Grasmaaier kopen: Welke past het best bij jou?

welke-grasmaaier-kopen

Ga je een grasmaaier kopen? Het kan lastig zijn om te bepalen welke grasmaaier het beste bij jouw wensen & behoeften past. Heb je bijvoorbeeld een redelijk klein gazon (50m2), dan is het natuurlijk een beetje overbodig om een dure benzine grasmaaier te gaan kopen. En zo zijn er eigenlijk nog wel 10 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe grasmachine. In dit artikel leggen we precies uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe maaier.

Welke grasmaaier moet je kopen?

Om een goed onderbouwde keuze te maken hebben we hieronder in een aantal stappen 10 dingen uitgewerkt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe grasmaaier.

1. Type grasmaaiers

Er ontzettend veel verschillende soorten grasmaaiers. Echter, 99% van de consumenten zal een van de onderstaande soorten maaiers nodig hebben. Elk heeft zo zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen. Bekijk dus goed welke jij nodig denkt te hebben:

  • Handgrasmaaier/ kooimaaier: Handmaaiers zijn zeer milieuvriendelijk. Dit omdat ze uiteraard geen stroom of benzine verbruiken. Daarnaast zijn ze ook super stil. Ze zijn geschikt voor gazons tussen de 50m2 en 150m2.
  • Elektrische grasmaaier: Elektrische grasmachines zijn gemakkelijk te onderhouden en kun je gebruiken bij gazons tussen de 200m2 en 500m2. Een nadeel van dit type grasmaaier is dat je altijd een stroompunt in de tuin moet hebben en met een verlengkabel zal moeten slepen. Neem een kijkje bij de beste elektrische grasmachines.
  • Accu grasmaaier: Het grootste voordeel van dit type ten opzichte van een elektrische maaier, is de bewegingsvrijheid. Je hebt uiteraard geen kabels nodig en kunt hierdoor vrij bewegen in de tuin. Accu’s op zichzelf zijn echter prijzig. De aanschafkosten van een accu maaier liggen dan ook vaak een stukje hoger. Je kunt ze wel gebruiken bij gazons tot ongeveer 700m2. Zie hier een overzicht van de beste accu grasmaaiers.
  • Benzine maaier: Heb je nou echt een grote tuin? Dan kan een benzine maaier wellicht wat voor je zijn. Je kunt ze gebruiken bij gazons tussen de 500m2 en 1500m2. Ze zijn zeer krachtig, robuust en gaan lang mee. Ze vergen wel een stuk meer onderhoud vergeleken met de voorgaande 3 grasmaaiers.
  • Robotmaaier: Automatisch je gazon onderhouden zonder zelf te hoeven maaien? Dat kan met een robot grasmaaier. Je bent misschien wel een klein dagje kwijt met het installeren van de maaier. Daarnaast zijn ze een stuk duurder dan ‘gewone’ grasmaaiers. Geschikt voor gazons tot wel 2000m2.
  • Zitmaaier: Veruit de meeste mensen zullen geen zitmaaier nodig hebben. Dit is vaak alleen voor grotere (landschap)tuinen van 1500m2+.

2. Let op de maaibreedte

De maaibreedte is belangrijk om naar te kijken bij het kopen van een grasmaaier. Dit bepaalt hoe breed de banen zijn die je kunt maaien. Je kunt je wel voorstellen dat als je banen kan maken van 50 centimeter breed ten opzichte van 30 centimeter breed, dat je veel sneller klaar zult zijn met maaien.

Hoe groter de maaibreedte, hoe duurder vaak de grasmaaier.

3. Kijk naar jouw gazonoppervlakte

Uiteraard is jouw gazonoppervlakte van groot belang bij het kiezen welke grasmaaier je moet kopen. Je gazonoppervlakte zal in grote mate bepalend zijn voor het type maaier dat je nodig hebt en de maaibreedte die je nodig hebt.

We hebben hieronder een handige tabel opgesteld, waarbij we het type maaier hebben weggezet tegenover de gazonoppervlakte. Daarbij geven we ook direct een advies over de maaibreedte, zodat je precies weet waar je naar zal moeten zoeken.

Gazonoppervlakte

Handmaaier

Elektrisch

Accu

Benzine

Robot

50m2

Tot 40cm

Nee

Nee

Nee

Nee

51-250m2

>40cm

33-37cm

33-37cm

Nee

Nee

251-1000m2

Nee

38-45cm

38-45cm

Tot 45cm

Ja

1001-1500m2

Nee

Nee

Nee

50-55cm

Ja

>1500m2

Nee

Nee

Nee

>55cm

Ja

4. Een grasmaaier met mulchfunctie, of toch liever zonder?

Er zijn grasmaaiers die een mulchfunctie hebben. In het kort houdt dat in dat je het gras niet opvangt in een opvangbak (of zak) zoals je gewend bent. In plaats daarvan zal tijdens het maaien de grasresten worden verspreid over het gazon. Dit dient als natuurlijke beschermlaag en bemesting voor je gazon. Het scheelt jou ook wat opruimwerk!

Het heeft echter ook nadelen. Een vers gemaaide grasmat ziet er wellicht wat minder aantrekkelijk uit als er allemaal grasresten overheen zit verspreid. Je moet minimaal 1x per week mulchen voor het beste resultaat.

5. De prijs/kwaliteit

Uiteraard ook zeer belangrijk bij de aanschaf van nieuwe producten. Er zit natuurlijk veel verschil in prijs tussen de verschillende merken (en typen maaiers). Stel voor jezelf een budget in en kijk welke merken het beste passen bij jouw prijsklasse. Wellicht dat je thuis al meer gereedschap hebt van één bepaald merk waar je voorkeur naar uit gaat.

6. Het geluidsniveau van je grasmaaier

Het geluidsniveau kan toch wel redelijk wat verschillen tussen grasmachines. Elektrische en accu maaiers maken vaak een stuk minder geluid dan een benzine maaier.

Bij elektrische maaiers zit je vaak tussen de 80 en 90db. 10 decibel kan toch wel behoorlijk wat uitmaken. Dus het is zeker iets om in het achterhoofd te houden.

7. Let op de onderhoudsintensiteit van je maaier

Tot slot zal je moeten denken aan hoeveel onderhoud je kwijt wil zijn aan je maaier. Een benzine maaier zal je elk jaar een keer een onderhoudsbeurt moeten geven. Dit noemen wij ‘winterklaar’ maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de benzinetank leegmaken, bougie controleren, luchtfilters vervangen, etc.

Een elektrische en accu grasmaaier zullen elk jaar een keer grondig schoongemaakt moeten worden. Ook adviseren wij om de messen van je grasmaaier te slijpen te slijpen (1x per jaar).

Een handmaaier vergt veruit het minste onderhoud. Dus ook dat is iets om bij na te denken.

Conclusie

Als het goed is heb je nu in ieder geval een redelijk goed idee welke grasmaaier je zal moeten gaan kopen. Met deze info kun je bij verschillende webshops gaan kijken welke het beste bij jouw gazon past.

Heb je toch nog aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).