Stofzuigerslang verstopt? Ontdek hoe je het kunt oplossen

stofzuigerslang-verstopt

Een moderne stofzuiger is een krachtig apparaat met behoorlijk wat zuigkracht. Het komt weleens voor dat de stofzuiger ineens niet meer de gebruikelijke prestaties levert. Je hebt dan grote kans dat de stofzuigerslang verstopt is. Dit komt dan bijvoorbeeld doordat er vuil in de slang vastzit. Het is belangrijk om een verstopte stofzuigerslang te ontstoppen, zodat je de stofzuiger weer normaal kan gebruiken en dat je niet meer schade aan het apparaat aanricht. In dit artikel laten we zien hoe je dat stap-voor-stap doet.

Waarom raakt een stofzuigerslang verstopt?

Tijdens het stofzuigen kan er van tijd tot tijd enkele voorwerpen in de slang terecht komen. Een klein hondenspeeltje, een sok of ander speelgoed kan onbedoeld opgezogen worden. De stofzuigerslang raakt dan vrij snel verstopt. Daarnaast worden soms bepaalde dingen opgezogen die eigenlijk niet met een stofzuiger opgezogen mogen worden. Denk aan confetti, meel en etensresten.

Tekenen van een verstopte stofzuigerslang

Een verstopte stofzuigerslang kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn enkele tekenen dat je waarschijnlijk te maken hebt met een verstopping:

  • Je merkt dat de zuigkracht van de stofzuiger sterk verminderd is.
  • Je stofzuiger vermogen neemt af.
  • De stofzuiger maakt rare (piepende) geluiden die je eerder nooit hoorde.
  • Er komen nare luchtjes van de stofzuiger af.

Hoe ontstop je een stofzuigerslang?

Als je zeker weet dat de slang verstopt is, dan zal je hem goed schoon moeten maken. Dit zijn de X stappen om je stofzuigerslang te ontstoppen:

1. Schakel de stofzuiger uit

De allereerste stap is voor je eigen veiligheid. Schakel de stofzuiger uit en haal de stekker uit het stopcontact.

2. Haal de slang los

De eerste stap is om de slang los te koppelen van de stofzuiger. Hoe je dit precies doet zal per stofzuiger verschillen. Vaak kun je hem er gemakkelijk afdraaien of een knop indrukken. Als het niet makkelijk gaat, dan doe je het waarschijnlijk fout. Raadpleeg in dat geval de handleiding, zodat je niet per ongeluk je stofzuiger kapot maakt.

3. Identificeer of de verstopping bij de stang of slang zit

In de meeste gevallen zal de verstopping in de slang zitten en niet in de stofzuigerstang. Toch zou je dit even snel kunnen controleren. Als je beiden hebt, zou je bijvoorbeeld een knikker of een klein voorwerp in de buis of slang kunnen doen. Als de knikker er aan de andere kant niet uitkomt, dan weet je waar het probleem zit.

4. Ontstoppingen verwijderen

Er zijn meerdere manieren om de ontstopping daadwerkelijk te verhelpen. De meest gebruikelijke methode is om een bezemsteel door de slang en buis te halen. Je zal zien dat je hiermee vrij gemakkelijk opgehoopte haren en stofklonten kunt verwijderen uit de stofzuigerslang.

Als je nog steeds moeite hebt om het vuil en stof los te maken, kan je de slang in warm zeepsop leggen. Dit kan helpen om vastzittende resten los te weken. Vervolgens kun je de slang grondig spoelen. Als het goed is komt nu de rest van het vuil er ook uit. Laat de slang wel volledig drogen. Je kunt dit het beste doen door de slang over de kraan van de douche te hangen, zodat beiden uiteindes van de slag naar beneden wijzen. Het water kan via deze methode het makkelijkst uit de buis lopen en dus opdrogen.

5. Gebruik een ontstoppingsveer

Als de verstopping met bovenstaande methoden nog niet is opgelost, dan kun je eventueel een ontstoppingsveer gebruiken. Dit is een lange, flexibele staaf met een borstel aan het uiteinde. Je kunt de veer langzaam in de buis duwen om vastzittend stof en vuil los te maken. Draai de veer ook meerdere keren rond.

6. Controleer de zuigkracht

Als je bovenstaande methoden allemaal hebt geprobeerd, dan is je stofzuigerslang als het goed is volledig schoon. Het is belangrijk dat je goed test of je nog steeds verminderde zuigkracht ervaart. Als dat het geval is kan je er nog voor kiezen om ook de filters te vervangen of reinigen.

Wanneer moet je de stofzuigerslang schoonmaken?

Je zou er ook voor kunnen kiezen om eens per jaar de stofzuigerslang schoon te maken. Zo voorkom je nare verassingen. Je kunt wachten tot de zuigkracht afneemt of als de stofzuiger simpelweg geen vuil en stof meer opzuigt, maar vaak ben je dan al te laat. Zelfs de beste stofzuigers zijn kwetsbaar voor verstoppingen.

Controleer het mondstuk

Soms kan het zo zijn dat de verstopping niet in de stofzuigerslag zit, maar in het mondstuk. Dit is wat lastiger op te lossen, omdat je er vaak wat lastiger bij kan. Kijk goed in de opening. Gebruik eventueel de zaklamp van je telefoon en probeer te identificeren waar de verstopping zit. Zoek eventueel een voorwerp waarmee je de ontstopping los kan wrikken.

Tips om stofzuigerslang verstoppingen te voorkomen

Als je regelmatig last hebt van een verstopte stofzuigerslang, dan hebben we hieronder een aantal tips opgesteld om dit te voorkomen:

  • Reinig preventief de stofzuigerslang, zodat deze niet snel verstopt raakt.
  • Vermijd het opzuigen van grote stukken vuil of pijn. Soms kun je beter voordat je gaat stofzuigen de vloer een beetje inspecteren om te kijken of er geen grote voorwerpen liggen.
  • Als de slang beschadigd is, vervang deze dan gelijk. Veel mensen gebruiken duct tape om de slang te repareren. Dit brengt vaak weer andere problemen met zich mee.

Defecte stofzuiger

Soms denk je dat je een verstopping hebt, terwijl je erachter komt dat de stofzuiger simpelweg aan zijn einde is. Als je een nieuwe stofzuiger nodig hebt, kijk dan eens bij een van onze artikelen:

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).