Hoe gebruik je een bladblazer?

hoe-bladblazer-gebruiken

Vaak zijn grasmaaiers het favoriete gazonverzorging gereedschap van de lente. Nou bladblazers zijn dit voor de herfst. Een krachtige bladblazer is een geweldig hulpmiddel waarmee je de tuin weer snel kunt omtoveren tot een aantrekkelijke en aangename oppervlakte. Het goede nieuws is dat bladblazers een beginners vriendelijk stuk gereedschap zijn dat de meeste volwassenen veilig en efficiënt kunnen bedienen met een paar handige tips en voorzorgsmaatregelen. Het is een krachtig apparaat dat goed zijn werk doet als je weet hoe je er mee om moet gaan. Heb je nog nooit een bladblazer gebruikt dan is dit een goed artikel voor jou.

Dit is hoe je een bladblazer gebruikt

  1. Zorg dat je tuin netjes is.
  2. Haal takjes, steentjes en grofvuil uit de tuin.
  3. Leg een zeil neer om alle bladeren te verzamelen
  4. Zorg voor bescherming (bezem, bladhark & handschoenen)
  5. Beweeg de bladblazer van links naar rechts in een boog of een u-vorm terwijl je aan het lopen bent.
  6. Voer het afval af en klaar ben je!

Voorbereiding

Zorg dat je begint met een plan. Dit kan heel simpel zijn, maar vooral niet zomaar beginnen. Het doel is om de afgevallen bladeren van de bomen weg te blazen. Je wilt alle bladeren ergens verzamelen. Leg een zeil neer om al het blad daarin in te verzamelen. Zorg eerst dat je tuin netjes is. Haal zoveel mogelijk kleine takjes en grofvuil weg. Kortom maak je tuin vrij van alle gevallen stokken, takken of voorwerpen om te voorkomen dat de bladblazer deze voorwerpen oppikt. Gebruik indien nodig een kettingzaag of trimmer om vervallen takken van bomen af te zagen.

Vervolgens zorg je voor een goede bescherming. Denk hierbij aan bescherming voor de oren en ogen; een veiligheidsbril en oorkleppen. Heb je een accu bladblazer? Denk er dan ook aan dat je de accu daarvan oplaadt. Ook een bezem, bladhark en handschoenen zijn prettig om te hebben.

Voordat je overgaat tot koop moet je natuurlijk wel weten waar je op moet letten. Kijk bij: “Waar moet je op letten bij aankoop bladblazer” om daar achter te komen.

Maar hoe gebruik je een bladblazer

Je zet de bladblazer aan en vervolgens wordt er een sterke luchtstroom geproduceerd. Krijg een gevoel voor het vermogen van je bladblazer door de instellingen aan te passen en te zien hoeveel kracht je moet gebruiken om de bladeren effectief te blazen. Te weinig vermogen maakt het project uitdagend, maar te veel vermogen in één keer kan een enorme puinhoop opleveren. Neem dus even de tijd om te experimenteren met de instellingen en voel welk niveau het beste is voor je tuin of oprit.

Om de bladeren te blazen, richt je de blaasmond van de bladblazer op de grond in een ondiepe hoek. Dit doe je zodat de sterke luchtstroom onder de bladeren doorgaat en niet bovenop de bladeren terecht komt. Beweeg de bladblazer van links naar rechts in een boog of een u-vorm terwijl je aan het lopen bent. Op deze manier creëer je een stapeltje bladeren. Het de bedoeling dat je in dezelfde de richting blijft lopen zodat je niet weer bladeren blaast naar het stuk wat je al gedaan hebt.

Bladblazers kunnen uiteraard blazen maar hebben vaak ook nog andere functies. Er is een soort bladblazer die bladeren kan opzuigen. De bladzuigers versnipperen dan meteen bladeren. Deze moet je echter niet te vaak gebruiken want de opgezogen bladeren worden versnipperd en afgevoerd in een opvangzak. Alleen deze opvangzak is vrij snel vol dus gebruik deze functie alleen voor bladeren die lastig bereikbaar zijn. De bladzuiger is het meest geschikt voor bladeren die vastzitten rond stenen, op nauwe plekken of onderaan een hek. Dit wordt dan vaak gedaan met behulp van een mondstuk.

Type bladblazer

Je hebt verschillende soorten bladblazers en ook nog is verschillende modellen. Om het niet te moeilijk te maken heb je drie groepen een elektrische bladblazer, een benzine bladblazer en een accu bladblazer. Elk type bladblazer hebben zo hun voordelen maar ook hun nadelen. Zo moet je benzine bladblazers steeds bijvullen, een accu bladblazer opladen en een bladblazer met snoer kan hinderlijk werken.

Weet jij welke benzine in je bladblazer moet? Bekijk ons artikel: “Wat voor benzine moet er in een bladblazer?

Elektrische bladblazers zijn er dus in twee soorten. U kunt kiezen tussen een accu bladblazer of een elektrische bladblazer met snoer. Het eerste voordeel van elektrische bladblazers is dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Dit heb je met een benzinemotor wat meer. Heb je een kleine tuin dan is een accu bladblazer niet per se nodig. Maar heb je veel bomen of doe je vaker grote tuinen onderhouden dan is een accu bladblazer wel een must. Uiteraard zou je een tuin met veel bomen ook met een benzine bladblazer kunnen doen. Helaas maakt een benzine bladblazer wel meer lawaai. En dit zullen de buren niet zo leuk vinden.

Door de prettige mobiliteit van de bladblazer op accu en op benzine zijn deze beter geschikt voor een grote tuin. Maar heb je een kleinere tuin dan lijkt me de elektrische bladblazer de beste bladblazer voor jou. Het is altijd lastig om te zeggen welke de beste bladblazer is, het ligt dus altijd aan de grootte van het project. Dus de beste bladblazer is degene die het beste past bij je project zodat de tuin netjes schoon geblazen kan worden. De beste bladblazers vind je hier.

Natte bladeren vs droge bladeren

Laat natte bladeren drogen. Het blazen van bladeren na regen of sneeuwval is veel moeilijker dan het blazen van droge bladeren. Natte bladeren kunnen zelfs met de bladblazer op volle kracht nauwelijks bewegen, dus wacht een dag tot de bladeren droog zijn voordat u ze opruimt. Natte bladeren zijn namelijk een stuk zwaarder en blijven plakken aan de grond. Wacht op een droge maar ook rustige dag. Wind kan van bladblazen een frustrerende en contraproductieve taak maken. Probeer te wachten op een rustige dag met weinig tot geen wind of wanneer de wind in dezelfde richting waait als waar je de bladeren naartoe wilt hebben.

Bladafval

Wat moet je ermee? Na het wegblazen van alle bladeren uit de tuin moet dit afval nog een eindlocatie hebben. Je kunt dit het beste verplaatsen naar een composthoop of metalen kooi dat gereserveerd is voor bladafval. Heb je er geen in de buurt dan kan je het altijd overwegen om het afval in de container te gooien.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).