Let op deze 10 zaken bij de aankoop van een bladblazer

bladblazer-gebruiken

In de herfst vallen de blaadjes van de bomen maar je wilt je gazon wel bladvrij houden. Een bladblazer is het perfect gereedschap hiervoor. Alleen er zijn super veel verschillende soorten bladblazers en soms kun je door de bladeren het bos niet meer zien. Je moet op meerdere dingen letten bij het kopen van een nieuwe bladblazer. Om te weten te komen wat de beste bladblazer is moet je weten wat voor verschillende soorten bladblazers er zijn. Ook is het belangrijk om vooraf na te denken voor welke klus je de bladblazer wil gebruiken. Dat zal namelijk bepalen hoe krachtig het apparaat moet zijn.

Welk type bladblazer kopen?

Je gebruikt een bladblazer om je tuin weer netjes bladvrij te maken. Het type bladblazer dat je zoekt hangt af of je een kleine tuin of grote tuin hebt. Bij een grote tuin heb je wat meer bewegingsvrijheid nodig en zal er ook een grote hoeveelheid bladeren liggen. Een krachtig apparaat zou dan wel gewenst zijn. Maar het ligt dus vooral aan je situatie. De beste bladblazers zijn dus niet per se de grootste en duurste.

Er zijn drie verschillende soorten bladblazers; elektrische bladblazers, benzine bladblazers en accu bladblazers.

Elektrische bladblazers

Voordelen elektrische bladblazer

Een elektrische bladblazer kun je gebruiken voor plekken waar je een stopcontact in de buurt hebt. Dit is vaak alleen rondom huis wanneer je niet een hele grote tuin hebt.

 • Het voordeel van een elektrische bladblazer is dat je nooit hoeft te denken of die het doet of niet. Je steekt hem in het stopcontact en hij doet het.
 • Een elektrische bladblazer heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Het enige wat je af en toe zou moeten doen is de bladblazer afnemen met een doekje wanneer je met natte bladeren hebt gewerkt.
 • Daarnaast is dit vaak de meest compacte bladblazer omdat je geen benzinetank, benzinemotor of accu hebt die vastzit aan de bladblazer.

Bekijk het artikel "Beste elektrische bladblazer" om te kijken welk model het beste bij jou past.

Nadelen elektrische bladblazer

 • Het nadeel van een elektrische bladblazer is dat er een snoer aan vast zit waardoor je een paar keer de stekker eruit moet trekken en hem ergens anders in moet stoppen.
 • Ook is het zo dat het snoer vaak in de weg ligt wanneer je bladeren aan het wegblazen bent.

Benzine bladblazers

Voordelen benzine bladblazer

 • Een benzine bladblazer heeft het grote voordeel dat je veel bewegingsvrijheid hebt en nooit stroom nodig hebt om hem aan te krijgen.
 • Ook is die vaak krachtig ten opzichte van een bladblazer op accu. De verbranding van benzine zorgt er dus voor dat deze bladblazers een stuk krachtiger zijn. Bekijk welke benzine er in een bladblazer moet.
 • Een bladblazer op benzine wordt dan ook vaak gebruikt wanneer je een groot stuk land hebt wat gelegen is dichtbij een bos of als je te maken hebt met grote bladeren. De meeste professionals die het voor hun beroep doen gebruiken dan ook een bladblazer op benzine.

Ontdek hier wat de beste benzine bladblazer van dit moment is.

Nadelen benzine bladblazer

 • Het grote nadeel bij een benzine bladblazer is dat die wel een stuk meer lawaai maakt. Dit zullen de buren wat minder leuk vinden als je een normale bebouwde woonwijk woont hier in Nederland.
 • Daarnaast hebben de benzine bladblazers ook wat meer onderhoud nodig omdat benzine een vloeistof is die alles viezer maakt.
 • Ook moet je je benzine bladblazer regelmatig bijvullen met goeie brandstof en het liefst de beste benzine die er is zodat je bladblazer niet stuk gaat. Hier heb je natuurlijk geen last van wanneer je een elektrische bladblazer hebt met een snoer.

Accu bladblazers

Voordelen accu bladblazer

 • Een accu bladblazer is zowel perfect voor een kleine tuin als voor een grote tuin. Je kunt gemakkelijk door je tuin heen lopen zonder te maken te hebben met een snoer die overal achter vast blijft haken.
 • Zorg wel dat je een reserveaccu hebt opgeladen hebt voor het geval dat je accu bladblazer leeg raak tijdens de klus. Leer jezelf aan om meteen de lege accu aan de lader te leggen wanneer je de volgeladen accu gaat gebruiken.
 • Een accu bladblazer is ook prettig omdat je altijd wel een stroompunt hebt thuis om hem op te laden. Benzine moet je toch maar net in huis hebben wanneer je je benzine bladblazer wilt gebruiken.
 • Daarnaast zijn de accu´s voor een bladblazer op accu onderling uitwisselbaar met andere tuingereedschappen.

Opzoek naar een nieuwe accu bladblazer? Bekijk hier de beste accu bladblazers.

Nadelen accu bladblazer

 • Ten opzichte van een elektrische bladblazer heeft het als voordeel dat je niet met een snoer hoeft te dealen.
 • Ten opzichte van een benzine bladblazer heb je geen last van klagende buren. Dus voor werk rondom huis is deze ideaal.
 • Het enige nadeel van accu bladblazers is dat ze een beetje minder krachtig zijn en dat het dus wat langer kan duren. Ook is de accu bladblazer een stukje zwaarder eentje met snoer.

Hoe sterk moet je bladblazer zijn?

Bij een grotere klus heb je uiteraard een krachtige bladblazer nodig en kun je beter een bladblazer kopen met veel capaciteit. Maar wanneer spreken we van erg krachtig apparaat. Het vermogen dat de bladblazer heeft bestaat uit twee onderdelen. De kubieke meter per minuut en het aantal kilometer per uur. Beiden moeten hoog zijn om een krachtige bladblazer te worden genoemd.

1. Kilometer per uur

Wat vaak fout wordt gedaan is dat mensen denken dat een hoge km per uur meer duwvermogen betekent. Een hoge km per uur betekent een hoge blaassnelheid. Blaassnelheid is niet hetzelfde als blaaskracht. De lucht komt sneller uit de buis, het heeft dus een hogere blaassnelheid, maar dat betekent niet dat het ‘meer’ bladeren kan voortduwen. Dan moet de bladblazer meer werk doen en dit bevordert de efficiency niet van het proces.

De blaassnelheid zorgt er puur voor dat de bladeren verder geblazen kunnen worden. De blaassnelheid is daarom wel een van de belangrijkste factoren voor een goede bladblazer. Kijk daarom altijd wat de maximale blaassnelheid is van de bladblazers.

2. Kubieke meter per minuut

De kubieke meter per minuut is het volume lucht dat in één minuut uit de buis van de bladblazer stroomt. Het aantal kubieke meter per minuut geeft aan hoe ver de ventilator de bladeren in een bepaald gebied kan duwen. Het gaat er dus niet om hoeveel bladeren er voortgeduwd kunnen worden in een bepaald gebied, maar puur hoelang het duurt om al die lucht uit je bladblazer te blazen.

Beide getallen zijn van groot belang en je wilt dat beide waardes hoog genoeg zijn en het liefst goed in balans zodat je de hoogste capaciteit hebt. Wanneer hier sprake van is heb je een sterke luchtstroom en zal je bij de juiste bladblazer in de buurt komen. Kijk altijd of het dezelfde blaassnelheid heeft en dat er een regelbare blaaskracht op zit. Kijk of er überhaupt onderscheid gemaakt wordt tussen blaassnelheid en blaaskracht.

De bladzuiger

Je hebt ook bladblazers die bladeren opzuigen. Dit noem je een bladzuiger. Maar dit moet je alleen gebruiken bij droge bladeren. Je wilt niet dat je opvangzak helemaal nat wordt van de natte bladeren. En kan het versnipperen van natte bladeren een probleem opleveren met het ingebouwde mes. De natte bladeren kunnen op meerdere punten blijven vastplakken. Kortom zorg altijd dat de opgezogen bladeren droog zijn. Denk er ook aan dat je gazon nat kan zijn waardoor de het blad aan de onderkant vaak wel nat is.

Pas op voor grote bladeren, die kunnen de ingang van je buis blokkeren. Daarnaast is het verstandig om kleine takjes te verwijderen voordat ze in de opvangzak gezogen worden. Dit kan namelijk tot scheurtjes leiden in je opvangzak. De messen van bladzuiger die bladeren versnipperd vinden het niet prettig als je takjes versnippert. Ze worden dan vrij snel bot.

Afval makkelijk een plek geven

De bladeren kun je verzamelen op een groot zeil zodat je het gemakkelijk je eigen composthoop kan dumpen. Je kunt natuurlijk ook een compostbak gebruiken mocht je er een tot je beschikking hebben. Mocht je niet enorm veel bladeren hebben dan kun je het prima storten bij ander tuinafval. Hopelijk ziet je gazon er nu weer netjes uit.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).