Wanneer moet je de bougie van een kettingzaag vervangen?

bougie

Vaak als je benzine kettingzaag kapot is denk je vaak aan een versleten zaagblad of heb je een nieuwe ketting nodig. De meeste mensen denken niet meteen aan een kapotte bougie. Waarschijnlijk is iets waar je nooit hebt aan gedacht, totdat de kettingzaag het niet meer doet. Wanneer het gebeurt ben je vaak een paar frustrerende dagen aan het uitzoeken waar het probleem vandaan komt.

Zit er een verloop in de zaag dan heeft dit niks met de bougie te maken. Er zit dan een probleem in de ketting van de zaag. Dan kun je beter een nieuwe ketting erop zetten of je moet dan de zaagketting laten slijpen. Als je zelf gaat slijpen zet dan de kettingzaag altijd op de kettingrem en zorg dat de choke dicht is. Puur voor het geval dat. Zorg altijd dat je de strakheid van je zaagketting goed hebt afgesteld en de ketting weer goed vast te monteren. Wil je de zaagtanden op de zaagketting zelf gaan slijpen lees dan het artikel ´hoe kettingzaag slijpen´.

De rol van de bougie

De bougie is van groot belang voor de verbrandingsmotor van de kettingzaag op gas. Het geeft de energie-impuls die nodig is voor de ontsteking van het brandstofmengsel. Een slechte of beschadigde bougie kan ervoor zorgen dat de motor van de zaag afslaat tijdens het gebruik, wat kan leiden tot ongelukken met kans op letsel. Een bougie kan slijten, roesten of vol zitten met vuil. De verbrandingsmotor start dan niet of start heel moeilijk. Mocht hij wel starten dan werkt hij niet optimaal. Een slecht werkende motor in een kettingzaag kan meer werk betekenen voor de gebruiker en kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarom is het slim om deze zo nu en dan te reinigen of de bougie na elke 100 werkuur te vervangen. Dit kan de levensduur van je kettingzaag aanzienlijk verlengen. De duur dat de bougie meegaat is bij sommige merken langer dan bij andere merken. Dit zou in de bijgeleverde handleiding moeten staan.

Zorg altijd dat je jouw kettingzaag op de goede manier start. Bekijk ons artikel "Hoe veilig kettingzaag starten" voor meer info.

Hoe weet ik of ik de bougie van de kettingzaag moet vervangen?

De brandstof komt vanaf de tank en het lucht komt via het luchtfilter. Dit wordt gemixt door de carburateur. De bougie in een kettingzaagmotor is een eenvoudig onderdeel van de machine die een vonk geleid via zijn elektroden. De vonk ontsteekt het brandstof en luchtmengsel in de verbrandingskamer. Als de elektroden van de bougie te ver uit elkaar staan of bedekt zijn met olie, koolaanslag of vocht, is de vonk onderbroken of te zwak wat leidt tot onvolledige verbranding en slechte motorprestaties.

Oorzaak achterhalen

Je wilt achterhalen wat de oorzaken zijn waardoor je bougie het niet meer doet. Om te weten of bougies aan vervanging toe zijn of niet, zijn er een paar manieren die het beste hiervoor geschikt zijn.

1. Controleer bougie

Wanneer de motor normaal draait, zal de buitenste elektrode waarschijnlijk bedekt zijn met lichtbruine aanslag. Onderdeel van het reguliere onderhoud van kettingzaag is het controleren van de bougie na ongeveer 15 werkuren met de kettingzaag en deze aanslag weghalen.

Je moet ook de afstand tussen de elektroden controleren met een meter; deze moet 0,02 inch zijn. Als de motor niet normaal loopt, blijkt het probleem meestal uit de toestand van de bougie. Dikke zwarte aanslag geeft aan dat het brandstof-luchtmengsel te rijk is. Dit betekent dat er niet genoeg lucht in het mengsel zit. Een grote opening of gecorrodeerde elektroden daarentegen wijzen op een arm mengsel. Olie op de bougie wijst op een olielek, wat betekent dat de kettingzaag niet goed is afgesteld of niet goed onderhouden. De bougie nog prima als hij bedekt is met lichtbruine aanslag en de afstand tussen de elektrode in orde is.

bougie aanslag

Benieuwd welke olie in jouw kettingzaag hoort? Ontdek het hier: "Welke olie in kettingzaag".

2. Bekijk de elektrode

Controleer de toestand van de elektrode van de bougie door deze met een sleutel of dopsleutel uit de behuizing te halen. De elektrode moet aan beide zijden een gelijkmatige zwarte coating hebben en er mogen geen barsten in de porseleinen isolator tussen zitten.

Zorg dat je dikke lederen handschoenen of werkhandschoenen aan hebt, dan hoef je de vonk niet te voelen. Houd het uiteinde van de elektroden tegen elkaar. Dit produceert vonken die over de spleten springen, waardoor elektriciteit ontstaat. De elektrode moet een sterke, heldere blauwe of witte kleur produceren voor optimale prestaties.

Als de elektrode helemaal geen vonken produceert, heb je een nieuwe bougie nodig. Als er slechts een paar vonken uit de ene kant van de elektroden komen en geen aan de andere kant, is het niet erg genoeg om iets te vervangen maar het zal wel de prestaties beïnvloeden.

Het is mogelijk om de elektrodenafstand kleiner of groter te maken, maar dit moet je echt voorzichtig doen. Doe je dit verkeerd dan kan het schadelijk zijn voor je machine. Dus laat hier liever een expert naar kijken. Als je kettingzaag niet goed loopt maar de elektroden zien er prima uit, probeer dan eerst de bougie te vervangen. Dit is vaak de oplossing.

Als de elektroden versleten of beschadigd zijn, waardoor ze geen vonk meer kunnen maken moet je meteen vernieuwen. Elektroden zijn ongeveer 25 euro en dan heb je er meteen twee. Klik voor de beste elektroden hier.

Reinigen of vervanging

Stel de bougie is bedekt met een lichtbruine aanslag en de spleet is correct dan hoeft je niks met de bougie te doen. Je kunt hem gewoon terugplaatsen. De kettingzaag zou het moeten doen en doet die het niet dan ligt het in ieder geval niet aan de bougie.

Maar wanneer er een zwarte aanslag of olie op zit, moet je dit weg schuren met korrel 120 schuurpapier. Zelfs een krasje met een schroevendraaier kan werken omdat je dan lading deblokkeert. Je kunt de opening eventueel aanpassen met een tang. Oefen niet te veel druk uit, anders kan hij breken.

De voorwaarde voor vervanging is als de elektrode is versleten. Als de motor nog steeds afslaat nadat je de bougie hebt schoon gemaakt. Test hem dan met een bougietester als je deze wilt kopen. De bougie is aan vervanging toe als de vonk niet regelmatig en sterk is. Als je de bougie wilt vervangen lees dan ons uitgebreide handleiding hoe vervang ik de bougie van mijn kettingzaag´.

auteur avatar
Koos Bosgoed
Goedemorgen/middag/avond. Ik ben Koos. Afgestudeerd, een eeuwige optimist en schrijver voor Bestevandaag. Negatief zijn schiet niemand wat mee op. Neem het leven zoals het is en geniet :).