ABC bomen snoeien: definitie, hoe en wanneer

abc-bomen-snoeien

Ga je ABC bomen snoeien? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Je kunt deze bomen namelijk niet 'zomaar' snoeien, omdat je het risico loopt dat je ze hiermee permanente schade mee aanricht. In dit artikel gaan we wat dieper in op wat ABC bomen precies zijn en wanneer je het beste ABC bomen kunt snoeien.

Wat zijn ABC bomen?

ABC bomen is een acroniem die staat voor Acer (Esdoorn), Betula (Berk) en de Carpinus (Haagbeuk). Het is dus een verzamelnaam om meerdere soorten bomen aan te geven. Ook de Juglans (Notelaar) en de Vitis (Druivelaar) valt onder deze categorie. Deze bomen hebben allemaal een sterke sapstroom. Hierdoor mag je ze niet altijd snoeien.

Wanneer moet je ABC bomen snoeien?

ABC bomen mag je alleen snoeien wanneer de boom bladeren draagt. Dat houdt dus in dat je ze nooit in de winter mag snoeien. Snoei ze uitsluitend tussen juni en oktober. ABC bomen kunnen gemakkelijk gaan bloeden. Dit verzwakt de boom en maakt hem vatbaarder voor boomziektes en schimmels.

Daarom is het dus zo belangrijk om ABC bomen niet in de winter te snoeien. Het zou zonde zijn als jouw prachtige bomen erg beschadigd raken en hier een lange tijd van moeten herstellen.

De knotwilgen en de leibomen zijn een uitzondering. Deze profiteren juist wel van een wintersnoei. Elke boom is anders en elke boom heeft weer een andere ideale snoeiperiode. Kijk bij ons artikel "wanneer bomen snoeien" voor een snoeikalender voor de meest voorkomende boomsoorten.

Wil je weten hoe je bomen moet snoeien? Neem een kijkje bij "Hoe moet je bomen snoeien?"

Wat als je toch een ABC boom snoeit in de winter?

Als je toch een van de ABC bomen hebt gesnoeid in de winter, dan kun je daar helaas niet zoveel meer aan doen. Het kwaad is dan al geschied. Het bloeden zal vanzelf stoppen en in de meeste gevallen zal de plant of boom zich wel herstellen. Echter, houdt er rekening mee dat die de volgende zomer wellicht wat minder hard zal groeien.

De meeste planten worden gesnoeid omdat we het belangrijk vinden dat ze een mooie vorm behouden en niet te wild worden. Toch is het wel altijd belangrijk om na te denken wat de beste periode is waarin je dat kunt doen zodat je de plant of boom niet beschadigt. ABC bomen snoeien doe je alleen als ze volledig in blad staan.

Welke bomen zijn allemaal ABC bomen?

Dit zijn alle ABC bomen:

  • De Acer (Esdoorn)
  • Betula (Berk)
  • Carpinus (Haagbeuk)
  • Juglans (Notelaar)
  • Vitis (Druivelaar)

Acer

Dit is een loofboom die te herkennen is aan zijn vijfpuntige blad. Ze kunnen ongeveer 20 meter hoog worden. In Nederland komt de gewonde-, de Noorse- en de Veldesdoorn of de Spaanse aak het meeste voor.

Betula

De Berk heeft een fijn blad en een opvallende gele herfstkleur. Ook heeft de Berk een witgekleurde, slanke bast die er bekend om staat te vervellen. In Nederland komt de ruwe-, de zachte en de zilverberk het meeste voor.

Carpinus

De haagbeuk wordt vaak verward met de beukenhaag. Je kunt het verschil herkennen door het feit dat de haag beuk in het najaar al zijn blad verliest.

De overige twee ABC bomen zijn dus de notelaar en de druivelaar (komen eetbare druiven vanaf). Ook deze staan in veel tuinen in Nederland. Zo komt de walnotenboom bijvoorbeeld veel voor omdat hier ieder jaar veel verse walnoten van geplukt kunnen worden.

Voor ABC bomen geldt dus dat je ze niet moet snoeien tijdens de wintermaanden, maar ergens tussen juni en oktober. Het is sowieso beter om niet te snoeien als het vriest.

Heb je last van overhangende takken? In dit artikel lees je of je overhangede takken mag snoeien.

Let op: zó dien je de notenboom te snoeien

Ook notenbomen vallen onder de ABC bomen. Deze boom kan soms vrij groot worden. Om ervoor te zorgen dat het niet teveel van het goede wordt, is het slim om deze van binnenuit te gaan snoeien. Probeer een soort parasol te creëren. Snoei aan de binnenkant alle jonge takjes weg met een takkenschaar.

Dit zorgt ervoor dat de deze boomsoort mooi binnen proportie blijft en voelt hij niet zo groot aan. Uiteraard kun je de dode takken en takken die voor overlast zorgen of ergens overheen hangen ook altijd snoeien.

Wanneer notenboom snoeien?

Het snoeien van notenbomen kan je het beste uitgevoerd worden direct na de oogst. De boom staat op dat moment nog volledig in blad. Als je het ervoor doet loop je het risico dat je een deel van de oogst verliest.

Welke bomen bloeden allemaal?

Er zijn een aantal boomsoorten die erom bekend staan om te bloeden. Dit zijn dus de zogeheten ABC bomen. De ABC bomen is een verzamelnaam van een aantal bomen. Hieronder vallen dus meerdere soorten bomen.

Waarom gaan ABC bomen bloeden als ze te vroeg gesnoeid worden?

Bloedingen bij ABC bomen ontstaan door de druk van het sap in de weefsels die water en suikers door de plant geleiden. Normaal valt het sap van bladverliezende planten in de herfst tot het begin van de winter, wanneer de planten hun bladeren verliezen en slapend worden.

Kan een boom doodbloeden?

ABC bomen kunnen gelukkig niet doodbloeden. Het bloeden treedt op als de boom niet in de juiste periode gesnoeid wordt. Er kunnen wel andere bedreigingen vormen wanneer ANC bomen in de winter gesnoeid worden. De wonden zorgen er namelijk voor dat de boom vatbaarder wordt voor boomziektes.

Gebruik altijd het juiste gereedschap

Ga je zelf ABC bomen snoeien? Dan heb je natuurlijk wel het juiste gereedschap nodig. Het is belangrijk dat ABC bomen snoeien goed gebeurt! Voor de snoei dien je sowieso de te denken aan je eigen veiligheid. Zorg dus altijd voor een veiligheidsbril, goede handschoenen en eventueel een stevige ladder.

Voor de rest kun je onder andere denken aan het volgende gereedschap voor het snoeien:

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).