Wanneer moet je het zaagblad van je kettingzaag vervangen?

wanneer-zaagblad-kettingzaag-vervangen

Bij het zagen met een (benzine) kettingzaag komt een hoop onderhoud kijken. Een belangrijk onderdeel hiervan is zo nu en dan het zaagblad vervangen. Een zaagblad, ook wel het zwaard genoemd, krijgt met veel warmte en wrijving te maken doordat de zaagketting er continu omheen draait. Het zal even duren maar er zal een moment komen dat je zaagblad kapotgaat en niet meer optimaal werkt. Doordat het zwaard van een sterk metaal is gemaakt zodat deze niet breekt, is het soms lastig te weten of deze aan vervanging toe is. Het is namelijk best moeilijk te zien of je te maken hebt met een goed zaagblad of een versleten blad. Maar wanneer je de kettingzaag veelvuldig gebruikt, zal je het zwaard wel een paar keer moeten vervangen. Wanneer je zaagblad één of meerdere van de onderstaande kenmerken vertoond heb je eigenlijk al een nieuw blad nodig.

Signalen van een slechte kettingzaag

1. Botte tanden kettingzaag

Het kan ook zijn dat de slechte prestaties worden veroorzaakt door andere redenen. Er kan sprake zijn van een botte schakel of een aantal schakels die bot zijn op je zaagketting. Het komt namelijk vaker voor dat tanden niet de juiste hoogte meer hebben of niet meer scherp zijn. Probeer er eerst een nieuwe zaagketting op te leggen. Je ketting vervangen kan namelijk aantonen dat het probleem in de zaagketting zit en niet in het zaagblad.

Wanneer je hierna merkt dat de kettingzaag beter zaagt kan het zijn dat je de oude zaagketting moet slijpen. Wanneer je deze zelf gaat slijpen zorg dan altijd dat je op de juiste manier te werk gaat. Zorg dat je een ronde vijl gebruikt en geen platte vijl en zorg dat je de juiste hoek hanteert bij het slijpen. Je kunt je oude ketting ook laten slijpen door een professional die een slijpmachine heeft. Dit is een heel handig hulpmiddel wanneer je het beste resultaat wilt en het bespaart enorm veel werk. Wil je precies weten hoe je een ketting moet slijpen lees dan ons artikel hoe moet ik een zaagketting slijpen??

2. Slecht onderhouden ketting

Het kan zijn dat je ketting smering nodig heeft. Het smeren van je ketting laat je ketting soepel over het zaagblad lopen. Gebruik dan ook regelmatig kettingolie om je ketting in te smeren of vul de kettingolie bij indien je een apart reservoir hiervoor hebt. Daarnaast moet je af en toe het vuil uit je ketting verwijderen. Controleer dus regelmatig of er vuil tussen je ketting zit om de levensduur van je kettingzaag te vergroten. Als je wilt weten welke olie je nodig hebt lees dan ons artikel Wat voor olie moet er in een kettingzaag?

Moet je de ketting van je kettingzaag vervangen? Lees dan snel "Ketting van kettingzaag vervangen".

Wanneer is je zaagblad versleten?

Als je zaagblad zichtbare tekenen van slijtage bevat moet deze worden vervangen. De meest voornaamste redenen dat je zwaard is versleten zijn dat je bramen kun opmerken aan de randen van het zaagblad of dat de randen zo zijn vervormd dat ze bijna omgevouwen zijn. Maar er zijn nog meer signalen waarnemen je kunt zien dat het zaagblad kapot is. Het is belangrijk dat je niet je kettingzaag blijft gebruiken als je blad beschadigt is dit kan er namelijk voorzorgen dat er andere onderdelen van de kettingzaag ook kapotgaan. Ook kan je zaagketting vastlopen of kapotschieten en dit kan behoorlijk wat letsel veroorzaken.

Signalen van een versleten zaagblad

Je zaagblad controleren of dat die meer dan genoeg slijtage heeft opgelopen is vrij simpel. Alleen het is vaak niet meteen zichtbaar als de zaagketting er nog opzit. Dit kan door vuiligheid, zaagsel, olie en benzine moeilijk te zien zijn soms. Zet de kettingzaag daarom ook in een bankschroef en verwijder de ketting van het blad. De bankschroef zorgt ervoor dat de kettingzaag geen kant op kan doordat je het zaagblad vast ermee zet. Zet vervolgens de kettingzaag op de kettingrem en zorg dat je de kast van het kettingwiel gaat demonteren. Dit kun je doen door de bouten los te draaien. Haal vervolgens de ketting los van het kettingwiel. Nu kun je het zaagblad een stuk beter controleren. Gebruik altijd werkhandschoenen hierbij.

1. Vorming van bramen op het zaagblad

Het eerste verschijnsel dat duidt op flinke slijtage is de aanwezigheid van bramen. Dit komt door hitte in combinatie met herhaalde druk. Vandaar dat kettingolie zo belangrijk is zodat de druk goed verspreid wordt. Een braam is een vervorming die optreedt bij fijne metalen randen als gevolg van zwaar gebruik of misbruik. Aan de rand van het zaagblad zitten dan kleine inkepingen terwijl het metaal vlak moet zijn. Elk zwaard heeft naar verloop van tijd wel wat bramen maar wanneer je veel, grote of diepe bramen constateert is het zaagblad op. De ketting kan dan blijven haken of van het blad afglijden.

zaagblad kettingzaag vervangen

2. Splinteringen/ haakjes aan het zaagblad

Het tweede verschijnsel lijkt op bramen maar is precies het tegenovergestelde. In plaats van inhammen in je zaagblad zitten er nu haakjes aan het zaagblad. Dit ontstaat ook door hitte in combinatie met intens gebruik. De slijtage en schilfers zorgen voor splinters of haakjes aan het blad omdat het metaal relatief zacht is door de hitte. Dit komt vaak door vuil wat in aanraking komt met het blad. Kortom reinig je zaagblad of ketting regelmatig en blijf controleren op vuil. De haakjes kunnen ervoor zorgen dat de zaagketting vast blijft zitten of zelfs breekt.

3. Verbranding door wrijving

Je zwaard van de kettingzaag kan verbranden door te veel wrijving doordat een ketting niet goed is ingesmeerd met kettingolie. Ook kan het te wijten zijn aan het blijven proberen doorzagen van materialen die te hard zijn voor de specifieke zaag. Je kunt de verbrandingen herkennen door de zwarte vegen op het zaagblad. De zwarte vegen kunnen ook verbrande hars zijn dus probeer het altijd even te controleren door er met je vinger overheen te gaan. Als je een daling voelt dan is het metaal verbrand.

verbrand zaagblad

4. Vervorming van het zwaard

Waar je ook aan kunt zien of het oude zwaard op is, is door te kijken of het zwaard verbogen is of nog recht. Wanneer er meerdere kromgetrokken plekken zijn, kun je hem weggooien en een nieuwe kopen. Ook dit ontstaat door de kracht in combinatie met de hitte.

5. Vervaagde verf

De zaagbladen zijn ook vaak aan beide kanten geverfd. Wanneer je nog steeds op voldoende plekken verf kan signaleren dan is het zwaard nog in een prima staat. Op de plekken waar de verf zo goed als verdwenen is moet je wat beter controleren op de andere signalen. Dit is een slimme manier om het controleer proces wat sneller te maken.

6. Slecht passende ketting

Als je ketting niet goed past op je zwaard dan is er iets mis met een van de twee of beiden. Het is belangrijk dat de ketting goed past anders zaag je je rot. Wanneer je de ketting aan de onderkant naar beneden trekt, moeten er 1 of 2 schakels loskomen en als je hem loslaat moeten ze meteen er weer opschieten. Vaak is het zo dat dit aan de ketting ligt maar er zijn gevallen dat het ook plaatsvindt met een nieuwe zaagketting erop. Het kan zijn dat het zwaard zo is vervormd of dusdanig is gekrompen dat alle kettingen ervan afschieten. Test meerdere kettingen om er zeker van te zijn.

Het kan ook zijn dat je ketting niet goed gespannen zit waardoor er speling tussen de ketting en het zaagblad zit. Gebruik dan de kettingspanner op de zaag, deze kun je draaien zodat de ketting weer goed vastzit.

7. Vreemde geluiden

Benzine kettingzagen maken flink wat herrie waardoor het soms lastig kan zijn om te horen wat voor geluid het zwaard maakt. Ondanks het lawaai van de motor kun je een knarsend of klikkend geluid horen als je zaagblad kapot is. De zaag hoort vloeiend te klinken.

8. Vastzitten van het aandrijfwiel

Aan de binnenkant van het zaagblad zit het aandrijfwiel waar de ketting omheen draait. Dit aandrijfwiel zorgt ervoor dat de ketting wordt voortbewogen door de motor. Als je met je vingers aan dit wiel probeert te draaien zou deze vrij moeten draaien. Wanneer dit niet het geval is zou je zwaard wel eens beschadigd kunnen zijn en moet je hem zeer waarschijnlijk vervangen. Er bestaat ook een kan dat je een nieuw aandrijfwiel nodig hebt.

aandrijfwiel kettingzaag

Auteur: donyboy73

Praktische tips voor een goed onderhouden zaagketting

Tip 1: Blijf goed oliën

Wanneer je veel gebruik maakt van kettingzagen dan leer je wel dat je de ketting goed geolied moet blijven houden. Het is zo zonde van je kettingzaag als je dit niet doet. Indien je dit niet doet, moet je de ketting vervangen en na verloop van tijd zelfs het zaagblad. Olie houdt je kettingzaag goed onderhouden. Het zorgt ervoor dat je ketting niet gaat roesten, scheuren of breken. Maar het zorg ook voor een soepelere wrijving waardoor de extreme hitte niet snel wordt bereikt. En zoals je hebt gelezen is hitte in combinatie met druk en intens gebruik vaak de veroorzaker van bovenstaande problemen met het zaagblad.

Tip 2: Laat de kettingzaag afkoelen

Ook als je kettingzaag vol met olie zit en de ketting optimaal ingesmeerd is, wrijving zal je altijd houden. Het zaagblad raakt vaak zat oververhit waardoor er problemen op kunnen treden. Laat daarom de kettingzaag om de paar minuten even afkoelen. Dit scheelt een hoop voor de levensduur van je kettingzaag. Sommige goede kettingzagen hebben deze functie ingebouwd zodat die automatisch afslaat als die te heet wordt.

Tip 3: Laat de kettingzaag het werk doen

Een kettingzaag is een ideaal en krachtig stuk gereedschap dat door bijna elk materiaal heen kan zagen. Wat normaal gesproken zeeën van tijd kost kan nu gebeuren binnen een paar uur. Maar ook de meeste krachtige apparaten kunnen overbelast raken als ze niet op de juiste manier gebruikt worden. Dit geldt ook voor een kettingzaag. Gebruik de kettingzaag alleen voor materiaal waarvoor het bedoeld is, hout. Het is de bedoeling dat je de kettingzaag het werk laat doen. Leg de zaag op het hout en oefen geen druk uit op de zaag. De kettingzaag vreet zichzelf wel door het hout heen. Wanneer je merkt dat de kettingzaag dit niet doet dan kun je ervan uitgaan dat er iets mee is. Als je merkt dat hij begint te roken of verbuigt of iets dergelijks, staak het zagen en controleer wat er mee is.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).