Kettingzaag spannen in 10 simpele stappen
Of je nou een elektrische kettingzaag hebt of eentje op benzine, je zult altijd te maken krijgen met de spanning van een zaagketting. Dit kan zijn wanneer je een nieuwe zaagketting erop moet leggen, als de zaagtanden versleten zijn en geslepen moeten worden of als je net een nieuwe kettingzaag hebt gekocht en de ketting er nog niet opzit. Je wilt dat de ketting goed op het zaagblad ligt en de spanning goed is afgesteld. Als je gaat zagen met een kettingzaag wil je niet dat de ketting eraf loopt of van de zaag af valt. Daarom is het belangrijk dat de ketting op de zaag goed is gespannen. Gelukkig is de kettingzaag aanspannen niet zo heel lastig. In dit artikel leggen we het uit.
Waarom gaat de ketting los?
De zaagketting draait om het zwaard heen. Op de ketting zitten de tanden, daarmee zaag je door het hout. Doordat de ketting steeds door het hout getrokken wordt rekt de ketting als het ware een beetje uit. Als de ketting niet meer strak zit kost het meer moeite om de tanden door het hout te trekken en kan in extreme gevallen het gevaarlijk worden als de ketting er af schiet. Je kunt je voorstellen dat een nieuwe ketting dat wat minder heeft dan een oudere veel gebruikte ketting.
Mensen die een kettingzaag gebruiken weten dat een ketting bij veel gebruik al snel kan losraken. Het spannen van een ketting is gelukkig ook niet lastig en duurt niet zo heel lang.
Dus dan kun je snel weer aan het werk. Het stellen van een ketting is op elke zaag ongeveer hetzelfde. Het grootse verschil tussen merken is voornamelijk het type bout die gebruikt wordt en de locatie van die bouten.
Hoe herken je een losse ketting?
Het herkennen van een losse ketting is belangrijk met het gebruik van een kettingzaag. Als je een losse ketting hebt merk je dat je meer kracht moet gebruiken om door het hout te zagen. Het kan ook zijn dat de zaagketting van de zaag af valt. Voordat je de kettingzaag gebruikt moet je altijd controleren of je ketting er op de juiste manier op zit. Of die goed op het zwaard en tandwiel zit. Trek vervolgens met je vingers de ketting eraf aan de bovenkant van het zwaard. Je zou twee schakels van het zwaard moeten kunnen halen of je wijsvinger zou ertussen moeten passen. Doe dit niet! Vervolgens laat je de ketting weer los en zou hij er meteen weer op moeten schieten. Dit is de juiste spanning.
Een goed gestelde ketting kan de meeste problemen bij het zagen wegnemen in veel gevallen. Als er nog steeds problemen zijn tijdens het zagen nadat je de instructies uit dit artikel hebt gevolgd, kan het zijn dat de tanden op de ketting bot zijn. Wanneer dat het geval is moeten de tanden geslepen worden of de ketting moet in zijn geheel vervangen worden. Dit kun je zelf gaan doen of je kan het laten doen bij een professioneel bedrijf. Lees dan ons artikel ´hoe slijp je een zaagketting´.
De juiste kettingspanning is niet alleen belangrijk vanwege veiligheidsoverwegingen. Een onjuiste kettingspanning is ook één van de oorzaken dat je kettingzaag scheef zaagt.
STAP 1: Zoek de afstelling van de kettingspanning
Om te beginnen pak je als eerst handschoenen erbij waarmee je kunt werken en die vies mogen worden. Je kunt ook kiezen voor veiligheidshandschoenen. Alleen het probleem met veiligheidshandschoenen is dat ze vrij dik zijn en niet zo prettig om mee te werken. Daarnaast is een bankschroef handig om de kettingzaag in vast te zetten.
Bijna alle kettingzagen hebben een snelspanner of afstelschroef, hiermee kun je de ketting strakker of losser maken. Dit zit aan de zijkant van de zaag en lijkt op een platte schroef. Hiermee verstel je het zaagblad waar de ketting op ligt en kun je dus de ketting strakker of losser maken. Afhankelijk van welke zaag je hebt kunnen het een tot drie schroeven of bouten zijn. Deze zijn belangrijk voor de spanning van de ketting en ze zijn ook de schroeven waar de zijkant die de tandwielen bedekt mee is vastgedraaid.
STAP 2: Draai de bout los die het zaagblad vastzet
Voordat je de ketting gaat spannen moet je eerst de schroeven losdraaien. Hiervoor moet je een inbussleutel, dopsleutels of een schroevendraaier gebruiken afhankelijk wat het is. Deze schroeven zetten ook de stang onder de zijplaat vast. Je hoeft de schroeven er niet helemaal uit te draaien gewoon een beetje losdraaien is voldoende. Als je de schroeven los hebt kun je de ketting gaan spannen.
STAP 3: Gebruik het uiteinde van de schroevendraaier om de spanner te draaien
Je hebt de schroeven nu los zitten en je ervoor zorgen dat de ketting op spanning komt. Gebruik een schroevendraaier om de spanner te draaien. Draai deze met de klok mee om de ketting strakker te zetten. Door deze te draaien duw je het zaagblad naar buiten en zorg je ervoor dat er geen speling meer in de ketting zit.
Het is verstandig om de ketting te spannen elke 1,5-2 uur zagen. Maar dit is vrij makkelijk te doen en duurt niet lang. Gewoon een moersleutel en een schroevendraaier bij je houden en de ketting is zo weer aangespannen.
STAP 4: Test de spanning van de ketting om te bepalen wanneer deze strak genoeg is
Hoe strak moet een kettingzaag ketting zijn? Kettingzagen worden niet geleverd met meters die aangeven wanneer de ketting op de juiste spanning is. Zoals eerder al aangegeven, kun je de ketting weer naar beneden trekken. Je moet voldoende aan de ketting kunnen trekken om een kleine ruimte te zien tussen de schakels en het zaagblad. De binnenste punten van de schakels moeten echter nog steeds in de groef van het zaagblad liggen. Wanneer je de ketting loslaat moet die er meteen weer opschieten. Nu heb je hem goed aangespannen. Als de ketting buiten de groef komt zit het te los, En als je er geen tot bijna geen beweging in krijgt zit het te strak en moet het dus wat losser gemaakt worden.
STAP 5: Draai de schroeven terug na het aanpassen van de kettingspanning
Als laatste draai je de schroeven weer vast. Draai ze vooral niet te strak. Vast is vast, je moet ze namelijk wel nog los kunnen draaien
Als de schroeven vast zitten ben je klaar met het stellen van de ketting en kun je weer verder met zagen.
Let op je eigen veiligheid
Kettingzagen zijn krachtige en gevaarlijke machines, of ze nou op accu werken of op diesel maakt daarvoor niks uit. Ga er daarom altijd zorgvuldig mee om en draag altijd de juiste veiligheidsmiddelen, zoals gehoorbescherming en een veiligheidsbril. Het is ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat de zaag in een goede staat is voor je gaat zagen. Zo verklein je de kans op ongelukken dat voor snijwonden kan zorgen.
Tip: Neem een kijkje bij “Uitstekende accu kettingzaag”
Als algemene regel moeten je de spanning van de ketting controleren voordat je gaat zagen en ook regelmatig tijdens het gebruik. Of hij goed ligt op het tandwiel en zaagblad. Als je de ketting meerdere keren hebt versteld zal je er steeds handiger in worden en gaat het steeds sneller. Het stellen van de ketting zal niet altijd werken. Want uiteindelijk zal je het zaagblad niet meer verder kunnen verschuiven om de ketting strakker te zetten. Als dat het geval is het tijd om de ketting in het geheel te vervangen. Lees dan ons artikel ´hoe leg je een zaagketting op een kettingzaag´.