Waarom moet je snoeien?

waarom-snoeien

Snoeien, iedereen kent het wel. Hoe je het ook went of keert, je zult er ooit een keer mee te maken krijgen. Tenzij je je hele leven in een appartement woont, zul je vast een keer een tuin gaan hebben en moeten onderhouden. De kans dat er een boom met dikkere takken staat of een struik met scherpe doornen is groter dan je misschien denkt. Kortom je zal ooit een keer moeten snoeien, maar waarom snoeien we eigenlijk met zijn allen?

Er zijn flink wat reden om je snoeiwerk niet uit te stellen en regelmatig je bomen en planten te snoeien. De voornaamste redenen om te gaan snoeien zijn:

  1. Gezondheid
  2. Onderhoud
  3. Bescherming
  4. Vorm
  5. Versterking
  6. Blootstelling
  7. Meer fruit en bloemen
  8. Voor het uitzicht

Wel of niet snoeien?

De meeste bomen moeten gesnoeid worden met een paar uitzonderingen daargelaten. Dit kan zijn omdat de takken simpelweg in de weg zitten en telkens wanneer je langs je planten loopt je ogen er bijna uit gestoken worden. Maar het kan ook gaan om andere reden die wat meer te maken hebben met de gesteldheid van je boom. Als je een mooie boom wilt hebben wordt snoeien altijd aangeraden.

Je kunt beter niet snoeien als het in de winter vriest. Dit omdat de bomen en planten dan vaak niet goed kunnen herstellen.

Wanneer wordt er gesnoeid?

Bomen snoeien gebeurt meestal in de winter of in de zomer. Maar wat is de ideale tijd om te snoeien? Waarom snoeien mensen dan in de winter of zomer hoor ik je vragen. Nou dat is eigenlijk heel logisch. Je wilt pas je bomen snoeien als ze klaar zijn met bloeien na half september of wanneer ze nog moeten gaan bloeien in het voorjaar. Je wilt namelijk niet de toekomstige nieuwe bloemen snoeien, maar juist de oude takken die de hele lente in bloei hebben gestaan. Het zou zonde zijn als je de bloemen van de toekomst doet wegknippen.

Wat is het doel van snoeien?

Snoeien doet men eigenlijk om verschillende redenen, die ik allemaal uitgebreid zal belichten. Maar over het algemeen snoeien mensen hun bomen voor twee kernredenen. De eerste reden is de gezondheid van de boom, de fruitbomen of andere planten. De tweede reden is om een gewenste vorm te bereiken. Deze vormsnoei gebeurt altijd in de winter en de onderhoudssnoei in de zomer.

Onthoud dat je ABC-bomen nooit in de winter mag snoeien. ABC bomen kunnen gemakkelijk gaan bloeden. Dit verzwakt de boom en maakt hem vatbaarder voor boomziektes en schimmels.

Voordelen van snoeien

Bevordert de gezondheid van planten

Door te snoeien verwijder je dode en afstervende takken en rottende bloemen of bloemknoppen, waardoor ruimte ontstaat voor een nieuwe natuurlijke groeiwijze. Het gaat ook ongedierte, schimmels en dierlijke aantasting tegen. De gezondheid van je planten is belangrijk voor de juiste sapstroom door de stam en door de wortels van je planten. Als jouw slagader niet meer werkt vloeien de voedingstoffen ook niet meer goed door je lichaam.

Planten en landschappen onderhouden

Het snoeien van bomen en struiken bevordert een gezonde fruit- en bloemproductie. Regelmatig snoeien vormt het uiterlijk van de hagen en houdt groenblijvers geproportioneerd en dicht. Dit onderhoud en ondersteunt de geplande indeling en uitstraling van jouw eigendom door de grootte en vorm van de planten te regelen.

Bescherming gezin en eigendom

Regelmatig snoeien vermindert het risico van stormschade door gebroken zware takken. Als je jaarlijkse snoeit bescherm je dus eigenlijk je familie en vrienden tegen vallende zware takken op looppaden, opritten en speelplaatsen voor kinderen. Deze kunnen er gemakkelijk afvallen of wegwaaien tijdens een zware storm of als het hard waait. Sommige bomen kunnen over je huis of tuin hangen, waar je kinderen spelen. Daarnaast heb je vaak uitstekende struiken die je moet snoeien om je eigendom en langs fietsende passanten te beschermen tegen schade. Door regelmatig te snoeien houd je ook ongedierte tegen.

Creëren van een bepaalde vorm

Vaak wil je dat bijvoorbeeld je vlinderstruik, je rozen, je fruitboom, je heesters of andere bomen niet te veel uitsteken of niet te groot worden terwijl ze vrij leeg blijven. Om deze reden snoeien we de bomen in de winter (de vormsnoei) om te zorgen dat in het voorjaar alle energie weer gaat naar de stam. In het voorjaar bloeien namelijk alle planten en bomen met enorm veel energie. En als deze voedingsstoffen allemaal naar de zijtakken vloeit, dan groeien je planten heel hard in wijdte maar niet in dichtheid. Het snoeien bevordert de natuurlijke vorm en de gezonde vorming van de plant. Hierdoor kan je de planten en bomen laten groeien zoals zij zelf willen, maar wel sturen in de richting van hoe jij het wilt.

Versterking van planten

Dode takken belemmeren de groei van gezonde onderdelen. Een boom waarvan de takken beginnen te hangen of er ziekelijk uitzien, bevat vaak dode takken, die ruimte en energie in beslag nemen. Door deze te snoeien worden de wortels versterkt en wordt de nieuwe groei gestimuleerd.

Betere blootstelling

Het verwijderen van dood plantmateriaal kan de heg of plant ook blootstellen aan meer zonlicht en luchtcirculatie, wat ook helpt om ziekten te verminderen. Ook kan de regen beter door de struiken vloeien zodat de grond om de plant vochtiger wordt.

Meer fruit aan je fruitbomen

Als je fruitbomen hebt, stimuleert het verwijderen van dode en verrotte takken de overvloedige komst van het fruit omdat het minder wordt verzwakt door voor ziekten. Snoeien helpt ook de komst van uitlopers, die de groei van fruit het volgende jaar kunnen bevorderen.

Beter zicht

Zo kunt u uw omgeving beter zien. Dit is vooral gunstig als je aan een meer, bij bergen of in een prachtige zonovergoten horizon woont, overal waar uitzicht is dus. Hopelijk is dat toch nog ergens te vinden in Nederland.

Wat heb je nodig om te snoeien?

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met je veiligheid, je werk immers met scherp gereedschap. Snoeiwerk wordt vaak onderschat maar kan best gevaarlijk of zwaar zijn als je niet met goed en scherp gereedschap werkt.

Het is belangrijk om te weten welk gereedschap je moet gebruiken voor het type snoeiwerk dat je mee te maken hebt. Voor het snoeien van heggen, snoeien van vormbomen of kappen van bomen gebruikt men meestal een kettingzaag. Check het artikel wat zijn de beste kettingzagen, voor meer hulp hierbij.

Bij doe-het-zelf snoeien moet je soms naar grote hoogten klimmen en takken afzagen, wat kan leiden tot letsel bij mensen of eigendommen. Bovendien kan het zijn als je verkeerd snoeit dat je de boom beschadigd. Je kunt altijd een expert in huren, maar wij zeggen altijd; ´goed gereedschap is het halve werk´. Bespaar dus vooral niet op de middelen die het karwei makkelijker maken. Wanneer je een goede takkenzaag koopt kun je de meeste kleine bomen perfect snoeien. Voor het snoeien van je fruitboom of vlinderstruik is een goede snoeischaar voldoende. Klik hier om te weten te komen wat de beste snoeischaar is.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).