Wat voor olie moet er in een kettingzaag?

olie-kettingzaag

Olie voor de kettingzaag is een onmisbaar product om de kettingzaag goed te laten functioneren. Het is daarom ook belangrijk om te weten welke verschillende oliën er allemaal zijn en wat voor olie er in een kettingzaag moet.

Waarom olie nodig?

De olie dient als smering voor het gehele binnenwerk van de kettingzaag. Olie heeft namelijk een hechtend vermogen. En dit hechtend vermogen zorgt ervoor dat er olie blijft kleven aan de snel draaiende onderdelen wat voor een soepele wrijving zorgt wat op zijn beurt weer slijtage tegengaat. Je gooit ook motorolie in je auto zodat dat de olie de onderdelen in de motor goed blijft smeren. Nou hetzelfde geldt voor je kettingzaag. De olie zorgt ervoor dat er goede smering is van de onderdelen in de motor.

Sommige kettingzagen hebben een apart oliereservoir, maar bij sommige is deze er alleen voor de kettingolie en moet je de brandstof mengen met de motorolie omdat er dan een oliepomp ontbreekt. Voor veel kettingzagen worden er verschillende oliën gebruikt. Indien je de verkeerde olie gebruikt kan dit nare gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk te weten welke verschillende oliën er zijn. Maar wanneer er geen motorolie in je zaag zit, kan dit ook desastreuze gevolgen hebben. Het kan je zaag kapot maken als er geen olie in de cilinders, lagers of zuigers van de motor zit. Dit kan een paar maanden duren voordat de effecten kenbaar worden.

Ga je een kettingzaag kopen? Lees dan ons artikel “waar moet je op letten bij aankoop kettingzaag” voordat je een beslissing maakt.

Welke oliën zijn er allemaal?

1. Motorolie

De carburateur zorgt ervoor dat het brandstofmengsel zich kan mengen met de lucht wat komt via het luchtfilter. Deze carburateur kan wel wat smering gebruiken net als de rest van de onderdelen van de kettingzaag. Motorolie zorgt ervoor dat je motor met zijn onderdelen goed gesmeerd blijft. Het is daarom goed om te weten welke opties motorolie er zijn voor je kettingzaag, hoe je de juiste olie bepaald en wat de juiste mengverhouding brandstof met olie is.

Allereerst is het raadzaam om bij de A-merken te blijven. Soms zie je een aanbieding van een liter olie voor weinig geld. Maar vaak zijn deze oliën verdunt waardoor ze goedkoper zijn, maar dus ook van mindere kwaliteit. De fabrikant zal deze B-merken ook vaak niet aanraden en zelfs wel afraden, waardoor soms wel garanties niet meer zouden gelden. Naast het onderscheid in kwaliteit wordt er vooral gekeken wat voor motor je hebt in je kettingzaag. Heb je een tweetaktmotor of een viertaktmotor?

2. Viertakt olie

Het grote verschil met de tweetaktmotor is dat bij een viertaktmotor olie en gas gescheiden erin gaat. Je hebt twee aparte reservoirs bij een viertaktmotor. Er is dan ook speciale olie ontwikkeld voor deze motor wat logischerwijs viertakt olie wordt genoemd. Hier zitten nog middelen aan toegevoegd en bevatten de basismiddelen die de werking van de viertaktmotor ondersteunen.

3. Tweetakt olie

Bij een tweetaktmotor is er maar één reservoir en dat is de brandstoftank. De brandstof moet worden vermengd met de olie. Dit brandstofmengsel gaat daarna pas de tank van de kettingzaag in. Dit brandstofmengsel heeft dan ook een specifieke verhouding en dit moet je niet verkeerd doen. Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat de kettingzagen tot en met 2002 een andere verhouding hebben dan vanaf 2003. De oudere kettingzagen zijn nog niet zo efficiënt en hebben relatief veel olie nodig.

De mengverhouding voor tweetaktmotoren

De mengverhouding hiervoor is 32 delen brandstof en 1 deel olie. Dus voor 5 liter brandstof heb je 156 milliliter olie nodig. De nieuwere kettingzagen hebben wat minder olie nodig. Het merkt Stihl raadt aan om voor 50 delen brandstof er 1 deel olie bij te doen. Dus heb je 5 liter brandstof dan voeg je daar 100 milliliter olie bij. De andere merken raden vaak aan om voor 40 delen brandstof er 1 deel olie bij te doen. Dus bij 5 liter brandstof is dit 125 milliliter olie. Denk er aan dit is dus altijd tweetaktmotorolie. Ben je er niet zeker van raadpleeg dan de gebruikershandleiding van de kettingzaag of controleer de motor of tank of het erop staat. Soms is dit wel het geval namelijk.

Verkeerde verhouding in tank

Als je per ongeluk toch de verkeerde hoeveelheid olie ten opzichte van de brandstof in je tank hebt gedaan kan dit wat problemen opleveren.

Te weinig olie in het brandstofmengsel resulteert in niet genoeg smering van de onderdelen in de motor. De kettingzaag zal niet optimaal presteren en de motor kan beschadigingen oplopen. Te veel olie in het brandstofmengsel kan leiden tot een rokerige uitlaat. Ook kan olie uit de uitlaat lekken en kan er zelfs vermogensverlies optreden. Hierdoor kan de kettingzaag uitvallen of niet goed zagen. Dit kan gevaarlijk worden als de zaagketting niet soepel loopt terwijl je midden in een stuk hout zit.

Wanneer je blijft twijfelen over de mengverhouding voor jouw kettingzaag kies dan de verhouding waarbij je meer olie in de tank doet dan dat je te weinig toevoegt. Maar laat dit echt een uitzondering zijn omdat je de kettingzaag echt nu nodig hebt en er geen optie is om achter de juiste mengverhouding te komen. Als je hier helemaal geen trek in hebt en je vindt dat mixen te veel gedoe, kies er dan voor om een kant en klare mix te kopen. Er zijn zat merken die een voorgemengd product aanbieden met de juiste verhouding brandstof en motorolie. Je hebt zelfs mengsels zonder ethanol wat erg prettig is. Ethanol is namelijk schadelijk voor de leidingen in je motor waardoor er vocht in je motor kan komen.

Kettingolie

Naast motorolie heb je ook speciale olie voor de ketting. Dit is zoals de naam al doet vermoeden voor het smeren van de ketting, maar ook voor het smeren van het zaagblad.

Het maakt dus niet uit wat voor kettingzaag je hebt, olie komt er altijd bij kijken. Dus ook al heb je een elektrische kettingzaag met snoer of een kettingzaag op accu, je zult te maken krijgen met olie. Maar dan heb je alleen kettingolie nodig en geen motorolie. Je hebt immers geen verbranding van brandstof in elektrische kettingzagen. Deze olie voor dient als smering voor de zaagketting en het zaagblad. Je hebt dus motorolie en speciale olie voor de ketting. De motorolie is voor de smering van de onderdelen in de motor en de kettingolie is voor het goed houden van je zaagketting en zaagblad. De kettingolie zorgt ervoor dat je ketting minder snel zal vastlopen. Je ketting smeren is dus van groot belang. Ook het zaagblad af en toe smeren is nodig om slijtage tegen te gaan. Het maakt het zagen ook prettiger.

Doe je dit niet? Dan zul je waarschijnlijk vrij snel je zaagblad van je kettingzaag moeten vervangen en de ketting vervangen.

Soorten kettingolie

Je hebt olie voor de winter en voor de zomer. Beiden hebben een andere viscositeit. De zomerolie is dikker, zwaarder en heeft een andere samenstelling om te werken in warme omstandigheden. Winterolie is dunner zodat het ook bij lage temperaturen goed blijft werken. Hierdoor is de houdbaarheid ook vaak langer. En daardoor ook de opslagtijd langer dan bij de zomerolie.

Tegenwoordig heb je ook biologisch afbreekbare olie omdat dit beter is voor het milieu. Er zijn steeds meer producten opkomst die milieuvriendelijk zijn. En dit is best begrijpelijk. Wanneer er steeds wordt gezaagd met olie komt dit in terecht in de natuur en is dit schadelijk voor het milieu. Overweeg daarom ook om minerale olie te kopen in plaats van aardolie. Minerale kettingzaagolie plantaardig is niet schadelijk voor de natuur en de brandstof is al schadelijk genoeg. Plantaardige olie voor het zaagblad of zaagketting is prima vanwege het feit dat plantaardige oliën dunner en lichter van viscositeit zijn. Maar gebruik voor de motor van een kettingzaag altijd de door de fabrikant aanbevolen olie met de juiste mengverhouding van olie en benzine.

Check de hoeveelheid olie

In het reservoir van de kettingzaag zit vaak een meter of doorzichtig plastic waar je doorheen kunt kijken. Kijk af en toe of er nog wel genoeg in zit. De zaag gebruikt de olie tijdens het zagen. Wanneer het zagen stroef gaat is dit te wijten aan te weinig smering. Meestal doe je net wat langer met de olie voor de ketting als dat de benzinetank leeg raakt. Vul alsnog de olie maar bij wanneer je de brandstof ook bijvult.

Neem een kijkje bij een van de onderstaande artikelen als je een nieuwe kettingzaag gaat kopen:

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).