Hoe leg je een ketting op je kettingzaag?

hoe-ketting-op-kettingzaag-leggen

Als je een elektrische kettingzaag of een kettingzaag op benzine hebt, je krijgt hoe dan ook te maken met het erop leggen van een nieuwe zaagketting. Niet alleen bij de montage wanneer de kettingzaag uit de doos komt maar ook wanneer je onderhoud gaat plegen of gewoon wanneer je de ketting vervangt als hij bot is. Daarom is het allereerst heel belangrijk om te weten in welke volgorde en hoe je de ketting op een kettingzaag legt. Dit geldt ook voor een Stihl kettingzaag.

Wat heb je allemaal nodig?

Gebruik allereerst altijd handschoenen en platte schroevendraaier. Je moet namelijk de schroef losdraaien. En de ketting en het tandwiel zullen veel vuil bevatten waardoor handschoenen altijd prettig zijn. Zeker wanneer je de ketting op het tandwiel moet leggen. Vaak heb je ook een pijpsleutel nodig om de bouten van de geleider los te maken. En als je veilig wilt werken heb je ook een bougiesleutel nodig om zo ontstekingsgevaar te voorkomen.

De juiste manier de ketting erop leggen

Vooral beginners weten vaak niet zeker in welke richting de ketting op de kettingzaag moet liggen. Het is absoluut noodzakelijk dat je de ketting op de juiste manier erop legt anders zaagt de kettingzaag voor geen meter en slijt de ketting vrij snel. Soms staan er pijlen op de ketting, zorg dan dat deze naar voren wijzen. Je kunt dit beter op andere manieren checken om misverstanden te voorkomen en de ketting er verkeerd op komt te liggen (raadpleeg de handleiding). We leggen het allemaal uit in dit artikel.

Stap 1: Leg de ketting in de juiste richting

De zaagketting ligt altijd goed op het zaagblad als de zaagtanden aan de bovenkant van de rail naar voren wijzen. Controleer dit eenvoudig door er van de zijkant een blik op te werpen. Je kan ook merken of de ketting verkeerd op de zaag ligt door even iets te zagen. De zaag produceert dan rook en er komt een zwarte streep op het hout. Controleer meteen of je de ketting er goed op hebt liggen, maar grote kans dat deze er verkeerd is op geplaatst.

Stap 2: Stel het zaagblad in

Stel je wilt ook het zaagblad vervangen dan zul je deze moeten demonteren van de kettingzaag. Wanneer je het zaagblad gaat demonteren moet je het zaagblad er ook weer opnieuw op bevestigen. Als dit is gebeurd pas je het zaagblad aan zodat die vrij kort is en de ketting er vrij gemakkelijk op kan. Anders staat er te veel spanning op de ketting en te veel spanning betekent te veel moeite dat je moet doen om de ketting erop te krijgen. Zorg dat de ketting er te los op gaat en pas de spanning vervolgens aan. Je kunt het zaagblad wat langer maken of een spanner voor je ketting gebruiken. Vaak is een spanner wel noodzakelijk.

Stap 3: Monteer de ketting

Nu je het zaagblad hebt geplaatst kun je beginnen met de ketting te monteren. Controleer de richting van de tanden. De juiste richting van de zaagtand is dat de puntige kant van de zaagtanden naar de rotatierichting van het zaagblad wijst. Het komt erop neer dat de puntige randen van de messen bovenop het zaagblad, moeten draaien in de richting van de punt van het zaagblad en weg van het lichaam van de machine. En dan draaien de punten van de zaagtanden aan de onderkant van het zaagblad naar je toe.

Stap 4: Draai de ketting om het zaagblad

De ketting heb je de juiste richting op en de ketting heb je er half op liggen. Nu draai je de ketting erop. Vervolgens moet je de ketting gaan spannen zodat die er goed op ligt. Zorg ervoor dat de kettingspanning weer in orde is. De juiste spanning van je zaagketting is wanneer je de twee schakels los kan halen aan de onderkant van het zaagblad, maar als je ze loslaat de ketting er gelijk weer opspringt. Gebruik desnoods een kettingspanner indien nodig. De juiste kettingspanning is net zo belangrijk als de ketting erop de juiste manier opleggen. Als je de zaagketting wilt gaan slijpen, slijp dan altijd met een ronde vijl.

Conclusie

Nou, makkie toch? Hopelijk is het allemaal voorspoedig voorlopen om de (nieuwe) ketting op je kettingzaag te leggen. Toe aan een nieuw model? Kijk dan eens bij:

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).