Waar gebruik je een bladblazer voor?

bladblazer-gebruiken

Een manier om bladeren op te ruimen is het gebruik van een bladblazer. Maar bladblazers zijn niet alleen gemaakt voor het blazen van bladeren, ondanks wat de naam doet vermoeden, deze machines kunnen ook worden gebruikt voor het opzuigen van bladeren, voor het drogen van natte oppervlakken en het verplaatsen van grasmaaisel. De opgezogen bladeren kunnen worden versnipperd door middel van een ingebouwd mes. Het zijn behoorlijk veelzijdige apparaten en daarom kan het handig zijn om te weten hoe je ze moet gebruiken.

Terrein bladvrij maken

Je gebruikt een bladblazer in principe als je blad gaat verzamelen. Of om het blad een richting op te blazen zodat bijvoorbeeld de oprit weer vrij is van bladeren. Wanneer je alleen maar de bladeren aan de kant wilt blazen om tijdelijk weer een vrije vloer te hebben dan is alleen een bladblazer voldoende. Let wel op dat je het blad niet allemaal in de struiken blaast en het voor langere tijd laat liggen. Dit kan gaan rotten en het vocht en zonlicht kan de planten niet goed meer bereiken.

Maar indien je blad gaat verzamelen is het verstandig om nog wat meer tuingereedschappen klaar te zetten. Een bezem, een zeil en tuinhandschoenen zijn wel het minimale wat je nodig hebt.

Waarvoor gebruik je een bladblazer nog meer?

Naast het terrein bladvrij maken, kun je een bladblazer voor nog veel meer toepassingen gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

1. Sneeuwblazer voor in de winter

Na de herfst bergen de meesten van ons hun bladblazers op. Toch wil je jouw bladblazer misschien bij de hand houden, want hij kan uiterst nuttig zijn tijdens koude, besneeuwde winterdagen. Je kunt hem namelijk ook prima gebruiken als sneeuwblazer.

2. Schoonmaken van de goot

Vuile dakgoten kunnen een heleboel problemen veroorzaken omdat het vallende regenwater nergens heen kan. Dit kan leiden tot overstromingen en schade aan jouw woning. Met een bladblazer kun je gemakkelijk de bladeren uit de goot reinigen zonder dat je je handen vuil hoeft te maken.

3. Schoonmaken van je grasmaaier na een maaibeurt

Na het maaien van het gazon zal het maaidek van jouw grasmaaier ongetwijfeld vol zitten met gras en gras klonten. Ideale klus voor een bladblazer! Blaas de grootste grasresten uit het maaidek. Pak een tuinslang om hem vervolgens volledig schoon te maken.

4. Maak je auto schoon

Wellicht een toepassing die je minder vaak hoort voor een bladblazer. Soms heb je van die vervelende plekjes, hoekjes en kiertjes waar de stofzuiger ook niet bij kan. Dit is een uitgelezen kans voor je bladblazer. Blaas snel en effectief vuil en puin uit de kleinste hoekjes.

Welke bladblazer heb je nodig?

Kies de juiste bladblazer voor uw tuin. Er zijn namelijk best veel verschillende soorten bladblazers op de markt. Je hebt een elektrische bladblazer, een benzine bladblazer en een accu bladblazer. Kijk om te beginnen naar de grootte en vorm van uw tuin en hoeveel bladeren er in een seizoen vallen. Kleine tuinen of tuinen waar weinig bladeren vallen, kunnen volstaan met minder vermogen. Bij kleine tuinen is een elektrische bladblazer met snoer vaak prima te doen. Middelgrote tot grote tuinen waar meer bladeren vallen, hebben meer vermogen nodig. Bij middelgrote tuinen is de vrijheid die een accu bladblazer of een benzine bladblazer een enorm voordeel. Het verschil tussen een accu bladblazer en een benzine bladblazer is vooral het geluid. Voor de rest zijn ze om het even. Een accu bladblazer moet je regelmatig opladen en een benzine bladblazer moet je vullen met benzine, maar maakt dus wel een stuk meer herrie. Het voordeel van elektrische bladblazer wordt hier ook meteen duidelijk. Elektrische bladblazers hebben een snoer waardoor ze dus nooit moeten worden opgeladen of bijgevuld.

Heb je een benzine bladblazer en vraag je je af welke benzine je moet gebruiken? Bekijk dan ons artikel: "Wat voor benzine in bladblazer". Het antwoord zal je wellicht verrassen.

Check even het weer

Als eerst is het verstandig om het weer in de gaten te houden in de week dat je de bladblazer gebruikt. Het beste zou zijn wanneer het windstil is of bijna geen wind. Mocht het toch een beetje waaien dan kun je beter de bladeren verzamelen wanneer de wind in de gewenste richting waait. Je zult merken dat het anders zeer contraproductief werkt.

Gebruik je een bladblazer voor natte bladeren of droge bladeren? Als het mogelijk is wacht tot de natte bladeren zijn opgedroogd. Droge bladeren zijn gemakkelijker te verwijderen met een blazer dan natte bladeren. Natte bladeren blijven steviger vastzitten aan de oppervlakte. Daarnaast zijn natte bladeren een stuk zwaarder. Je kan de vochtigheid van een bladhoop testen door uw blazer op het midden ervan te richten. Als het nauwelijks beweegt, kun je misschien beter even wachten tot het droger is. Het duurt namelijk een stuk langer om natte bladeren te ruimen. Droge bladeren verzamelen kan wel twee keer zo snel gaan. Zeker wanneer de tuin niet zo groot is. Dan kun je de zuigfunctie gebruiken. De opgezogen bladeren worden alleen goed versnipperd wanneer ze droog zijn. Bij een grote tuin gaat de zak met opgezogen bladeren vrij snel vol zitten en dit is dan ook niet aan te raden.

Hoe pak je het aan?

Plan waar de bladeren uiteindelijk terechtkomen. Leg een zeil op een plek zo dichtbij de eindbestemming mogelijk, zodat je vervolgens in één keer de bladeren naar de metalen kooien, de composthoop of aangewezen plek kunt brengen als je klaar bent. Als je ze rechtstreeks in een bos of composthoop blaast, doe het dan in delen. Anders worden de bladeren te zwaar om te blazen. Verzamel de bladeren op de aangewezen plek en blaas ze in delen van 5 meter naar hun uiteindelijke rustplaats.

Werk in één richting. Zo voorkomt je dat je bladeren blaast in een gebied waar je al gewerkt hebt. Houd de blazer aan uw zijde en richt de voorkant op de grond onder een ondiepe hoek. Gebruik een vloeiende heen-en-weer beweging terwijl je langzaam met de bladblazer voor je uit loopt. Zie voor een uitgebreidere uitleg ons artikel 'Hoe gebruik je een bladblazer?'

Timing is key

Hoewel niet iedereen hetzelfde werk- of slaapschema heeft, is het kiezen van een tijdstip waarop de meeste mensen wakker zijn en niet proberen hun kinderen in slaap te krijgen, erg belangrijk bij het gebruik van een bladblazer. Gewekt worden door een bladblazer is niet de meest rustige manier om de dag te beginnen, dus probeer op een geschikt tijdstip te beginnen. Als je een extra stap van overweging wilt nemen, denk er dan aan om bij uw buren aan te kloppen en hen te vragen welke tijden het beste passen bij luidruchtig tuin- en huishoudelijk werk.

Gebruik veiligheidsuitrusting

Het is belangrijk dat je goed beschermd bent wanneer je een bladblazer gebruikt. Zorg ervoor dat je, voordat je aan de klus begint, beschermende brillen, geharde schoenen, handschoenen, gehoorbescherming en dikke kleding aantrekt. Zorg ervoor dat er geen losse kledingbanden of plukken haar rondvliegen en let goed op waar anderen zich om je heen bevinden als je het werk doet. Het is absoluut noodzakelijk dat je deze machines veilig gebruikt, dus zorg ervoor dat je over voldoende veiligheidsuitrusting en bescherming beschikt voordat je begint!

Heb geduld

Hoewel het spannend kan zijn om aan de slag te gaan, kun je beter niet haasten voordat je hebt nagedacht over hoe je het gaat doen. Als je het voorwerp dat je wilt opruimen met te veel kracht benadert, kan het terugwaaien en vervolgens een grotere puinhoop veroorzaken die je moet opruimen. Of je blaast bijvoorbeeld een steentje tegen de ruit aan. Wat je wilt doen is een beetje verder naar achteren beginnen, ervoor zorgend dat je rond het puin werkt dat je wilt verplaatsen en het naar de plek blazen waar je het naartoe wilt verplaatsen.

Ben je overtuigd van de voordelen van een bladblazer? Kijk in onze lijst met beste bladblazers. Daar hebben we allerlei verschillende modellen getest en zijn we uiteindelijk bij een top 7 terechtgekomen.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).