Wanneer mag je bomen snoeien? Dit is de beste tijd

wanneer-bomen-snoeien

Bomen snoeien is een grote onderhoudstaak die nodig is voor de groei (of zelfs de bloei) van een boom. Toch snoeien de meeste mensen geen bomen. Vaak zullen mensen zeggen dat het niet nodig is om een boom te snoeien. Echter, er is niet voor niets een gezegde “snoeien doet bloeien ”. Dit artikel laat zien welke bomen gesnoeid moeten worden voor het beste resultaat.

Dit is wanneer je het beste per type boom kunt gaan snoeien:

 • Knotbomen snoeien: Jaarlijks tussen november en februari. Snoei terug tot de knot.
 • Leibomen snoeien: Jaarlijks tussen november en maart. Snoei de jonge verticaal groeiende scheuten uit de hoofdtakken.
 • Fruitbomen snoeien: Je kunt het beste fruitbomen snoeien in februari. Wanneer je fruitbomen snoeien hangt af van het soort boom. Zoek dit eerst op.
 • ABC-bomen snoeien: Mag absoluut niet gesnoeid worden in de winter vanwege risico op bloeden.

Waarom is bomen snoeien belangrijk?

Er zijn vele redenen waarom het snoeien van een boom belangrijk is. Het snoeien van een boom kan de groei van de boom beïnvloeden. Door goed te snoeien kan een boom met zijn takken en twijgen op een perfecte en gezonde manier groeien.

Het behoud van de structuur van de boom helpt het risico van gebroken takken en vallende takken te beperken. Een goed gesnoeide boom heeft geen gevaarlijke takstructuren en een onjuiste gewichtsverdeling die later in het leven van de boom ervoor kunnen zorgen dat deze omvalt.

Structureel snoeien kan ook het algemene uiterlijk van de boom sterk verbeteren. Als je esthetiek belangrijk vindt, kan een goede snoeibeurt een boom op de gewenste manier laten groeien.

bomen snoeien

Wanneer moet je bomen snoeien?

Er is nooit een slecht moment om dode, beschadigde of zieke takken te verwijderen. Maar de meeste bomen hebben baat bij snoeien midden in de winter. Bomen snoeien tijdens de rustperiode stimuleert nieuwe groei zodra het weer warmer wordt. Door het gebrek aan bladeren na de herfst kunt u gemakkelijk (dode) takken en twijgen identificeren die verwijderd moeten worden. Je kunt dus het beste bomen snoeien in de winter.

Het type boom heeft nog wel invloed op het ideale tijdstip om deze te gaan snoeien. Om die reden hebben we hieronder even een handig snoeikalender opgesteld.

Type boomSnoeitijdPeriodiciteit
Knotbomennovember tot en met februariJaarlijks
Leibomennovember tot en met maartJaarlijks
Fruitbomennovember tot en met maartJaarlijks
ABC bomenUitsluitend in de zomermaanden (juni t/m oktober)Jaarlijks

We raden je sterk aan om voorafgaand aan het boom snoeien, jouw specifieke soort boom op te zoeken op internet en te zoeken naar het ideale snoeimoment. Elke type boom is weer anders.

Eén uitzondering op de regel: ABC-bomen

Een uitzondering op deze regel zijn de ABC-bomen. "ABC-bomen" is een verzamelnaam van een groep bomen die dezelfde kenmerken vertonen als ze te vroeg gesnoeid worden. Voorbeelden van ABC-bomen zijn bijvoorbeeld: de Acer (esdoorn), de Betula (berk) en de Carpinus (haagbeuk).

We raden aan ABC-bomen uitsluitend te snoeien als ze volledig in blad staan. Dit omdat deze bomen gevoelig zijn voor "bloeden". Hierbij kunnen de sappen uit de boom stromen waardoor de boom zwakker wordt en gevoeliger voor bepaalde boomziektes.

Het ideale moment om te snoeien: winter of zomer?

Zoals we al zeiden in de vorige alinea: "Er is nooit een slecht moment om te snoeien". Voor beiden seizoenen zijn er voordelen te bedenken om het in dat specifieke seizoen een boom te snoeien. Hieronder zetten we die even op een rijtje zodat je zelf een keuze kan maken:

Voordelen in de zomermaanden snoeien

 1. De boom kan gelijk reageren op de 'verwondingen' die ze door het snoeien heeft opgelopen.
 2. Infecties kunnen gemakkelijker voorkomen worden doordat de boom direct reageert.

Voordelen in de wintermaanden snoeien

 1. Doordat er geen bladeren aan de boom hangen en er geen nieuwe takken uitlopen, kun je een stuk makkelijker zien wat je moet gaan snoeien.
 2. Bomen zijn minder gevoelig voor insecten of ziekten.
 3. Als je een boom gesnoeid hebt, zal je zien dat je een stuk minder snoeiafval hebt.
 4. Bomen genezen sneller, wat betekent dat tegen de tijd dat het voorjaar aanbreekt, uw boom weer gelukkig en gezond is.
 5. Omdat het sneller gaat, bespaart het je ook wat geld!

Bomen snoeien in de late winter zorgt ervoor dat verse wonden slechts korte tijd blootliggen voordat de nieuwe groei begint, waardoor de wond van het snoeien sneller begint te genezen. Als je in de zomermaanden gaat snoeien, let dan op dat je niet met extreem warm weer gaat snoeien.

Boom snoeien: Less is more

Ga je een boom snoeien? Dan is het ook belangrijk om niet te veel van een boom te snoeien. Als je een bomen snoeit, dan wil je over het algemeen zo weinig mogelijk snoeien om het gewenste effect te bereiken. Snoei nooit meer dan ¼ van de kroon van een boom, want dat is waar de meeste bladeren zitten en waar hij dus de meeste energie vandaan haalt. Je loopt het risico de boom permanent te beschadigen als je te snel te veel snoeit. In de winter snoeien is het beste voor de meeste soorten bomen.

Bomen laten snoeien? Bomen snoeien is niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het soms verstandig hier een hovenier voor in te huren.

Jonge boom snoeien

Over het algemeen hoeven jonge bomen niet meteen na planten gesnoeid te worden. Het is beter om een jaar te wachten en dan te snoeien als de boom groeit.

Ga je een jonge boom snoeien? Let dan op het volgende:

 • Verwijder gebroken of beschadigde takken. Dit is het eerste en enige dat in het eerste jaar moet gebeuren.
 • Laat de tijdelijke lage takken staan. Deze takken moeten kort genoeg zijn om niet te concurreren met de vaste takken, maar laag genoeg om de jonge stam te beschermen. Snoei ze geleidelijk weg naarmate de boom groeit.

Vanaf dat moment kun je de boom op natuurlijke wijze gaan snoeien en in vorm brengen naarmate hij verder groeit. Het ontwikkelen van een stevige en goed gevormde boom gebeurt met de juiste snoei. Vraag een hovenier in welke tijd van het jaar een jonge boom moet worden gesnoeid, want dat kan per boomsoort verschillen. Je kunt het snoeien van bomen ook altijd overlaten aan een gespecialiseerde hovenier.

Gereedschap bij het snoeien van bomen

Voor het snoeien van bomen, heb je wel het juiste gereedschap nodig.

1. Snoeischaar

Pak een snoeischaar als u takken met een diameter van 1.5 centimeter of minder gaat snoeien. Neem eens een kijkje bij de beste snoeischaren.

2. Takkenschaar

Ga je takken snoeien met een diameter van ongeveer 2 centimeter? Dan kun je het beste snoeien met een takkenschaar. Op het etiket van de takkenschaar moet worden vermeld hoe groot de tak is die kan worden geknipt. Zoek naar takkenscharen met handgrepen in verschillende lengtes, inclusief die met telescoop om uw bereik te vergroten.

3. Snoeizaag/ Takkenzaag

De meeste snoeizagen zijn ontworpen om takken met een diameter van circa 6 centimeter te zagen. De bladen zijn van gehard metaal en blijven vele malen scherp. Bekijk de beste takkenzagen van dit moment.

4. Kettingzaag

Een kettingzaag geeft de schoonste snede wanneer u te maken hebt met dikke takken van 10 cm of dikker. Als je dikkere takken moet zagen en dus een kettingzaag nodig hebt, kijk dan eens bij ons artikel over de beste kettingzagen.

5. Telescopische heggenschaar/ takkenschaar

Met een telescopische zaag kunt u takken snoeien die buiten uw bereik liggen. De meeste takkenscharen zagen takken met een diameter tot 5 cm.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).