Wat voor benzine moet er in een bladblazer?

welke-benzine-bladblazer

Als je een elektrische of accu bladblazer hebt dan kun je deze mooi gebruiken of opladen in een stopcontact, maar heb je een benzine bladblazer dan moet je deze regelmatig bijvullen met benzine. Het is belangrijk dat je de juiste brandstof kiest voor je bladblazer anders kan het zo maar zijn dat die kapotgaat of het simpelweg niet overgaat tot verbranding van je brandstof. Bij beide gevallen doet je bladblazer het niet en dat wil je uiteraard voorkomen.

De juiste benzine

Elk type apparaat dat op gas werkt, denk aan kettingzagen en grasmaaiers, moet met voorzichtigheid worden gebruikt. Een benzine bladblazer vormt hierop geen uitzondering. Het is belangrijk te weten welk soort brandstof nodig is, zodat je de bladblazer niet beschadigt of jezelf verwondt.

Alle bladblazers op benzine hebben een tweetaktmotoren of viertaktmotoren. Bij zowel de tweetakt machines als de viertakt machines heb je een mengsel van gas en motorolie nodig. Dit geeft namelijk een bepaalde mengsmering die de motoren nodig hebben om vastlopen te voorkomen. Dit is niet gewoon motorolie, maar speciale olie die ontworpen is om zich met het gas te mengen. Sommige merken hebben een kant en klare mengsmering in hun motorolie. Dus bij tweetaktmotoren gebruik je de kant en klare tweetakt mengsmering.

Weet jij de beste manier om een bladblazer te gebruiken? Kijk bij: "Hoe gebruik je een bladblazer?"

Verschil in olie

Motorolie voor tweetakt machines moet meer geraffineerd zijn dan de viertakt motorolie omdat deze samen met het gas verbrandt. Er zitten ook toevoegingen in viertakt oliën, maar die zijn anders omdat deze olie niet is ontworpen om te verbranden.

Gebruik dus nooit motorolie voor tweetaktmotoren in een viertaktmotor en omgekeerd voor een langere levensduur van je gereedschap. Het mengen van viertaktolie met gas in tweetakt machines kan de motor aanzienlijk beschadigen. Andersom is 2-taktolie te dun voor gebruik in een 4-taktmotor, wat schade kan veroorzaken door verkeerde smering. Goed omgaan met de inhoud van de tank van je bladblazer zorgt voor een langere levensduur.

Welke soorten benzine zijn er?

1. E10 benzine

E10 benzine is prima keus en werkt bij de meeste bladblazer. Het is alleen niet zo lang houdbaar en kan daardoor soms voor wat problemen zorgen. Gebruik daarom voor betere prestatie euro 95. Maar wanneer je de bladblazer voor een dag gaat gebruiken en daarna leegt en het jaar erna weer opnieuw gebruikt, is e10 benzine een goede optie. Het merk aspen is het meest bekende merk dat wordt gebruikt voor gereedschap. Aspen blijft jarenlang houdbaar en het duurt vrij lang voordat de kwaliteit vermindert.

Aspen4 brandstof
Aspen4 brandstof
Klik voor beste prijs

2. Euro 95 benzine

Euro 95 is de gewone benzine die je bij het tanken bij de benzinepomp in de tank van je auto gooit. Het voordeel van euro 95 is dat het een langere levensduur heeft dan e10 benzine. Dit kun je kopen in een verpakking bij een bouwmarkt maar je kun het ook zelf mixen als je vaak gebruik maakt benzine bladblazers. Dan kun je gewoon een jerrycan vullen bij de benzinepomp. Deze vervolgens mixen met de juiste olie en ben je een stuk goedkoper uit. Maar voor de gemiddelde tuinier is een fles van aspen aan te raden. Want zoals ik al zei aspen blijft jarenlang houdbaar, is van goede kwaliteit en en kun je altijd van op aan.

3. Premium brandstoffen

Dit kan zowel e10 benzine als euro 95 zijn maar dan met een schonere verbranding. Deze premium brandstoffen hebben vaak uitlaatgassen die minder schadelijke stoffen bevatten, beloven betere prestaties en zijn beter voor het milieu. Of het echt beter voor het milieu kun je je afvragen en of het een rol speelt bij je aankoop van je bladblazer moet je voor jezelf bepalen. De uitlaatgassen van je bladblazer zullen altijd schadelijk blijven voor het milieu.

Per ongeluk verkeerde brandstof

Als er per ongeluk toch de verkeerde brandstof in de tank zit moet je als de machine start hem meteen uitzetten. Als je gelukt hebt, heb je hem überhaupt nog niet aangezet. Dan bestaat er nog een kans dat die te redden is. Maar stel de machine start niet dan moet je dit niet blijven proberen tot die het doet. Check dan eerst even of je de juiste benzine erin hebt gedaan.

Toe aan een nieuwe bladblazer? Wellicht heb je iets aan een van deze artikelen:

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).