Kun je gras maaien in de zon?

gras-maaien-in-de-zon

Je kent het wel, het is een mooie zomerse dag, de zon schijnt, je loopt de tuin in voor wat ontspanning en wat zie je? Inderdaad, een verwilderde grasmat die nodig een afspraak bij de kapper nodig heeft. De zon schijnt echter wel aardig fel en dus vraag je je af: “Kun je gras maaien in de zon?”. Een terechte vraag! Het korte antwoord is namelijk: nee. In dit artikel leggen we het je uit en op welk tijdstip je het beste je gras kunt gaan maaien.

Waarom gras maaien belangrijk is voor een perfect gazon

Als je een mooi, volgroeid gazon wil, is het belangrijk om regelmatig de grasmaaier uit de schuur te pakken. Als je het gazon te lang laat groeien, krijgen de kleinere grassprietjes niet voldoende zonlicht. Hierdoor zullen ze niet tot nauwelijks groeien. En dat is natuurlijk doodzonde.

Wanneer je regelmatig het gazon bijhoudt, zul je zien dat je buren jou al snel complimenten zullen geven over het feit dat jouw gras groener is. Daar komt nog bij dat je hiermee ook onkruid en andere wildgroei weinig kans geeft om te groeien. Kortom, jouw gras wordt beter, groener en voller door regelmatig te maaien. Wil je weten hoe vaak je moet grasmaaien (in welke maanden)? Lees dan: Wanneer gras maaien.

Kun je gras maaien in de zon?

Nee, het is niet verstandig om gras te maaien in de zon. Net als de huid van mensen, kan ook gras verbranden als je het geen bescherming biedt. Vers afgesneden grassprietjes verbranden behoorlijk snel in de hete zon. Geef het tijd om te helen.

Als je het gazon geen tijd geeft om te helen, kan het gazon langzaam afsterven. Aangezien je in hartje zomer vaak 2 keer per week moet maaien kan dit behoorlijk rap gaan als je telkens overdag maait in de volle zon. Je kunt het herkennen aan gele/bruine plekken in het gras. Als u thuis een huisdier heeft die telkens op hetzelfde plekje een plasje doet, dan sterft het gras ook plaatselijk af. Zulke plekken krijg je dan over het hele gazon:

bruin geel gras

Om die reden is het vaak veel verstandiger om bijvoorbeeld in de wat koelere avonduren het gras te gaan maaien. Bij een echt warme zomer is dat vaak nog beter uit te houden ook.

Ben je al te laat? Sproei dan even wat vaker het gazon, zodat het goed vocht kan absorberen en beter kan herstellen. Als het gazon zichtbaar weer groener wordt, kun je de grasmaaier weer tevoorschijn halen. Daarnaast zou je eventueel ook wat snel kiemend graszaad kunnen gebruiken.

Als het echt al zo goed als dood is, zou je tot slot ervoor kunnen kiezen om de dode plekken uit het gazon te snijden en deze te vervangen met verse graszoden. Je hebt dan wel wat kleurverschil, maar dit zal vrij snel bijtrekken.

Hoe kort maai je het gras als de zon schijnt?

Niet iedereen vindt grasmaaien even leuk. Om die reden maaien sommige mensen het extreem kort (tot 2 centimeter), zodat ze het niet zo vaak hoeven te doen. Als je wat geeft om je gazon, kun je dat beter niet doen. Dit is zeer slecht voor de grasmat, omdat het hierdoor niet tot nauwelijks vocht en voedingsstoffen kan vasthouden.

Als de zon fel schijnt, is het verstandig om het gras niet korter dan 4 tot 5 centimeter te maaien. Dit is een veilige lengte die het gazon voldoende ruimte geeft om goed te blijven groeien. Je voorkomt hiermee dat het gazon kwetsbaar wordt of verbrandt.

maaihoogte grasmaaier

Waarom je het beste in de avonduren kunt gaan gras maaien

Er zijn 2 belangrijke redenen waarom het verstandig is om in de avond te gaan gras maaien. Eén hebben we al behandeld, namelijk zodat het gras niet verbrandt. De andere reden is omdat je het gazon hiermee vaak meer dan 12 uur de tijd geeft om goed te herstellen. Dit in tegenstelling tot wanneer je bijvoorbeeld in de koele ochtenduren gaat maaien. Dan heeft het gras slechts enkele uren om te herstellen.

In de ochtend maaien is dus niet optimaal, maar als dit jou beter uitkomt is dat nog steeds een veel betere keuze dan overdag wanneer de zon schijnt.

Waarom je beter niet kunt gaan maaien als het gras nat is

Je kunt je voorstellen dat nat gras niet netjes kan worden afgesneden door de grasmaaier. Je kunt het vergelijken door je voor te stellen dat je net uit de douche stapt en je haar met een tondeuse probeert af te scheren. Dit zal waarschijnlijk zeer moeizaam verlopen.

Daarnaast is het zo dat wanneer je nat gras gaat maaien, je grote kans loopt dat er behoorlijke grasklonten aan de binnenkant van de grasmaaier zich ophopen. Dit geeft allemaal ellende met schoonmaken. Als deze grasklonten op één plek van het gazon vallen, kan dat weer zorgen dat het plaatselijk afsterft. Lang verhaal kort; niet verstandig dus om te gaan maaien met vorst/vries of nat weer.

Een goede grasmaaier scheelt je uren werk

Vaak kun je behoorlijk lang doen met een grasmaaier. Bijvoorbeeld door regelmatig jouw grasmaaier mes te slijpen. Een bot grasmaaier mes zorgt ervoor dat je gras kan gaan rafelen en afsterft.

Hou je van de nieuwste technologie? Neem dan eens een kijkje bij onze robotmaaier test.

Welke grasmaaier je nodig hebt hangt heel erg af van je gazongrootte. Bij een gazon tussen de 25m2 en 150m2 heb je vaak aan een goede handmaaier voldoende. Is je gazon wat groter, dan heb je vaak aan een handmaaier niet meer genoeg en moet je het een stapje hoger zoeken. Op dat moment kun je bijvoorbeeld beter kijken naar een elektrische grasmaaier of een accu grasmaaier.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).