Hoe gebruik je een kettingzaag?
Als je een boom, houtblokken, brandhout of een tak wilt zagen is een kettingzaag een ideaal stuk gereedschap. Een kettingzaag is erg snel en krachtig. Dit heeft zo zijn voordelen maar ook zijn nadelen. Bij extreme kracht komt namelijk ook extreme voorzichtigheid kijken. Maar wanneer je je houdt aan de veiligheidsvoorschriften en onze tips dan moet het goed komen.
De kettingzaag gebruiken
De kettingzaag is een draagbaar elektrisch gereedschap dat hout zaagt via een snel bewegende ketting die rond een zaagblad draait. Een kettingzaag kan korte metten maken met veel tijdrovende werkzaamheden in de natuur. Denk hierbij aan snoeien, vellen en kappen van bomen. Het is ook meteen het gevaarlijkste elektrische gereedschap dat zonder vergunning verkrijgbaar is.
De kettingzaag is ontworpen om te zagen met de bovenkant of onderkant van het blad. Maar alles wat in contact komt met de bovenste helft van het uiteinde van het blad kan het zaagmomentum veranderen en ervoor zorgen dat de zaag terugslaat. Dit wordt ook wel de terugslagzone genoemd. Terugslag kan leiden tot catastrofaal letsel, dus je moet extra voorzorgsmaatregelen nemen en altijd de juiste manier van gebruiken hanteren.
Welke kettingzagen zijn er allemaal?
Allereerst bepaal je wat voor kettingzaag je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten kettingzagen. Zo is er bijvoorbeeld:
- Een elektrische kettingzaag (bekijk beste elektrische kettingzaag)
- Een benzine kettingzaag
- Accu kettingzaag (zie beste accu kettingzaag). Deze kettingzagen hebben allemaal hun voor- en nadelen. Lees voor meer informatie het artikel ´hoe werkt een kettingzaag´. Hier staat meer uitleg in over het type kettingzagen.
Hoe garandeer je de veiligheid?
1. Zorg voor de juiste bescherming
Als je een kettingzaag gebruikt dan is voldoende rekening houden met de veiligheid van groot belang. Het begint met het dragen van beschermende kleding. Het allerbeste zou een nylon overal zijn. De nylon draden zullen vast blijven zitten in de ketting waardoor de ketting vastloopt. Wanneer je dit niet hebt kies dan vooral strakke kleding zo dat er geen losse delen in de zaag komen. Draag daarnaast altijd een veiligheidsbril, gehoorbescherming, helm en handschoenen van leer. Het is geen goed idee om zonder deze items te gaan zagen.
2. Controleer de spanning van de kettingzaag regelmatig
Zorg ervoor dat de spanning van de ketting in orde is. Je wilt namelijk wel de juiste spanning op je ketting hebben, dit betekent niet te los maar ook niet strak. Controleer regelmatig de ketting of eventueel de tanden op de ketting er nog allemaal opzitten en scherp genoeg zijn. Indien je de kettingzaag veel gebruikt vervang je de ketting regelmatig. Zijn de zaagtanden niet scherp genoeg, slijp ze dan. Wil je weten hoe je de zaagtanden slijpt lees dan het artikel zaagtanden slijpen.
Kettingzaag starten
Een kettingzaag starten is makkelijker gezegd dan gedaan. De stekker van de elektrische kettingzaag steek je in het stopcontact. Zorg ervoor dat je een benzine of accu kettingzaag hebt dat die vol is. Nu je energie hebt voor je kettingzaag leg je de kettingzaag vlak op de grond. Vervolgens zoek je de kettingrem; dit is meestal een hendel tussen de bovenste handgreep van de kettingzaag en het blad. Duw de rem naar voren totdat deze vastklikt om te voorkomen dat het blad gaat draaien voordat je de kettingzaag gebruikt.
Benzine kettingzaag
Er zitten vaak twee handgrepen aan de kettingzaag. De zaag moet je stevig tegen de grond drukken De steun geef je door met je hand op de voorste handgreep te leunen met je gewicht. Met je andere hand trek je aan het starttouw. Je kunt pas met de zaag zagen als je de kettingrem ontgrendelt.
Elektrische kettingzaag
Voordat de kettingzaag werkt moet je wat kleine stappen doorlopen. Om de kettingzaag te starten moet je eerst de terugslaghandel naar voren schuiven. Nu moet je drukken op de startvergrendelingsknop en op de startknop. De motor moet nu beginnen met lopen en de zaag kan gebruikt worden. De kettingzaag begint nu met zagen. Zet hem niet meteen op vol vermogen, kijk eerst wat de zaag doet voordat je hem op vol vermogen zet.
Als je klaar bent om te zagen, laat je de kettingrem los en geef je vol gas. Leg het zaagblad op de plek waar de zaagsnede moet komen. Oefen geen druk uit, het momentum van de ketting en het zaagblad zal het hout naar binnen trekken. Dus denk eraan nooit drukken op je zaag. De zaag vreet zichzelf er wel doorheen. Als je een elektrische zaag met snoer gebruikt, let dan altijd op het snoer en laat het niet in de weg zitten.
Hoe moet je zagen?
1. Zorg voor de juiste grip
Houd de kettingzaag stevig met beide handen vast om terugslag te voorkomen. Houd de kettingzaag dicht bij je lichaam zodat je armen niet verzuren. Terwijl het blad door het hout snijdt, blijf je een stevige greep houden zonder druk uit te oefenen op de zaag. Laat het zaagblad het werk doen. Houd de kettingzaag stil zodat hij niet naar je toe springt of terugslaat. Stel de kettingzaag niet bij en verander niet van positie terwijl de motor draait en ga door met zagen totdat je door het hout heen bent.
2. Zaag de stam op de juiste manier
De juiste manier van zagen is altijd van je afzagen. Hierdoor loop je niet het risico door te schieten naar je lichaam. Wanneer je een boomstam wilt om zagen, laat de boomstam gecoördineerd op de grond vallen. Als je een boomstam wilt verwijderen zaag dan niet te dicht bij de grond, hier kunnen namelijk stenen liggen wat niet zo prettig is voor de zaag. De boomstam zaag je altijd ongeveer een halve meter boven de grond. Je zaagt eerst de boomstam voor de helft diagonaal in en vervolgens voor de helft horizontaal in. Hierdoor ontstaat er een zwakte punt in de boomstam. Let wel op dat de boom de kant op kan vallen waar die het zwakst is.
3. Neem een goede houding aan
Vind een comfortabele houding en houd beide voeten stevig op de plek terwijl je zaagt. Houd de kettingzaag met twee handen vast en in een hoek of een beetje opzij in plaats van recht voor je, in het geval van terugslag. Wanneer je een kort zaagblad hebt zal je hier iets minder last van hebben. Ook zal de scherpte van de zaagtanden invloed hebben op de terugslag.
Wanneer mag je zagen?
Het is belangrijk dat het hout dat je zaagt droog genoeg is. Natte takken of bomen kunnen voor veel problemen zorgen. De ketting wordt nat en kan later gaan roesten hierdoor. Ook kan het vocht voor gladheid en viezigheid zorgen wat de zaagwerkzaamheden niet ten goede komt. Ga dan ook pas een boom omzagen als de boom relatief droog is.