Kun je snoeien met warm weer?

snoeien-met-warm-weer

Iedereen is altijd bezig met wanneer het de beste tijd is om je specifieke plant een snoeibeurt te geven. En ja, technisch gezien is er een optimale tijd om je bepaalde type plant te gaan snoeien. De realiteit is echter vaak dat niemand tijd heeft om dit bij te houden en laat staan uit te voeren. Elke maand weer een andere plant, boom of struik snoeien vraagt enorm veel toewijding.

Je kunt beter leren wanneer je absoluut niet moet gaan snoeien. Wanneer je plant of omgeving deze kenmerken vertonen ga je niet beginnen met de snoei, komen ze door de strenge eisen heen dan mag je snoeien. Het is namelijk niet noodzakelijk om in de meest optimale tijd te snoeien. Als je niet snoeit wanneer je niet moet snoeien, dan overleven al je planten het netjes elk jaar.

Niet snoeien met warm weer

Volle zon

Laten we beginnen met hetgeen waarvoor je komt, namelijk: “Kun je snoeien met warm weer?”.

Het is geen goed idee om je planten een snoeibeurt te geven met warm weer. Dit heeft een aantal redenen. Allereerst is het zo dat wanneer er felle zon is en je gaat snoeien, de takken die de volle zon niet gewend zijn nu opeens worden overladen met volle zon.

Snoei daarom nooit als de zon volop schijnt, ook al geef je voldoende water. De zon verdampt het water voor de planten enorm snel. Dus hoe kaler je de boom of heg snoeit hoe meer het vocht wordt blootgesteld aan het zonlicht. Stel je haag staat constant in de schaduw en krijgt genoeg water dan is het mogelijk, maar nog steeds niet aan te raden.

planten snoeien

Droogte

Maar stel je voor het is heel warm maar tevens constant bewolkt. Is het dan wel verstandig om te snoeien? Het antwoord is weer nee. De grond is sowieso al niet optimaal voor je planten door droogte. Ondanks dat er veel bewolking is wil dat niet zeggen dat de grond vochtig is. De warmte zorgt ervoor dat er meer water verdampt dan dat erbij komt.

Je kunt prima in de zomermaanden je haagplanten, beukenhaag, buxus, taxus, coniferen of wat dan ook een beetje bij snoeien. Denk aan dode takken en uitstekende takken verwijderen, weer wat vorm erin knippen of nieuwe scheuten opwekken. Dit is geen probleem. Ga niet de jaarlijkse intensieve snoei doen wanneer er nog volop sap stroomt in je planten. Maar als het voor langere tijd heet is, kun je beter zelf lekker in het water gaan liggen in plaats van gaan snoeien.

Zwakte

Daarnaast is eigenlijk de belangrijkste reden dat je niet moet snoeien met warm weer, dat de planten onder stress staan. Met warm weer zijn ze praktisch gezien de hele tijd uitgedroogd. Ze moeten hard werken om voldoende vocht binnen te krijgen. Door de warmte hebben ze meer water nodig en door de droogte kost het ze enorm veel moeite om dit water te bemachtigen.

Hier worden ze uiteraard sterk van en ze zullen dieper hun wortels in de grond nestelen. Maar dit betekent niet dat ze wanneer ze op hun zwakst zijn, de planten nog zwakker moeten worden gemaakt. En dit is precies wat er gebeurt als je ze gaat snoeien. Dus ga niet snoeien met warm weer, geef je planten water met warm weer.

Water geven

Je kunt je planten en bomen het beste in de avond voorzien van water als de zon onder is. De zon verdampt het water en de felle zon kan ook het blad verbranden in combinatie met waterdruppels. Wanneer je in de avond beregent, kan het water de hele nacht in de grond zakken. Diep genoeg dat de zon er nauwelijks meer bijkomt.

Goede tip

De vuistregel die erg goed werkt is door je planten met je eigen lichaam te vergelijken en je gezond boerenverstand te gebruiken. Ga dus niet snoeien wanneer jij zelf ook zwakker bent.

Als er flinke vorst is en jij hebt het zelf ook super koud dan ben je een stuk zwakker. Ga je dan nog goed genezen van de snoeiwonden als je de hele dag in de vorst staat.

In het voorjaar gaan de planten, hagen of fruitbomen in bloei staan. Is het dan verstandig om deze bloei af te remmen en te gaan snoeien in het voorjaar? Vergelijk het maar met je haar toen je baby was, dat werd ook niet meteen geknipt. Dit lieten ze eerst groeien totdat het op een punt was dat het te lang werd.

Hetzelfde geldt voor de zomermaanden. Als je je huid blootstelt aan de zon als het voor lange tijd geen zon heeft gehad, dan verband het. Ditzelfde geldt voor de onderkant van een struik of het blad aan de onderkant van een boom.

En dan als laatst werkt het ook met de herfst. Als jij snoeiwonden zou hebben en deze moet helen in een natte omgeving met veel wind, dan zal dit schimmels en ziekte veroorzaken.

Ik zal het hierbij laten want ik kan nog wel een uurtje doorgaan met dit soort vergelijkingen. Je snapt het punt. Planten leven net zoals mensen. Wanneer je ze met de juiste zorg behandeld zullen ze blijven leven.

Eigenlijk kun je het beste snoeien in de winter na de vorst en voor het voorjaar. Maar wil je precies weten wanneer het beste is om de snoei in te zetten, lees dan ons artikel “wanneer mag je planten snoeien” en ons algemene artikel "wat is de beste tijd om te snoeien" voor een uitgebreider antwoord.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).