Stofzuiger repareren: de essentiële gids voor beginners

stofzuiger-repareren

Veel mensen gooien simpelweg hun stofzuiger weg als deze het niet meer doet of verminderde zuigkracht heeft. In plaats van je kapotte stofzuiger weg te gooien, kun je hem ook vaak zelf repareren. Het zal je verbazen hoeveel stofzuigerproblemen je zelf kunt verhelpen. Een stofzuiger repareren is daarnaast ook milieuvriendelijker dan dat je hem weggooit en een nieuwe koopt. In dit artikel kijken we naar een aantal veelvoorkomende problemen en hoe je deze kunt oplossen.

Stofzuiger repareren: controleer deze 5 dingen

Voordat je een professional inschakelt waar je waarschijnlijk weer flink voor moet lappen, is het de moeite waard om eerst zelf te proberen of je de stofzuiger kan repareren. Controleer de onderstaande 5 mogelijke problemen:

1. Verminderde zuigkracht: controleer de stofzuigerslang

Verlies van zuigkracht wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door een verstopt stofzuigerslang. Als je denkt dat er een verstopping in de slang zit, dan koppel je de slang los van je stofzuiger. Eventueel kan je een knikker in het uiteinde van de slang doen. Als die er aan de andere kant niet uitkomt weet je het zeker.

Het oplossen van een verstopte slang is gelukkig heel eenvoudig. De meest gebruikelijke methode is om een bezemsteel voorzichtig in het uiteinde van de slang te duwen. Je kunt hiermee eventuele verstoppingen naar buiten drukken.

2. Inspecteer de stekker als de stofzuiger afslaat

De stekker van je stofzuiger is ervoor gemaakt om redelijk veel te doorstaan. Maar na enkele jaren trekken aan het snoer kan dit er uiteindelijk voor zorgen dat er scheurtjes in de stekker komen.

Trek eerst de stekker uit het stopcontact, zodat je deze goed kan inspecteren. Inspecteer vervolgens de stekker en als daar geen zichtbare mankementen aan zitten controleer dan de rest van het snoer. Als je schade opmerkt is het beter om de stofzuiger eerst te repareren voordat je hem weer aanzet.

Als je toevallig weet hoe je de stekker of het snoer zelf kan vervangen dan kun je dit nu doen. Als je hier geen ervaring mee hebt, is het beter om een stofzuiger reparateur in te schakelen.

3. Vervang de stofzuigerzak

Een verminderde zuigkracht kan ook te maken hebben met het feit dat je stofzuigerzak (te) vol zit. Vaak als de zak meer dan driekwart vol zit wordt het tijd om deze te vervangen. Ook kan het zijn dat de zak simpelweg niet goed gemonteerd is.

Dus; als je een stofzuiger met zak hebt, koppel de zak dan los en vervang deze. Als je een zakloze stofzuiger hebt is het altijd de moeite waard om het stofreservoir te legen.

4. Reinig of vervang de stofzuiger filters

Je stofzuiger heeft minimaal 1 filter en misschien wel meerdere. Raadpleeg de handleiding om te kijken hoeveel filters je stofzuiger heeft en waar deze zitten. Eén filter zit bijna altijd op de plek waar de stofzuiger lucht naar buiten blaast. Bij een stofzuiger met zak zit het filter vaak op voor of achter de zak.

Als het filter vuil is, haal deze er dan uit en verwijder alle stofresten. Je kunt het filter eventueel buiten uitkloppen. Houd wel rekening met de windrichting, zodat niet al het stof op jezelf of weer terug naar binnen waait.

Sommige filters kun je ook spoelen met water. Laat het dan wel minimaal 24 uur drogen voordat je weer gaat stofzuigen.

Vervang de filters elke 3 tot 6 maanden bij frequent verbruik om de stofzuiger goed te onderhouden.

5. Vastgelopen mondstuk

Na weken (of misschien wel jaren) haar, pluisjes, stof en vuil te hebben opgezogen, is het geen wonder dat het kan voorkomen dat het mondstuk een keer verstopt raakt. Als het mondstuk voorzien is van een borstel, dan kun je deze vaak loskoppelen en schoonmaken. Je kunt eventueel een schaar gebruiken om haren en vuilresten los te knippen en verwijderen.

Gebruik de zaklamp van je telefoon om te inspecteren of er andere blokkades zitten in het mondstuk van je stofzuiger.

Controleer de garantie

Voordat je zelf aan een stofzuiger reparatie begint, is het de moeite waard om eerst te kijken naar je garantie. Als je zelf de stofzuiger gaat openschroeven, loop je het risico dat de garantie vervalt.

Als je een redelijk nieuwe stofzuiger hebt van minder dan 2 jaar oud, dan valt deze vaak nog onder de garantie en dan zal het bedrijf waar je de machine gekocht hebt deze kosteloos moeten repareren.

Is het de moeite waard om zelf je stofzuiger te repareren?

Stofzuiger reparaties kunnen redelijk in de kosten lopen. Een kleine reparatie kun je meestal nog wel zelf uitvoeren, maar als de motor echt defect is dan zal je toch stofzuiger reparateurs moeten inschakelen. Als de motor kapot is, dan is een nieuwe stofzuiger kopen vaak voordeliger dan de oude te laten repareren.

Daarnaast kunnen kosten ook sterk variëren per model en bedrijf. We raden altijd aan om in ieder geval te informeren naar de mogelijkheden en de eventuele kosten. Dan weet je waar je aan toe bent.

Hoelang moet een stofzuiger meegaan?

Hoelang een stofzuiger meegaat verschilt heel erg per type stofzuiger en het merk. Een robotstofzuiger gaat bijvoorbeeld minder lang mee dan een steelstofzuiger. Over het algemeen gaan de klassieke sledestofzuigers het langst mee.

De gemiddelde stofzuiger gaat zo'n 5 tot 10 jaar mee, afhankelijk van het merk, type en model.

Nieuwe stofzuiger aanschaffen als de oude defect is

Nu kan het natuurlijk altijd het geval zijn dat je oude stofzuiger niet meer te repareren is en dat je een nieuwe zal moeten aanschaffen. De beste stofzuiger is er een die perfect bij jouw wensen en behoeften past. Wellicht dat een van onderstaande artikelen je verder kunnen helpen:

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).