Mag je snoeien in de zon?

snoeien-in-de-zon

Het ligt aan het soort heg/ plant of boom of je deze mag snoeien in de zon. Soms kan het snoeien in de zon resulteren in snoeiwonden. De plant of boom is op dat moment extra vatbaar voor ziektes. Je kunt dus beter niet in de volle zon snoeien.

Dat je beter niet in de felle zon kunt snoeien, betekent niet dat je dit de hele zomer niet hoeft te doen. Het ligt er heel erg aan wat je wil gaan snoeien. Sommige planten en bomen moet je juist in de zomermaanden meenemen in de snoeibeurt. Hieronder leggen we uit wat je in de zomer allemaal kunt doen.

Wat kun je allemaal snoeien in de zomer?

Snoeien in de zomer doe je in de maanden juni, juli en augustus. Dit kun je allemaal snoeien in de zomer:

  • Buxus (dit kan al na half mei).
  • De meeste hagen krijgen na 21 juni een groei-impuls. Snoei deze daarom tussen half mei en vóór 21 juni.
  • ABC-bomen (Acer, Berk en Haagbeuk). Haal takken weg die dood, ziek of oud zijn.
  • Notenbomen mogen ook in de zomer gesnoeid worden. Dit kan overigens ook in de herfst als je dat beter uitkomt.

Wil je precies weten wat je wanneer moet snoeien voor elk seizoen? Lees dan ons artikel: "Wanneer snoeien".

Waarom je moet nadenken over wat je wanneer snoeit

Wanneer, wat en hoe snoeien? Geen enkele andere taak zorgt voor zoveel angst bij de meeste amateurtuiniers.

Toch is het vaak een erg bevredigende klus. Het zorgt ervoor dat je planten gezond blijven en er goed uit blijven zien.

Echter, als je het verkeerd doet kan het leiden tot beschadigde planten, zieke planten en teleurstelling.

Hoewel succesvol snoeien ingewikkeld en moeilijk lijkt, is het in feite niet ingewikkelder dan de vele andere tuinwerkzaamheden die tuiniers regelmatig moeten verrichten.

Kun je snoeien met warm weer?

Je kunt gewoon snoeien met warm weer. Echter als het een langere tijd warm (en droog) is geweest dan kun je beter niet snoeien. Dit omdat bomen en planten dan vatbaarder zijn voor ziektes. Wacht in dat geval tot het weer een keer heeft geregend of bewolkt is.

Kun je snoeien bij droogte?

Je kunt beter niet snoeien bij extreme droogte. Bomen en planten zijn bij een droogteperiode namelijk vatbaarder voor ziekten en insecten. Snoeien kan dat risico alleen maar vergroten. Het is dus beter om het te vermijden tijdens langere perioden van droogte.

Kun je het hele jaar snoeien?

Het ligt heel erg aan het type boom, haag of plant of je deze kan snoeien. In principe kun je elke maand wel iets doen, maar het ligt er dus maar net aan of jij deze in je tuin hebt staan. We raden daarom altijd aan om het voor jouw specifieke soort op te zoeken.

Kan je snoeien als het regent?

Regenval kan bijdragen aan de verspreiding van besmettelijke schimmels en bacteriën. Om die reden kun je beter niet snoeien als het regent. Je kunt beter wachten tot na de regenbui of op een bewolkte dag zonder regen.

Maatregelen die je kan nemen vóór jouw snoeibeurt

Uiteraard kan het zijn dat er een zomer is zonder veel regen en wolken. Je zult dan toch een keer een snoeibeurt moeten uitvoeren. Dit zijn enkele maatregelen die jij kunt nemen:

  • Bedek de heg met snoeisel. Dit beschermt de haag van de bovenkant tegen de felle zon. Als het goed is zal het snoeisel er na een paar dagen ook vanzelf weer afwaaien.
  • Buxus natmaken. Heb je een beukenheg? Besproei deze dan met water voordat je deze een snoeibeurt gaat geven.
  • Wikkel jute om een beukenstam. In principe schijnt er geen zon op de beukenstam. Snoei je hem flink terug, dan kan er wel zon op de stam komen. In dat geval kan je hem inwikkelen met jute om hem hiertegen te beschermen.

Benieuwd wanneer je een heg moet snoeien? Lees ons artikel "Wanneer kun je het beste jouw heg snoeien?".

Welk gereedschap heb je nodig

Voor een heg snoeien heb je uiteraard wel het juiste gereedschap nodig. Dikke takken verwijderen lukt je waarschijnlijk ook niet met een snoeischaar. Dit is in een notendrop het gereedschap dat je waarschijnlijk nodig zal hebben:

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).