Mag je snoeien als het vriest?

snoeien-als-het-vriest

Mag je in de winter snoeien? Het is winter; er is een heldere lucht, het zonnetje schijnt, maar 's nachts koelt het flink af onder het vriespunt. Het dilemma waar mensen tegenaan lopen is of het dan wel de geschikte tijd is om te snoeien. In dit artikel vind je precies met welk weer het beste is om te snoeien en of het mag als het vriest.

Waarom moet je snoeien?

De allereerste reden om überhaupt te gaan snoeien is om weer nieuw leven in je planten of struik te blazen. Door dode of aangetaste takken met schadelijke bacteriën weg te snoeien, kun je ziekten, plagen en schimmels tegenhouden en door de struiken en hagen weer in vorm te brengen krijg je meer bloemen en vruchten voor de komende seizoenen. Ook wordt je plant voller en zal die een grotere dichtheid ontwikkelen.

De beste tijd voor snoeien

Omdat de meeste planten niet groeien in de winter of langzaam weer tot leven komen, is de winter de beste tijd om je planten te snoeien. De plant ligt stil als het ware. En dit is prettig want je wilt niet dat je plant knoppen aan het produceren is terwijl jij gaat snoeien. Het is ideaal om alle oudere takken of overmatige groei af te knippen voordat de plant weer in volle bloei komt. Struiken staan ook vaak pas in bloei in het begin van de lente. Dus de perfecte tijd van het jaar om alle planten te snoeien is dus de winter.

Met welk weer planten snoeien?

In de afgelopen jaren ben ik eigenlijk verschillende redenen tegengekomen om te gaan snoeien op het juiste moment in de winter. Over het algemeen gaan alle planten in het voorjaar bloeien. Het overgrote gedeelte staat in de maand mei in bloei.

Vroeger zei men altijd wanneer de 'r' in de maand zit is het nog koud. Nou hetzelfde geldt een beetje voor het opleven van planten. Dit heeft natuurlijk als reden dat de planten het ook nog te koud vinden. Dus deze regel hangt vooral af van hoe warm of koud het is in deze maanden. Er zijn zat planten die half maart al tot leven komen en de groei op gang komt. Dus mocht je zoeken naar een uiterlijke snoei datum dan is dat wel voor half maart. Eigenlijk moet je zorgen dat je half maart als je planten wel gesnoeid hebt.

Snoeien als het vriest

Planten raken bevroren

Maar kan je snoeien als het vriest? Het korte antwoord is eigenlijk nee. Snoeien kan inderdaad het beste gebeuren als de planten slapend zijn, maar niet in klimaten waar er de hele winter strenge vorst heerst. De takken zijn dan namelijk gedeeltelijk bevroren. Wanneer je bevroren plantmateriaal knipt kan het zijn dat de tak gaat barsten. En dit kan nadelige gevolgen hebben voor de groei van je plant.

Geen nieuwe knoppen

Zeker wanneer het hard vriest verspreid over aantal dagen kan dit sterk nadelige gevolgen hebben. Het kan dan na de vorstperiode slecht aflopen met de vers gesnoeide takken. Deze vers gesnoeide tak kan dan nog moeilijk vruchten dragen omdat die door de vorst snijwonden oploopt dus zo'n probleem wil je voorkomen. Omdat dit het gezonder maken van je plant helemaal onmogelijk maakt, het werkt juist averechts. Hierdoor komt er namelijk geen nieuwe tak aan je tak. Ook komt het de sapstroom niet ten goede.

Blootstelling aan de kou

Wanneer er gesnoeid wordt, wordt het weefsel rond die snede blootgesteld waardoor de tak iets gevoeliger is voor kou. Hoe groter het percentage verwijderde takken, hoe groter de blootstelling voor de boom. Daarom zijn grote sneden en snoeien van jonge bomen potentieel de gevaarlijkste sneden. Bovendien moet er speciaal op worden gelet dat oude, zwakke bomen niet vlak voor of tijdens intense koude worden gesnoeid. Koudegevoeligheid lijkt ongeveer 10 dagen te duren. Naarmate de tijd na het snoeien verstrijkt, wordt de boom steeds minder gevoelig tot hij ongeveer 10 dagen na het snoeien weer zijn oude niveau van winterhardheid heeft bereikt. Dus zorg ervoor dat wanneer je snoeit het 10 dagen niet vriest.

De vuistregels

Eigenlijk is het zo dat wanneer je het zelf te koud vindt, je bomen dat ook vinden. De grootste problemen doen zich voor wanneer de temperatuur snel daalt, vooral als de temperatuur een tijdlang gematigd of warm is geweest. Het is op deze momenten dat je je bomen maximaal winterhard wilt maken. Het is daarom verstandig om niet te snoeien vlak voordat een koudegolf wordt voorspeld. De beste manier om het zekere voor het onzekere te nemen is het weerbericht in de gaten te houden.

Wanneer is het te warm?

Wacht ook weer niet tot het te warm is geworden, want vroeg snoeien helpt bij de ontwikkeling van krachtige struiken met een evenwichtig groeipatroon. Zorg dat je gaat snoeien wanneer het overdag niet meer onder het vriespunt komt en als het koudste moment in de nacht niet onder -5 graden Celsius komt. Wanneer de temperatuur weer structureel boven 8 graden Celsius komt ben je te laat.

Hoe pak je het aan?

Dit is hoe je moet snoeien:

Wanneer je begint aan de snoei begin dan eerst met dood, stervend en erg lange takken. De eerste takken en stammen die je moet snoeien zijn de takken die ziek, gebroken of ongezond zijn. Begin met het snoeien van takken op hoofd- of ooghoogte om te voorkomen dat je in je ogen wordt geprikt. Zet de snoei vervolgens even op een laag pitje als het vriest. De energie van de boom kan nu volledig worden ingezet voor alle gezonde takken.

Ga dan over tot structurele snoei. Verwijder bijvoorbeeld secundaire kruistakken of takken die in de tegenovergestelde richting van de hoofdgroei groeien. Je kan ook uit esthetisch oogpunt snoeien, door een plant een bepaalde grootte te houden of een plant in te korten.

Wat heb je nodig?

Een snoeischaar is uiteraard een must, maar ook een takkenzaag is geen overbodige luxe. Dit ligt er aan hoe dik de takken zijn die je moet snoeien. De zijtakken kunnen het beste worden gedaan met een snoeischaar. Of als je boom die gesnoeid is ook wilt omzagen dan gebruik je vaak een takkenzaag. Voor de beste snoeischaar moet je het artikel de beste snoeischaar van dit jaar even lezen.

Het kan zo zijn dat je meer dan één boom moet snoeien, soms heb je wel een tuin met meer dan 20 bomen. Overweeg dan om misschien een kettingzaag aan de schaffen. Klik hier voor de beste kettingzagen van dit moment.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).