Hoe start je een kettingzaag?

hoe-kettingzaag-starten

Je hebt waarschijnlijk net een nieuwe kettingzaag gekocht maar je wilt weten je hem (veilig) moet starten. In dit artikel vertel ik je precies hoe je een kettingzaag moet starten. Het is niet ingewikkeld maar je moet wel even weten welke instructies je moet volgen. Deze korte handleiding is puur alleen voor benzine kettingzagen en niet voor elektrische kettingzagen. Dit omdat het starten van een elektrische kettingzaag met een druk op de knop te starten is. Wil je een Stihl kettingzaag starten, dan kun je ook deze handleiding gebruiken. Het idee is hetzelfde. Een elektrische zaag met snoer is beduidend anders, maar hoe je een Stihl kettingzaag start is ongeveer ook hoe je elke motorzaag start.

Begin altijd met veiligheid

Wij hebben veiligheid hoog in ons vaandel staan. Controleer daarom altijd of je lichaamsdelen goed beschermd zijn. Gebruik een lederen of snijbestendige handschoenen, gehoorbescherming, een helm en een veiligheidsbril.

Vul de kettingzaag met benzine en olie mix. Je kunt kant en klare benzine kopen waarbij de juiste hoeveelheid olie er al in is toegevoegd. Voor de juiste mix benzine en olie kun je beter ons artikel “welke olie in je kettingzaag” lezen voordat je hieraan begint.

Voordat je de kettingzaag start vul je het reservoir van het zaagblad en de ketting met olie. Controleer het zaagblad en de ketting op gruis, vuil of bestaande houtsplinters die ervoor kunnen zorgen dat de ketting eraf vliegt en letsel kan veroorzaken. Beweeg de ketting rond het zaagblad om ervoor te zorgen dat het vrij beweegt. Als je een kettingzaag gebruikt is het belangrijk dat je de komende instructies goed opvolgt voor je veiligheid.

Benieuwd hoe een kettingzaag werkt? Lees: "De werking van een kettingzaag uitgelegd."

Hoe start je een kettingzaag?

Stap 1: Stabiliseer de kettingzaag

Start de kettingzaag altijd op een vlakke ondergrond. Wanneer je een beginner bent moet je hem nooit in de lucht of op een hoog oppervlak starten. Wanneer je weerstand voelt kun je schrikken en dit kan gevaarlijk zijn.

Plaats je rechtervoet in de achterste handgreep en druk hem stevig aan om de kettingzaag vast te zetten. Je hebt de bal van je voet op de greep. Of als je liever niet blijft staan dan ga je op je knieën zitten. Op je knieën zitten achter/naast je kettingzaag is ook veilig. Plaats vervolgens je linkerhand op de bovenste handgreep. Zorg ervoor dat niets het zaagblad of de ketting aanraakt of in de buurt ervan kan komen.

Stap 2: schakel de kettingrem in

Je wilt dat de ketting op de rem staat omdat je niet wilt dat de ketting gaat bewegen nog. Doe je linkerhand op de bovenste handgreep, leun met je pols naar voren om de handgreep van de rem naar voren te duwen. Hierdoor wordt de kettingrem ingeschakeld, die voorkomt dat de ketting gaat draaien tijdens het starten.

Stap 3: Zet de kettingzaag aan en open de choke

Zet de aan/uit-schakelaar van de kettingzaag op 'aan'. Open de choke door de gashendel open te zetten. De choke regelt dat het brandstofmengsel via het luchtfilter naar de motor gaat.

Stap 4: Vul de brandstof bij

Druk drie tot vijf keer op de brandstofpomp totdat het lampje blijft branden en je er brandstof in ziet. De ontsteking trekt brandstof uit de tank in de carburateur. Een carburateur is een deel van een verbrandingsmotor dat ervoor zorgt dat de brandstof wordt verneveld en met lucht wordt vermengd voordat het nieuw gevormde mengsel in de cilinders wordt gezogen.

Stap 5: Trek een paar keer aan het startkoord

Je hebt je linkerhand op het bovenste greep, de kettingrem is ingeschakeld en je hebt je rechtervoet in de achterste handgreep, trek nu vervolgens met je rechterhand in een soepele, snelle beweging aan het koord. Niet te snel of te hard, maar vooral een snelle vloeiende beweging. Nu kun je een paar keer aan het koord trekken totdat je hoort dat de motor probeert aan te slaan, maar dit niet lukt.

Stap 6: Sluit de choke voor de helft

Wanneer je hoort dat de motor niet aanslaat, zet je de gashendel in de halve stand. Trek opnieuw aan het startkoord. De motor moet starten en stationair draaien. Zo niet, trek dan nog enkele keren aan het startkoord.

Stap 7: Even stationair draaien

Laat de kettingzaag 30 seconden stationair draaien. Als je dat niet doet, kan de kettingzaag afslaan.

Stap 8: Sluit de choke

Na 30 seconden stationair draaien zet je de chokehendel in de gesloten stand. De kettingzaag blijft als alles goed is nog steeds lopen. Zo niet ga dan weer een paar stappen terug.

Stap 9: Schakel de kettingrem uit

Trek met je rechterhand aan de hendel van de kettingrem om hem uit te schakelen. Anders zal de ketting niet draaien na het starten. En doet de zaag het nog steeds niet.

Stap 10: Til de kettingzaag op

Houd de kettingzaag nog steeds stevig in beide handen vast. Ga vervolgens langzaam omhoog met je lichaam. Om te beginnen met zagen kun het beste met je wijs- en middelvinger van je rechterhand aan de gashendel trekken.

Kijk je liever een video? Zie dan:

YouTube Video Thumbnail

Hoe een kettingzaag laten stoppen

Zodra je klaar bent met zagen of gewoon een pauze wilt, kun je de kettingzaag uitschakelen door je vingers van de trekker los te laten en de aan/uit-schakelaar op 'uit' te zetten.

Een opgewarmde kettingzaag starten

Wanneer je de kettingzaag gebruikt hebt en hij nog warm is dan hoef je niet weer de choke te gebruiken. Er zal nog genoeg brandstof in de motor zitten.

Plaats de kettingzaag weer op de grond en steek je rechtervoet door de achterste handgreep. Zet de schakelaar weer op 'aan'. Pak de bovenste handgreep vast met linkerhand. Schakel de kettingrem in met je linkerpols. Trek met rechts meerdere keren aan het startkoord totdat de motor aanslaat en stationair blijft draaien. Ga weer rustig met je lichaam omhoog terwijl je de kettingzaag goed blijft vasthouden en vervolgens open je de gashendel om te kunnen zagen.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).