Waarom accu-apparaten als warme broodjes verkocht worden

accu-gereedschap

Je ziet het de laatste tijd steeds meer, accu grasmaaiers, accu stofzuigers, ze zijn steeds meer in trek. Niet gek ook, je kan genieten van optimale bewegingsvrijheid, je hoeft niet telkens te wisselen van stopcontact (je hebt überhaupt geen stopcontact nodig) en zo zijn er nog wel een paar voordelen te benoemen.

Waarom fabrikanten dol zijn op accu-apparaten

Accu-gereedschap, machines en apparaten gaan als warme broodjes over de toonbank vanwege de vele voordelen (gaan we het straks over hebben). Accu-apparaten zijn een goudmijn voor fabrikanten, omdat de levensduur vaak vrij beperkt is. Ze kunnen meer vragen (ten opzichte van elektrische varianten) en het apparaat moet eerder vervangen worden (omdat de accu het na een paar jaar begeeft). Dit houdt in een grotere winst voor de fabrikant.

Wat zijn de voordelen van accu-apparaten?

Dit zijn de voordelen van accu-apparaten:

  • Bewegingsvrijheid: Doordat je niet met stopcontacten en snoeren hoeft te werken, kun je gemakkelijk overal naartoe lopen. Of dat nou is met een steelstofzuiger om de hoeken van de kamer te stofzuigen of met een accu grasmaaier om aan de uiteindes van je gazon te komen.
  • Gemak: Accu-machines zijn gemakkelijk te hanteren en te manoeuvreren. Daarnaast zijn ze vaak ook nog eens licht in gewicht.
  • Goed voor het milieu: Aangezien er geen verbrandingsmotor in accu-apparaten zit, is het vaak een zeer milieuvriendelijke optie (ten opzichte van benzine varianten). Elektrische apparaten zijn net zo goed voor het milieu.
  • Kosten: Ten opzichte van benzine-varianten zijn accu-machines vaak een stuk goedkoper in de aanschaf terwijl ze dezelfde voordelen genieten. Ook heb je geen vaste kosten aan benzine. Ten opzichte van elektrische apparaten zijn ze vaak juist wat duurder.

Wat zijn de nadelen van accu-apparaten?

Dit zijn de nadelen van accu-gereedschap:

  • Kracht: Accu-gereedschap is vaak minder krachtig ten opzichte van elektrische of benzine-varianten. Dit heeft te maken met het feit dat de accu anders relatief snel leeg zou zijn.
  • Levensduur: Accu’s gaan gemiddeld 3 tot 5 jaar mee. Dit is een stuk minder lang dan elektrische varianten die soms wel 10 jaar of zelfs langer meegaan.
  • Duur: Vaak zijn de aanschafkosten niet zuinig. Ze zijn een stuk duurder dan elektrisch gereedschap. Wat daar nog bij komt is dat je de apparatuur dus ook nog eerder moet vervangen ook vanwege de levensduur. De levensduur van een stofzuiger is bijvoorbeeld 5 jaar voor steelstofzuigers en 10+ jaar voor sledestofzuigers.
  • Accuduur: Een ander nadeel is het feit dat je gebonden bent aan de accuduur. Zodra de accu leeg is, kan je niet verder met je werk en zal je hem eerst moeten opladen.

Wat is de gemiddelde levensduur?

Het verschilt heel erg per gereedschap of apparaat hoelang de levensduur precies is. Vaak gaan accu’s gemiddeld tussen de 3 tot 5 jaar lang mee. Sommige accu’s zullen het langer volhouden en andere juist minder lang. Het probleem is vaak ook nog dat accu’s ontzettend duur zijn en een groot deel van de aankoopsom uitmaken. Het is na deze 3-5 jaar vaak voordeliger om een geheel nieuwe machine te kopen in plaats van een nieuwe accu aan te schaffen. Vaak maken fabrikanten de accu’s ook niet meer en zijn ze nieteens te koop.

Krijg je garantie op accu’s die het vroegtijdig begeven?

Ja, in de meeste gevallen zit er een garantie van 1 tot 2 jaar op accu’s die vroegtijdig kapotgaan. De garantie varieert echter per fabrikant, dus het is nuttig om jouw specifieke garantievoorwaarden te bekijken.

Let op verborgen kosten bij reparaties

Als je accu defect is en je laat deze vervangen onder de garantievoorwaarden, let dan goed op. Het kan zijn dat er alsnog kosten in rekening worden gebracht. Niet alle kosten zullen gedekt zijn onder de garantievoorwaarden. Denk aan verzend-, administratie, maar ook loonkosten (voor de reparatie).

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).