Wanneer gras maaien (en hoe vaak) voor een Perfect gazon

wanneer-grasmaaien

Je kent het gezegde wel: “Het gras is altijd groener bij de buren.”. Soms klopt dat. Maar dat geldt voornamelijk voor de mensen die dit artikel nog niet hadden gelezen. Een lekker vol en groen gazon kost tijd en vergt het nodige onderhoud. Als je precies weet wat je wel (en niet) moet doen, scheelt jou dat waarschijnlijk een hoop gezeik. Daarom in deze blog; hoe vaak grasmaaien en hoe vaak moet je gras maaien.

Waarom grasmaaien belangrijk is

Als je echt een mooie, dichte grasmat wil, dan is met enige regelmaat grasmaaien zeer belangrijk. Dit heeft de volgende reden; wanneer je een tijd lang niet maait (en het gras dus vrij hoog is), laat het minder licht door. Dit belemmert nieuwe grassprieten om goed te groeien. Als je dus met enige regelmaat je gras maait, dan krijgen deze nieuwe grassprieten juist wel voldoende licht om te groeien. Uiteindelijk resulteert dat in een prachtig, dik en groen gazon zonder kale plekken.

Daar komt nog bij dat door regelmatig het gras te maaien, andere plantjes niet de kans krijgen om te groeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mos en onkruid. Niemand zit te wachten op onkruid in je gazon.

Maar hoe vaak moet je dan maaien, hoe kort/lang en wat is de beste manier? Dat lees je allemaal hieronder.

Wanneer moet ik grasmaaien?

Je moet beginnen met grasmaaien wanneer de weersomstandigheden ‘normaal’ zijn. Concreet betekent dat dat je in maart 2 keer maait. In april maai je iedere 10 dagen. Hartje zomer (mei t/m augustus), maai je iedere week (mag zelfs 2 keer per week). In september bouw je weer af.

Het is belangrijk dat je niet in de volle zon gaat grasmaaien. Dit kan voor uitdroging zorgen.

Hoe kort/lang moet je grasmaaien?

Het is aan te raden om het gras niet korter of langer te maaien dan ongeveer 4 centimeter. Siergras mag één centimeter korter. Als ezelsbruggetje dat je kunt onthouden is dat je nooit meer dan 1/3e van de lengte van je gras moet maaien in één keer.

De ‘maaihoogte’ is vaak een verwarrend punt, omdat het van veel factoren afhangt. Maar als je de bovenstaande informatie aanhoudt, dan zul je het beste resultaat krijgen.

ideale maaihoogte

Hoe vaak moet je grasmaaien?

Hoe vaak je moet grasmaaien hangt af van verschillende factoren. De groei van het gras wordt beïnvloed door de bodemtemperatuur, de weersomstandigheden en de voeding. Je kunt ervan uitgaan dat je in de maanden maart tot en met oktober je gras moet maaien.

In het kort is dit hoe vaak je moet grasmaaien:

  • In maart één keer per 14 dagen.
  • In april iedere 10 dagen.
  • In mei t/m augustus één tot twee keer per week.
  • In september weer 1 keer per 10 dagen.
  • In oktober één keer per 14 dagen.

In het voorjaar hoef je dus nog niet zo vaak jouw gras te maaien. Maar tegen de zomer aan steeds vaker.

Bij een bodemtemperatuur van 5 tot 8 graden, stopt het gras met groeien. Dit is dus vaak rond oktober/november. Het gazon gaat dan als het ware in een winterslaap.

Zorg ook dat je elk jaar een keer je grasmaaier mes slijpt.

Wat is de beste manier om het gras te maaien?

Het klinkt misschien wat ongeloofwaardig, maar als je elke keer op dezelfde manier je gras maait, loop je risico op kale plekken. Waarom? Als je telkens op exact dezelfde manier je grasmaait, gaat het gazon op een gegeven moment een bepaalde richting op liggen. Ze gaan dan uiteindelijk platliggen. Dit belemmert nieuwe grassprieten dan weer om goed te groeien.

Om die reden adviseren we om telkens als je gaat maaien een ander patroon te pakken. Bijvoorbeeld in de vorm van een asterisk (*). Je begint bijvoorbeeld zoals je altijd maait. De volgende keer dat je maait draai je de richting 45 graden op en zo doe je dat iedere keer, totdat je weer maait zoals je altijd het gras maaide.

Mag je nat gras maaien?

Het is niet verstandig om het gras te maaien als je gazon nat is. Zowel je grasmaaier als je gras kunnen hier niet goed tegen. Het gras wordt niet mooi afgesneden door de grasmaaier messen. Ook krijg je grote ‘klompen’ gras die zich allemaal gaan ophopen binnen je grasmaaier. Kortom; het is een slecht idee en we raden het niet aan.

Ook in de volle zon maaien is geen goed idee. Waarom dat is? Dat leggen we hieronder verder uit.

Kun je grasmaaien in de zon?

Grasmaaien in de zon klinkt als een goed plan, maar niets is minder waar. Wanneer je gaat grasmaaien in de zon, loop je het risico dat de vers afgesneden grassprieten gaan verbranden. Grassprieten moeten na het maaien namelijk eerst herstellen. Je loopt daarmee het risico dat het gras afsterft. Je groeien gras is dan ineens niet zo groen meer.

Maargoed, op welk tijdstip kun je dan wel het beste grasmaaien?

Op welk tijdstip kun je het beste grasmaaien?

Omdat het niet verstandig is om je gras te maaien in de volle zon (overdag), raden wij altijd aan om je gras te maaien in de wat koelere avonduren. Hiermee voorkom je dat het gras verbrandt en daarmee afsterft.

Kun je hoog gras maaien?

Als je een tijd niet gemaaid hebt en je gazon is een eigen leven gaan lijden, dan is het natuurlijk verstandig om het gras een keertje goed te maaien. Het is belangrijk dat je niet meer dan 1/3e van de lengte van het gras maait. Als je het in één keer te kort maait, dan geef je het gazon niet voldoende kans om goed te herstellen. Je kunt dan beter 2-3 keer maaien (verdeeld over 1-2 weken), waarbij je telkens 1/3e van het gras maait.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).