Waarop letten bij aankoop kettingzaag?

waarop-letten-bij-aankoop-kettingzaag

Allereerst wil ik zeggen dat je goed moet oppassen als je een zaag gaat gebruiken. Een kettingzaag kopen is daar een belangrijk onderdeel van. Het gebruik van een kettingzaag wordt soms onderschat en is extreem gevaarlijk als je niet de juiste kettingzaag hebt of hem gebruikt voor verkeerde doeleinde of klus. Met dit artikel wil ik jou leren dat je kunt zien wat een goede kettingzaag voor de desbetreffende klus waar je hem voor wilt gebruiken. Ga dus niet zomaar een kettingzaag kopen, lees jezelf eerst even in. Een kettingzaag kopen hangt namelijk af van welke specifieke projecten je doet, wat je ermee wilt uitvoeren, je budget en zelfs van hoe sterk je bent. Een kettingzaag is een serieus stuk gereedschap en je moet hier dus ook serieus mee omgaan.

Wat is een kettingzaag en waarvoor wordt hij gebruikt?

De kettingzaag is een superhandig stuk gereedschap als je er mee om kunt gaan. De kettingzaag maakt het verschil als je aan het snoeien bent of je brandhout aan het hakken bent. Zeker bij het zagen van dikke bomen met dikkere takken. Het heeft een motor die een aandrijfwiel voortbeweegt met een metalen ketting. In het zwaard van de kettingzaag zit een groef waar rondom de zaagketting heen draait. De zaagtanden op de ketting komen dan in aanraking met het stuk hout of met de boom waardoor het wordt gezaagd. De ketting kan niet worden afgeschermd en daarom zijn kettingzagen het gevaarlijkste handgereedschap ter wereld. Als je gaat snoeien zorg dan dat je je veiligheid vooropzet.

Zorg dat je de kettingzaag altijd veilig gebruikt. Meer weten? Lees: "Hoe gebruik je een kettingzaag?"

Vier dingen waar op je moet letten voor de koop van een kettingzaag

Eigenlijk zijn er vier dingen waar je naar moet kijken voordat je een kettingzaag koopt. Dit zijn de lengte van het zaagblad, het type kettingzaag met hun motorvermogen, de veiligheidsvoorzieningen en het gewicht.

1. De lengte van het zaagblad

Wanneer je nog nooit een kettingzaag hebt gebruikt en dit de eerste is die je gaat kopen, raad ik aan om de kleinste kettingzaag te nemen die er is. Ik doel op eentje met een klein zaagblad maar ook eentje die nog vrij licht van gewicht is. Dus dit is een zwaard tussen de 30 cm tot maximaal 45 cm.

De lengte van het zaagblad wordt gemeten vanaf de punt van de ketting tot waar deze de behuizing ingaat. Met de lengte van het zaagblad wordt het actieve zaaggebied bedoeld. Dit betekent ook meteen wat de maximale lengte is wat je met de kettingzaag kan zagen. Je kunt wel dikker zagen maar dan moet je het in twee keer doen. Zorg ervoor dat je zwaard minimaal 5 cm groter is dan de tak of boom die je wilt zagen.

Wil je de kettingzaag alleen gebruik voor het onderhoud van je tuin koop dan nooit kettingzagen die groter dan 35 cm lang zijn. Voor grote bomen met middelzwaar zaagwerk kun je een blad nemen van 35 cm tot 50 cm. De meeste elektrische kettingzagen vallen in deze categorie. Ben je een professioneel grootgebruiker van kettingzagen dan kun je er een kopen van 50 cm tot maar liefst 90 cm.

Vervang het zaagblad op tijd om een kapotte kettingzaag te voorkomen. Zie "Wanneer zaagblad kettingzaag vervangen?"

Besef wel dat hoe groter het zaagblad is, hoe moeilijker het is om de zaag te controleren. De kans op letsel vergroot zo gezegd per centimeter. Zeker wanneer de kettingzaag zijn balans verliest of jij moe begint te worden doordat die best zwaar is. Een veelvoorkomend gevaar van kettingzagen is het optreden van terugslag, wat eerder optreedt bij een langer zaagblad.

2. De terugslag van een kettingzaag

Eigenlijk is terugslag net alsof je met je zaag ergens tegenaan bots waardoor de zaag terug jouw kant op stuitert. De zaag komt dan dus naar je toe wat erg gevaarlijk kan zijn. Een van de oorzaken van terugslag is wanneer de punt van het zaagblad een ander object raakt. Terwijl de zaagketting in een ronddraaiende beweging naar voren beweegt, gaat de ketting rondom de neus weer terug naar je toe. Het bovenste kwart van de neus waar de verandering van richting plaatsvindt, wordt de terugslagzone genoemd.

De tweede oorzaak van terugslag is wanneer het zaagblad wordt vastgeklemd door het hout aan weerszijden van het zaagblad. Soms sluit het hout tijdens het zagen en knelt de zaagketting in de zaagsnede. In sommige gevallen kan dit een supersnelle terugslag veroorzaken, waarbij het zaagblad wordt teruggeslagen omhoog en naar je toe.

Je kunt dit voorkomen door nooit met de punt van het zwaard ook maar iets aan te raken, laat staan iets ermee proberen te zagen. Daarnaast moet je nooit meer dan één stuk hout tegelijk zagen. Ook moet je de zaag op volle kracht houden als je gaat zagen. Zorg voor de juiste kettingspanning. Je kunt ook een anti-terugslag ketting kopen voor de zekerheid.

3. De verschillende soorten kettingzagen

Er zijn verschillende soorten kettingzagen. Je hebt een kettingzaag op benzine, een accu kettingzaag en elektrische kettingzagen met een snoer. Daarnaast bestaat er ook nog een telescopische kettingzaag voor grotere bomen met hoge takken, maar die is nu nog niet relevant om te kopen. Klik hier als je meteen wilt weten wat de beste kettingzaag is voor jou.

Hieronder leggen we kort uit welke typen er zijn voordat we weer verder gaan met factoren waar je op moet letten voor de aanschaf van een kettingzaag.

Benzine kettingzagen

Het spreekt natuurlijk voor zich dat benzine kettingzagen op benzine werken. De benzine kettingzaag is ideaal als je een grote tuin hebt. Het voordeel hierbij is namelijk dat je veel bewegingsvrijheid hebt omdat je niet vastzit aan een snoer en de accu niet vaak hoeft op te laden. Naast dat de bewegingsvrijheid een groot voordeel is hoef je een benzine kettingzaag ook maar één keer klaar te maken. Je vult hem met benzine en olie en je kunt de hele dag te keer gaan. Afhankelijk van hoe gigantisch je tuin is uiteraard. Sommige werkers nemen de benzine kettingzaag mee het bos in om complete bomen om te zagen en een pad te vormen. Dan heb je wel een extra jerrycan met benzine nodig. De professionele gebruikers hebben vaak een benzine kettingzaag omdat dit het meest handig is voor een grote klus. De benzinemotor kan ook het meeste aan vergeleken met de elektrisch aangedreven motoren.

Het vermogen is een maat voor de grootte van de motor in kubieke centimeter (cc). De cc geeft dus aan hoe groot en daarmee hoe krachtig de motor is. Hoe hoger het getal, hoe krachtiger de motor. Dit betekent dan ook dat met veel vermogen meer gewicht komt kijken. De meeste kettingzagen voor thuisgebruik zijn doorgaans tussen 24cc en 46cc groot. Ze hebben vaak een tweetaktmotor wat vrij veel herrie maakt. Draag daarom ook altijd goede gehoorbescherming.

Elektrische kettingzagen met snoer

De elektrisch aangedreven kettingzaag is ideaal voor rondom huis wanneer je niet een hele grote tuin hebt. Je moet namelijk wel altijd een stopcontact in de buurt hebben voor het snoer. De elektrische kettingzaag is ideaal voor het snoeien en omzagen van kleine bomen. Als je in de woonwijken woont en je wilt rekening houden met je buren of je woont in de buurt van ziekenhuizen, scholen, kerken, golfbanen, of je wilt gewoon wat onderhoud doen in je achtertuin, dan wint de elektrische kettingzaag het. Ondanks dat het geluid minder hard is moet je wel gewoon gehoorbescherming gebruiken.

Als je een elektrische kettingzaag gebruikt, zorg dan altijd dat je een weerbestendig verlengsnoer hebt. Hoe langer het snoer hoe meer de spanning daalt. Dus zorg altijd dat het snoer niet langer is dan nodig. Het vermogen van een elektrische kettingzaag wordt aangeduid als het ampèrage of kortweg Ampère (A). Hoe hoger het aantal ampères, hoe krachtiger de kettingzaag en hoe meer vermogen die heeft.

Kettingzagen op accu

De accu kettingzaag is ook ideaal voor rondom huis en in de tuin. Deze maakt in tegenstelling tot de kettingzagen op benzine nauwelijks lawaai. Als je met een accu kettingzaag werkt dan heb je weer wat meer bewegingsvrijheid ten opzichte van die met snoer. Nadeel is wel dat je de accu steeds moet opladen. Maar dan kan je mooi even gaan lunchen of als je meerdere accu´s hebt kun je de een opladen terwijl je de ander gebruikt. Ondanks dat je een kettingzaag op accu hebt moet je de ketting gesmeerd houden met de juiste olie. De zogenaamde kettingolie. Sommige kettingzagen hebben automatische oliesmering.

Tegenwoordig hebben alle accu kettingzagen een lithium-ion batterij. Het vermogen van een accu kettingzaag wordt aangeduid met Voltage of Volt (V). Hoe hoger het voltage, hoe krachtiger de kettingzaag. Accu kettingzagen hebben de laatste jaren een lange weg afgelegd en kunnen evenveel zaagkracht genereren als een kleine benzine kettingzaag.

4. Het gewicht van de kettingzaag

Het gebruik van een kettingzaag is zwaar werk en daarom is voldoende kracht belangrijk om de kettingzaag veilig te kunnen gebruiken. Neem dus nooit een heel zwaar apparaat als je niet zo sterk bent. Het is zwaarder werk dan je misschien op het eerste oog inschat. Je conditie en je krachtniveau speelt een rol om de kettingzaag te kunnen controleren voor een wat langere tijd. Er is een synergie tussen jou en de kettingzaag nodig voor optimaal gebruik. Zie de kettingzaag als een verlengstuk van jezelf. Het is essentieel dat je in staat bent de kettingzaag te beheersen omdat het echt gevaarlijk gereedschap is wat je moet respecteren. Een kettingzaag van 6 kilo lijkt weinig maar naar verloop van tijd wordt dit flink zwaar. Ook omdat je de kracht van de machine ook steeds moet controleren. Werk veilig, koop nooit een kettingzaag die te groot, te zwaar of onevenwichtig is, tenzij je ervaren bent.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).