is dit bijvoorbeeld vaak wat lastiger. Als je veel grote, open ruimtes moet stofzuigen is dat geen probleem. Maar als je juist veel hoekjes en lastig bereikbare plekken hebt, dan is een sledestofzuiger wellicht niet de beste keuze.

4. Maximaal geluidsniveau

Stofzuigers kunnen soms behoorlijk wat lawaai maken. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar het geluidsniveau van de stofzuiger die je op het oog hebt. Je wil namelijk waarschijnlijk niet een stofzuiger die erg luidruchtig is tijdens het stofzuigen.

Het geluidsniveau van een stofzuiger kan makkelijk tussen de 70 en 90 decibel zijn. Stille stofzuigers halen vaak minder dan 65 decibel. Dit is een stuk aangenamer om mee te stofzuigen.

5. Accessoires

Ook is het belangrijk om te kijken naar de accessoires van de stofzuiger. Allereerst is het belangrijk om te kijken wat er standaard meegeleverd wordt. Denk bijvoorbeeld aan opzetstukken en dergelijke. Als het niet standaard meegeleverd wordt kun je kijken of dit er los bij te kopen is.

Het is handig om bijvoorbeeld de bank met een speciaal opzetstukje schoon te maken, zodat je dit niet met het mondstuk hoeft te doen.

6. Energie-efficiëntie

Uiteraard is ook de energieklasse en energie-efficiënte belangrijk. Kijk altijd even binnen welke energieklasse de stofzuiger valt. Vooral oudere modellen hebben vaak een slechtere energieklasse die veel stroom vreet.

7. Stoffilters voor allergieën

Als je allergisch bent voor huisstof, zorg er dan voor dat de stofzuiger die je wil gaan kopen voorzien is van een HEPA- of ULPA filter. Deze speciale luchtfilters houden meer dan 99% van de stofdeeltjes vast. Daarnaast kan je er ook op letten dat de stofzuiger voorzien is van een filterwisselindicator, zodat je precies weet wanneer het tijd is om het filter te vervangen.

8. Speciale stofzuigers voor huisdieren

Huisdieren verharen natuurlijk vrij veel. Hierdoor zal je een vrij krachtige stofzuiger moeten hebben die ertoe in staat is om grote hoeveelheden haar op te kunnen zuigen, zonder dat dit problemen gaat opleveren op de lange termijn. Kijk eens bij de beste stofzuigers voor huisdieren.

9. Met of zonder zak

Een stofzuiger met zak is over het algemeen meer geschikt voor mensen met allergieën. Dit omdat de zakken het stof en vuil opvangen en beter vasthouden, waardoor de kans op verspreiding minimaal is. Ook hebben stofzuigers met zakken vaak een hogere zuigkracht en meer vermogen dan stofzuigers zonder zak.

Stofzuigers zonder zak hebben daarentegen ook weer zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo hoef je niet telkens nieuwe stofzuigerzakken aan te schaffen. Ook zijn deze zakken vaak een stuk makkelijker te legen.

10. Prijs

Uiteraard is de prijs ook niet onbelangrijk. Het is verstandig om voor jezelf een budget te stellen waaraan je je houdt. Stofzuigers van betrouwbare merken zoals Miele zijn altijd goede keuzes, maar ook vrij prijzige. Wij zijn vaak van mening dat je het beste een stofzuiger kan kopen van goede b-merken.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).